Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Ruprechtova do PP Rakovecké údolí

Přírodní park Rakovecké údolí navštěvujeme už delší dobu pravidelně na začátku jara. V předloňském roce jsme jeho návštěvu spojili s Pístoveckým rybníkem a do údolí pokračovali od Račic (fotogalerii z předloňského roku najdete zde). V loňském roce jsme se pro změnu do údolí vypravili z obce Bukovina (viz. loňská fotogalerie). Letos jsme se rozhodli první dubnovou sobotu pro návštěvu od severu a jako výchozí bod jsme si zvolili Ruprechtov.

Ruprechtov se nachází na Vyškovsku a je asi nejznámější díky svému mlýnu holanského typu, který má místo klasického větrného kola tzv. Halladayovu turbínu. Původně jsme si nechali tento mlýn na závěr našeho výletu, čímž jsme ho díky našemu závěrečnému menšímu zakufrování museli nechat na někdy příště. Název obce je odvozen od jména Ruprecht a Ruprechtova dvora. V době svého založení spadal Ruprechtov pod panství holštejnské. Po rozpadu tohoto panství se dostává Ruprechtov společně s nedalekým Vilémovem do vlastnictví pánů z Račic. Obě osady ale díky moru kolem r. 1350 zanikly. Po husitských válkách zřejmě došlo k novému osídlení Ruprechtova. Dnes zde trvale žije necelých 600 obyvatel.

Prošli jsme v Ruprechtově kolem chalupy s doškovou střechou, která pochází z r. 1813 (v případě zájmu o prohlídku chalupy se je možné předem telefonicky domluvit, min. počet návštěvníků je ale 5) a pokračovali ke hřbitovu. Zde jsme sešli po modrém značení k Ruprechtovskému rybníku. Modrá turistická značka nás provázela až ke Třem smrkům. Naše následovníky chceme jen upozornit, že cesta je místy velmi rozježděna těžkou mechanizací a je třeba počítat s blátem a broděním.

Tři smrky bezprostředně sousedí se zaniklou středověkou osadou Vilémov. Smrky zde stávaly původně 4 a nechal je zde vysadit v 70. letech 19. stol. baron von Palm, který byl v l. 1874-1894 majitelem zámku v Račicích. Čtvrtý smrk byl zasažen kdysi bleskem. Sice stále žil, ale postupně usychal. Padl až při bouřce v létě r. 2000. Dnes se zde tak tyčí jako kyklopové jen 3 smrky s atypickými větvemi a rozložitou korunou. V těchto místech se natáčely některé pasáže z filmu Kuky se vrací.

Od Tří smrků jsme začali sestupovat po modrém značení romantickým údolím, kdy nám nabízelo po pravé straně hučící nepojmenovaný levotoký přítok říčky Rakovec a vpravo se nacházely strmé skály a skalní útvary, které nás provázely až do Rakoveckého údolí. V těchto místech jsme navázali na loňskou trasu, která byla už na našich stránkách popsána. Neodpustíme si v těchto místech narážku na novou zpevněnou cestu, která vede údolím plným bledulí a nově regulovanou část toku Rakovce. Díky tomuto necitlivému zásahu zmizely bledule na březích v určité části potoka, bílé koberce bledulí byly rozděleny zpevněnou silnicí na dvě zcela oddělené části a z jezírka zmizeli skokani, kterých zde vloni bylo na stovky, ne-li tisíce. V jezírku jsme nenašli jediné nakladené vajíčko, kterých zde bylo před rokem touto dobou rovněž neskutečné množství. Skokani si zčásti asi poradili, protože jsme našli pár kolonií vajíček v kalužích na cestě. Každopádně stavební zásah v této části přírody nás značně otrávil. Prošli jsme údolím po Naučné stezce Rakovecké údolí, která je zároveň i cyklostezkou č.5072. Kolem rozcestníku naučné stezky Ve Žlebě jsme dorazili až na okraj údolí k pomníku, který byl vybudován jako památka seskoku sovětské paradesantní partyzánské skupiny Jermak ze dne 30.9.1944. zde jsme odbočili doleva směrem na sever a pokračovali podél místních samot, a to stále proti proudu potoku Podomice. V místech, kde se cesta oddělila na severovýchod, jsme sešli na neznačenou lesní cestu, která stále pokračovala proti proudu potoku Podomice. To jsme ještě netušili, že asi po 1km pohodlné lesní cesty tato zcela zmizí. Několikrát jsme Podomici přebrodili z levého břehu na pravý, z pravého na levý…, a hledali náznak další cesty, ale bezvýsledně. Stále jsme se prodírali hustšími a hustšími lesními porosty a křovisky. Do stmívání už moc nechybělo a náš postup směrem k Ruprechtovu se stále zpomaloval. Proto jsme se rozhodli pro radikální řešení, tj. prudce vystoupat houštinami nad údolí Podomice a najít ještě za světla zeleně značenou cestu, která nám někde nad hlavami měla vést. To se nám nakonec podařilo a do Ruprechtova nám chyběl už jen kousek.

Během popsané trasy jsme nachodili 18,5km a vystoupali 229m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nádhera!

(Kibitz, 11. 11. 2011 14:33)

Další nádherná galerie, opět poučná s precizností Ivče a Jirkovi vlastní! ;-)

Re: Nádhera!

(Ivča + Jirka, 12. 11. 2011 1:35)

Ahoj, 3 pochvaly v průběhu jednoho dne…, pěkně nasazená laťka. ;-) Jestli takto budeš pokračovat, tak abychom ještě nezpychli. ;-)

Jarní květena

(Jirka, 10. 4. 2011 18:21)

Ahoj, do Rakoveckého údolí jsem se taky chtěl podívat, v tomto období je toho tam opravdu spousta. Nakonec jsme ale jeli jinam - až skoro na Valašsko, protože jsme se rozhodli prozkoumat karpatskou hájovou květenu v nivě řeky Bečvy nedaleko Hustopeč nad Bečvou. Stálo to za to, i když jsme občas taky prošli blátem, které tam vytvořil z původně slušné cesty traktor. Určitě se pár zajímavých fotek objeví brzy na NAHUBY.sk. :-)
Pokud jde o ten orsej blatoucholistý - dříve se považoval pouze za poddruh orseje jarního, takže Pilát s Ušákem možná chybu neudělali, jen si shodou okolností vybrali méně hojného zástupce druhu. ;-)
Mimichodem, chválím fotky mechů a lišejníků, do těch jsem zatím ještě moc nepronikl. Ale pěkné jsou samozřejmě i ty ostatní. :-)
Mějte se fajn.
Jirka V.

Re: Jarní květena

(Ivča + Jirka, 10. 4. 2011 21:13)

Ahoj, Rakovecké údolí za návštěvu určitě stojí, vřele doporučujeme. Ale hájová květena v nivě Bečvy zní také dobře. Hustopeče nad Bečvou známe, tam je také medový sklípek, ne? :-) Kam konkrétně jste za květenou vyrazili? Na NAHUBY.sk zase rádi mrkneme.
Pokud se jedná o vývoj zařazení orseje blatoucholistého, tak to je ten život. V dobré víře dnes něco uděláš a za pár let to považuje někdo za nepřesnost…;-)
Díky za pochvalu mechů a lišejníků. My se v nich také moc nevyznáme, spíše se učíme (občas trápíme). Dutohlávky se docela povedly a některé mechy také.
Jinak se máš na co těšit, právě chystáme fotogalerii z jarní Pouzdřanské stepi (možná ještě dnes stihneme, uvidíme), kde jsme byli v neděli před týdnem. A dnes jsme byli na Tvém oblíbeném místě, na Santonu. ;-)
I+J

Re: Re: Jarní květena

(Jirka, 10. 4. 2011 21:36)

Na tu Pouzdřanskou step i Santon se těším, určitě tam byla spousta vzácných druhů rostlin.
My jsme si včera užívali listnatý les v PR Doubek u Zámrsk, nemohli jsme se nabažit ladoněk, kyčelnic a česneku medvědího, takže do medového sklípku jsme to už nestihli. ;-)
Však zítra snad už taky nějaké vzorečky do své galerie nachystám.
Jirka

Re: Re: Jarní květena

(Ivča + Jirka, 11. 4. 2011 1:16)

Něco zajímavého tam určitě bude, neboj. Ale to budeš všechno znát, takže žádné velké překvapení. Nicméně Pouzdřanská step se zde objeví až v pondělí večer, dříve to nebude. PR Doubek zní dobře. Mimo ladoněk karpatských by nás zajímala kýchavice bílá Lobelova, která tam ale bude mnohem později. Na vzorečky se určo jukneme.

Re: Re: Re: Jarní květena

(Kýchavice, 11. 4. 2011 9:09)

Ta kýchavice tam už je vidět teď, jenom na květy se bude muset ještě nějakou dobu čekat. ;-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Jarní květena

(Ivča + Jirka, 11. 4. 2011 22:35)

Kdo si počká, ten se dočká. :-) Mimochodem, máš tuhle kýchavici ve svém fotoarchivu?

Re: Jarní květena

(Jirka, 12. 4. 2011 8:59)

Kýchavici bílou Lobelovu jsme si fotili v Krkonoších před několika lety. Tuším, že autorem všech snímků byla Verunka. Každopádně ji známe. :-)
Jirka V.
PS: Ty moje fotky z víkendu budou asi zveřejněné až dneska, včera jsem ještě vybíral nějaké zajímavé obrázky z Nebovid a ze Zvonařky.

Re: Jarní květena

(Ivča + Jirka, 12. 4. 2011 21:46)

My jsme si kvůli kýchavici, přizpůsobili v loňském roce i termínově návštěvu Krkonoš. Vadilo nám, že vždy ji máme jen před rozkvětem a chtěli jsme ji vidět kvést. Takže v loňském roce se konečně zadařilo. Pokud si ji už u nás nevybavuješ, najdeš ji ve fotogalerii: www.ivcajirka.estranky.cz /fotoalbum/2010-krkonose/pres-medvedin_-pancavu-a-labskou-na-snezne-jamy/
Mrkli jsme na novinky k Tobě. Kyčelnice žláznatá je bomba, tu jsme ještě neviděli. Ten záběr v česneku medvědím vypadá moc dobře. Double bomba je ladoňka karpatská, moc hezké. Rovněž nemáme vlastní zkušenost. Ani si nevybavujeme, že bychom někdy natrefili na hvězdnatec zubatý. Výprava k Bečvě měla smysl. Máme příští rok o čem přemýšlet. A krásně vypadá i šafrán U Bezděkova. Tam to neznáme, další dobrý tip pro příští rok. ;-) Hezké přírůstky Ti přibyly.

Re: Re: Jarní květena

(Jirka, 13. 4. 2011 8:39)

Ahoj,
na ty šafrány v Novém Městě si určitě někdy zajeďte, je to jen kousek od nádraží a není problém to najít.
Ladoňky, hvězdnatec a kyčelnice nás taky nadchly. Myslel jsem, že bude složité tu ladoňku v PR Doubek najít, ale stačilo jen koukat pod nohy - některé rostly i přímo v cestě kolem severního okraje lesa. :-) Zpočátku jsme si mysleli, že v hustých porostech česneku medvědího nic zvláštního nebude, ale stačilo přijít blíž - hvězdnatce i kyčelnice tam byly schované. Taky jsme obdivovali bohaté populace prvosenky vyšší, ale ta v Pobečví hojně roste i v příkopech silnic. Našli jsme tam i jiné druhy, o kterých jsem se zatím nezmiňoval, protože je dobře známe i odjinud - lýkovec jedovatý, áron východní, plicník lékařský, podbílek šupinatý, žindavu evropskou, vraní oko čtyřlisté, bažanku vytrvalou, devětsil lékařský, křivatec žlutý a oba druhy sasanek. Pokud tam příští rok na jaře zajedete, určitě nebudete litovat. :-)
Jirka V.

Re: Re: Jarní květena

(Ivča + Jirka, 13. 4. 2011 19:26)

Příští rok šafrány zkusíme a Pobečví si asi naplánujeme rovněž. Zní to velmi lákavě a věříme, že nebudeme litovat. Možná se pak ještě ozveme pro upřesnění informací. To má ale čas.
Měj se,
I+J

Re: Re: Jarní květena

(Fokker100, 11. 4. 2011 17:03)

Jéééé tak to jsme byli kousek od sebe, já včera coural v Pozořicích po Poustce a okolí. Jinak na Santonu jsem dost často, ale nic zvláštího na něm nevidím, s Pálavou se to nedá srovnat...Navíc je tam ta šílená dálnice a stará státní, to také na atmosféře nepřidá... (ale co se týče květeny, jsem naprostý laik).
Petr

Re: Re: Re: Jarní květena

(Ivča + Jirka, 11. 4. 2011 22:33)

Tak ta D1 a stará silnice nejsou skutečně nic moc. Samozřejmě, jak už u nás bývá zvykem, jsme tam i něco našli… Ale souhlasíme, že Pálava je Pálava, a ta je u nás jenom jedna. ;-)

Perly

(Iva, 11. 4. 2011 12:17)

Perly na pavučině nemají chybu :). Moc hezké...

Re: Perly

(Ivča + Jirka, 11. 4. 2011 22:34)

Díky, nejsou marné, ale dalo se to možná nafotit i lépe. :-)