Jdi na obsah Jdi na menu

 


Propršený výlet do okolí Filipovy Hutě

Ve středu třetího červencového týdne 2011 od rána na Šumavě pršelo. Chvíli více, chvíli jen mžilo, aby zase mohlo začít lít jako z konve. Do toho studený vítr a teplota kolem 8C. Na červencové počasí nic moc, ale nakonec letošní červenec byl skoro celý takový. Nicméně nám se moc nechtělo zůstat v místě našeho ubytování, a tak jsme vyrazili společně s naší kamarádkou Ivkou a její dcerou Luckou na menší výlet do Filipovy Huti.

Filipova Huť je dnes součástí Modravy. Už podle názvu je zřejmé, že osada byla založena díky sklářské huti, a to v r. 1785. Tehdy zde plavci dříví ze Schlossewaldu Franz Weber a Franz Denk vybudovali skelnou huť na duté sklo s jednou pecí. Huť byla pojmenována po Filipovi Kinským, majiteli zdejších pozemků, který jim výstavbu povolil. Huť ale nikdy moc neprosperovala a po 35 letech zanikla. A tak se časem z Filipovy Hutě stala typická šumavská dřevařská osada. Největšího rozmachu dosáhla osada kolem r. 1880, kdy zde žilo kolem 1620 obyvatel!! Dnes byste marně hledali místo, kde huť tehdy stávala. Je možné zde ale objevit rázovitá šumavská stavení se zachovalými stavebními prvky. Z dřívějších návštěv tohoto místa si také dobře pamatujeme, že Filipova Huť nabízí krásné výhledy na druhou nejvyšší horu Šumavy, na Malý a Velký Roklan do Německa. Díky počasí a nízkým mračnům jsme si letos o výhledech mohli nechat zdát, a zájemce o výhled na Roklan odkazujeme do naší dřívější fotogalerie.

Nejdříve jsme vylezli k rozcestí nad osadu, odkud je možné pokračovat po žluté na Antýgl, nebo po neznačené cestě na Kvildu. Díky dešti zde byly cesty značně podmáčené, ale my jsme sem zašli z jednoho konkrétního důvodu. Z dřívějších let zde víme o velké kolonii hořce panonského, takže jsme se chtěli jen podívat, jestli už náhodou nezačal kvést. Hořce jsme našli, ale bohužel jim do rozkvětu opět pár dní chybělo. Vrátili jsme se tedy zpět a pokračovali po žlutém značení směrem na jih k Lovčí skále.

Lovčí skála se nachází ve výšce 1165 m n.m. Název skály (spíše několika skalek) prý pochází z dřívějších dob, kdy kolem skály nebyly lesy a skála umožňovala hezké výhledy do okolí. V té době se na skále zastavovali zejména lovci, kteří zde nejen odpočívali, ale i pozorovali zvěř. Dnes je skála ukryta ve smrkovém lese a borůvčí. Nedávno si zde zařádil také lýkožrout (kůrovec), takže je možné, že díky obnově lesa bude skála brzy opět nabízet možnosti výhledů. Ivku s Luckou také táhla ke skále schovaná keška, takže jsme jim samozřejmě udělali doprovod. Holky kešku také velmi rychle objevily.

Od Lovčí skály jsme stále pokračovali Filipohuťským lesem po žlutém značení až na bývalou Černohorskou nádrž, která dříve sloužila k zadržení vody. Ta pak posilovala tok Modravského potoka za účelem plavení dřeva. U Černohorského potoka se nachází Černohorský močál, vrchovištní rašeliniště s kosodřevinou. Nás  zde ještě zaujali ekologičtí aktivisté, kteří se rozhodli bránit vlastními těly kácení stromů a neodradilo je ani uplakané počasí. Tehdy ale ještě nebyli aktivisté ani v hledáčku Policie ČR a byl zde klid. Spíše se ale jednalo o ticho před bouří, neboť asi 14 dní po naši návštěvě zde došlo k zásahu cca 100 policistů, který byl patřičně medializován. Policie zde zadržela téměř 40 aktivistů a někteří z nich byli obviněni. K napadení stromů lýkožroutem (kůrovcem) jsme se už vyjádřili dříve. Pokud máte zájem o náš laický názor k této věci, můžete se podívat sem.

Původně jsme se chtěli vzhledem k stále trvajícímu dešti vrátit do Filipovy Hutě přes Modravu, ale když jsme uviděli stav červeně značené cesty mezi bývalou Černohorskou nádrží a Modravským potokem, tak jsme si uměli živě představit, jak budeme asi vypadat. Proto jsme se rozhodli raději pro návrat zpět do Filipovy Hutě po stejné cestě. Pomineme-li déšť trvající po celý den, tak výlet to nebyl nijak náročný. Stačilo jen ujít 11,5km a celkově vystoupat 140m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Šumava v dešti

(Jirka, 12. 9. 2011 8:56)

Ahoj,
jste vy ale otužilci - při vytrvalém dešti a osmi stupních nachodit přes 11 km po rozblácených cestách, to by se mi asi moc nechtělo. :-)
Nicméně hezké fotky tu máte. Líbí se mi detail poupat hořce panonského, pěkně vypadá i ten náprstník s kapkami. Je sice škoda, že hmyz jste moc vidět nemohli, ale na druhé straně, být tam při lepším počasí a přimotat se do policejního zásahu, to bych vám určitě nepřál. :-(
Mějte se hezky a někdy se zase mrkněte ke mně. :-)
Jirka V.

Re: Šumava v dešti

(Ivča + Jirka, 12. 9. 2011 22:54)

Ahoj, „otužilci“ Ivču pobavili, protože když není více jak +25C, tak je jí zima… ;-) Faktem ale je, že když během slejváku při těch +8C trochu zafučel studený vítr, tak nic moc. To jsme ale ještě netušili, že se další den budeme brodit studeným rozvodněným horským potokem. :-))) Nazvali jsme to zážitkovou trasou. Nebudeme ale předbíhat, však se dočkáš v následující fotogalerii. Třeba ji tento týden stihneme zpracovat.
Díky za pochvalu fotek, náprstník s kapkami se nám také líbil. Poupata hořce také zaujala, ale mrzelo nás, že jsme letos neobjevili ani jeden rozkvetlý exemplář. V letošním červenci ale měl hořec na Šumavě zpoždění.
Když jsi zmínil policejní zásah, tak jen jedna poznámka. Absolutně nás nenapadlo, že protesty aktivistů naberou takové grády. Musel bys to vidět. Přijeli pracovníci NPŠ, pokecali s aktivisty, sedli do auta a zase odjeli. PČR byla také v naprostém klidu, omrkli situaci, protáhli chodidla a zase v klidu odfrčeli zpět. Vše působilo, že nikde není problém. A po našem návratu ze Šumavy se to teprve rozjelo. Kdo ví, nakolik to zase vše ovlivnila (a vygradovala) během okurkové sezóny média.
K tobě na huby.sk nakukujeme docela pravidelně, akorát tam nereagujeme, protože nejsme zaregistrovaní. Přibyl ti tam včera pěkný pstřeň i opěnka měnlivá…, a moc hezky je nafocený zlatohlávek skvostný, vážně pěkný kousek. Objevit oman britský mezi paneláky v Lískovci se také každému nepoštěstí. Budeme se těšit na tvé další fotoúlovky.
Měj se,
I+J

Re: Re: Šumava v dešti

(Jirka, 13. 9. 2011 21:47)

Děkuju za pochvalu nových fotek, vybíral jsem zase jen to nejzajímavější. Doufám, že se mi podaří do konce týdne vybrat ještě nějaké další zajímavosti, tentokrát z Bosonožského hájku.
Mějte se, jak nejlíp to jde. :-)
Jirka V.

Re: Re: Šumava v dešti

(Ivča + Jirka, 14. 9. 2011 22:29)

Ahoj, s fotkami nikdy nezklameš. Chápeme, že vybíráš jen ty zajímavé. My zase chceme fotogalerií přiblížit, co tam v době naší návštěvy roste. I když je pravdou, že v poslední době tam už ty "normální" také moc nedáváme. Na Bosonožský hájek se určitě mrkneme.
Také se měj,
I+J

Kouzlo deště

(mf, 12. 9. 2011 0:00)

I deštivé počasí má svoje kouzlo. Dosvědčují to snímky, na kterých jsou kapky vody na rostlinách jako drahokamy.Ahoj a lovu zdar!

Re: Kouzlo deště

(Ivča + Jirka, 12. 9. 2011 6:55)

Určitě souhlasíme, akorát hmyzu k focení moc není, většina kytek je zavitá..., a vlhko a chladno není to pravé ořechové pro letní výlet.:-) Ale na fotkách to své koulo má.
I+J