Jdi na obsah Jdi na menu

 


Vodopády divokého Štolpichu a vyhlídky

Třetí den našeho pobytu jsme díky předpovídanému hezkému počasí (což se i naplnilo) věnovali túře „z kopce do kopce“. Za krále jizerskohorských vyhlídek je považován Ořešník (800 m n. m.). Ten se stal i prvním soustem naší výpravy. K tomu jsme využili červeně značenou turistickou cestu z Libverdy přes Hejnice. Z nejvyššího místa, kam musíte vystoupat po vytesaných i kovových schodech, je krásný výhled do údolí Smědé a na Frýdlantsko. Od Ořešníku jsme pokračovali po červené nad hlubokým údolím Velkého (Černého) Štolpichu a romantickým skalnatým terénem sestoupili horskými turistickými serpentinami k vodopádu. Vodopád je členěn do několika stupňů a dosahuje 30 metrů. Podél tohoto vodopádu jsme vystoupali po červené až na dřevěné mostky a pokračovali po Štolpišské silnici (žlutá) až k odbočce k Frýdlantskému cimbuří. Zde jsme navázali na neznačenou panelovou Pavlovu cestu, na které jsme po cca 1,5 km narazili na žlutou. Po odbočce vlevo jsme po žluté (která se místy docela ztrácela) stoupali k Poledním kamenům. Polední kameny (1006 m n. m.) jsou skalnatým hřebenem mezi roklemi Černého a Bílého potoka. Na vrcholu se nachází četné skalní věže s vyhlídkou o kruhovém rozhledu. Z Poledních kamenů jsme se přes Frýdlantské cimbuří (další „výplaz“ na vyhlídku jsme si nemohli nechat ujít) vraceli po zelené zpět k Bílému potoku a přes Hejnice do Libverdy. Co nás překvapilo asi nejvíce, že ani na jedné vyhlídce jsme nikoho nepotkali. Ty rozhledy byly nádherné – posuďte sami (ale na vlastní oči je na vlastní oči)…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: okáč

(Ivča + Jirka, 11. 3. 2010 0:15)

Tak jsme teď na to koukali po 2 letech jako diví a nechápeme, co jsme to určili… :-) Dívali jsme se na www.lepidoptera.cz a bude to skutečně sameček okáče ječmínkového. Rosičkový ani omylem. Chybička se vloudila. :-)

Okáč - 1030307c

(Jirka, 10. 3. 2010 8:35)

Tady je malá chybička v určení, není to okáč rosičkový, s velkou pravděpodobností to bude okáč ječmínkový - Lasiommata maera.

RE: Nádhera

(Didi, 10. 2. 2009 7:06)

To Vám upřímně závidím, že máte do Jizerek ke komu jezdit. Já jsem se horám vždycky trochu vyhýbala, působily na mě nevím proč stísňujícím dojmem, ale před čtyřmi lety jsem objevila krásu Jizerek a od té doby na hory nedám dopustit. Do Jizerek jsem jezdila na chatu s partičkou horolezců, takže jsem je poznala i z tohoto pohledu. Tahle idylka bohužel skončila, ale kamarád objevil příjemný privát v Albrechticích, tak teď jezdím tam. Mám toho v tomhle kraji ještě hodně co objevovat :-)

RE:Nádhera

(Ivča+Jirka, 9. 2. 2009 19:03)

Tak to Tě chválíme a zároveň nás moc těší, že nejsou fotky kytek (a informace kolem nich) na webu zbytečné.:-) Není to první kladná odezva na fotky rostlin, takže v tom budeme určitě pokračovat.:-) Malý i Velký Štolpich stojí za vidění (v roce 2008 jsme byli jen na Velkém). Já (J.) mám k Jizerkám vztah od dětství, protože jsem v Josefě Dole pár prázdnin strávil a dodnes máme v těchto končinách rodinu. Mám na to hezké vzpomínky. Strejda byl takový ten klasický učitel (učil, myslím, v Albrechticích), horal, patriot, znalec pověstí…, uměl mě pro Jizerky nadchnout a protáhl mě skoro každým koutem tohoto kraje. Naprosto souhlasím, Protržená přehrada i Jizera stojí za návštěvu. Ono ale nelze ani opomenout Čihadla, Ptačí Kupy, Holubník, Vodopády Jedlová, Sněžné věžičky, Pytlácké kameny, Bukovec… V průběhu tří let jsme to všechno zvládli s Ivčou projít a určitě se budeme sem rádi vracet. Ještě že ta naše zemička má tolik krásných koutů.:-)
Měj se krásně a přijď zase na kytičky, je jich tu plno.:-))
I+J

Nádhera...

(Didi, 9. 2. 2009 7:19)

Překrásné fotky... čím déle si Vaše fotky prohlížím, tím více se učím. Už poznám spoustu kytiček, které jsem dřív míjela jen s tím, že "je hezká" :-) Jizerky mám moc ráda, z Vašich fotek jsem na vlastní oči neviděla jen Štolpichy, doufám, že to brzy napravím. Kdybyste náhodou měli cestu kolem, doporučuji výlet na Protrženou přehradu nebo Jizeru, také stojí za shlédnutí. Hezký den...