Jdi na obsah Jdi na menu

 


Pálava na konci června

O Pavlovských vrších (Pálavě) jsme toho na našich stránkách napsali už opravdu hodně. Zájemci o informace tak opět odkážeme do předchozích let, a to zejména na rubriku 2010 Pavlovské vrchy – Pálava (8 fotogalerií). Další zajímavosti můžete najít i v předchozích letech 2008 a 2009, případně v 2011 nebo v loňském roce 2012. letos jsme se na Pálavu vrátili po dvou měsících, a to na konci června. Museli jsme konstatovat, že lokalita se za dva měsíce neskutečně změnila. Květnové a červnové vlhké počasí způsobilo, že na Pálavě byla místy neskutečná džungle. Jezdíme do těchto končin pravidelně několik let, ale nikdy se nám ještě nestalo, aby na konci června byla vegetace natolik bujná, aby se v ní ztrácela zeleně značená cesta na úbočí Děvína. Místy jsme chodili doslova zelenými tunely, jinde přes 1,5m vysokou trávu cesta zcela zmizela. Závěrem chceme ještě upozornit na bílé stráně úbočí Děvína, kterých jsme si všimli už od vinic. Bílé koberce nešlo přehlédnout. To jsme ještě netušili, že je jejich tvůrcem paprska velkokvětá, silně ohrožená miříkovitá bylina. Nikdy jsme ji ještě mimo Pálavu nepotkali a zde se ji na vápencovém podloží na prosluněných skalních stepí velmi daří. Paprska krásně kvete a na první pohled by málokoho napadlo, že se jedná o „mrkvovitou“ rostlinu. Jak už to ale na Pálavě bývá, těch překvapení zde bylo více... viz fotogalerie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pálava v červnu

(Jirka V., 21. 8. 2013 9:24)

Ahoj,
tady máte opravdu pěkné věci. Nejvíc se mi líbí fotky paprsky velkokvěté a kvetoucí šalvěje etiopské, tyto rostliny se opravdu nevidí moc často. ;-)
Pěkné jsou i fotky vážek, detail zlatohlávka a otevřeného okáče bojínkového. Ta suchá lodyha zárazy je určitě záraza bílá pravá. Tvarově zcela odpovídá, hostitel (mateřídouška) taky a jestli už byla v červnu odkvetlá a uschlá, musela kvést už na přelomu května a června, což na ni taky sedí. :-)
Myslím, že, básnicky řečeno, Pálava je opravdový klenot naší přírody a Děvín sám o sobě je pravá perla na jeho výzdobě. :-)
Jirka
PS: Bílé Karpaty na začátku června letos taky stály za to. :-)

Re: Pálava v červnu

(Ivča + Jirka, 21. 8. 2013 10:11)

Ahoj Jirko,
díky za pochvalu i za potvrzení určení zárazy. Jak je záraza odkvetlá, je to s určováním trochu horší, ale mateřídouška byla dobrá indicie.
Na BK jsme koukli. Máš tam pěknou houbařskou úrodu, nejvíce utkvěla dřevnatka. Také rodinka záraz žlutých se moc vyvedla, stejně jako kobylka z. na objektivu (to se často nevidí). Toho tesaříka si také nevybavujeme, že bychom ho viděli, hezký úlovek. A za vypíchnutí ještě určitě stojí kosatec trávolistý, svízel trojrohý... a samozřejmě ohniváček modrolemý. ;-) Karpaty jsou jistota (stejně jako Pálava). My jsme byli na začátku července na Čertoryjích, ale fotogalerie zpracováváme postupně, takže se časem BK objeví i u nás. Máme skluz asi 13 fotogalerií (výletů). Podzim a zima to jistí... ;-) Ale to asi dobře znáš.
I+J