Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přírodní park Rakovecké údolí

Drahanská vrchovina se rozkládá mezi Moravským krasem a Vyškovem. Asi nejkrásnějším údolím této vrchoviny je Přírodní park Rakovecké údolí. Svými 1270ha je poměrně rozsáhlým údolím kaňonovitého charakteru. Od roku 1978 byl vyhlášen klidovou oblastí, přičemž od r. 1992 byl zařazen do kategorie přírodní park. Rakovecké údolí vzniklo jako příkopová propadlina poklesem zemského povrchu podél dvou zlomů. Celým údolím protéká potok Rakovec pramenící pod Malenou nedaleko Ruprechtova. Podél celého údolí vede červeně značená turistická trasa a také naučná stezka s 10 tabulemi.

My jsme se rozhodli toto údolí navštívit první dubnový víkend, kdy počasí konečně přineslo také jaro. Přístup do údolí je možný z Račic po červené turistické značce, další možností je přístup od silnice Račice – Ruprechtov z parkoviště u pomníčku partizánské skupiny Jermak, kde začíná naučná stezka, případně od hájenky Říčky ležící asi v polovině cesty u silnice z Račic do Bukovinky. My jsme zvolili jako výchozí bod Račice a údolí jsme prošli nejdříve po červené turistické značce. Zpět jsme se vraceli po značené naučné stezce, přičemž jsme se vydali dále do Pístovic. Zde jsme se chtěli podívat na Riviéru – Pístovický rybník, který jsme celý obešli. Zvládli jsme trasu o cca 20 km, kde převýšení bylo poměrně malé a trasu lze doporučit i méně zdatným turistům. Na to, že byl začátek dubna, tak se nám podařilo nasbírat do naší fotogalerie asi 20 druhů jarních rostlin. U rybníka nás hlavně překvapilo velké množství ropuch, kterým začínalo jaro. Naštěstí se nám je podařilo slušně zvěčnit a rovněž je objevíte v naší fotogalerii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Ropuchy a spol.

(Jirka, 26. 4. 2009 1:18)

Ahoj Krtku,
koukám, že místo spaní také sjiždíš internet. Ropušky se povedly, to je pravda. A příroda je skutečně mocná čarodějka a dokáže nakombinovat ledasco.
Dík za slova chvály.
Jinak jsem juknul na tu Tvoji srnčí a dobrý. Škoda že Tě zradil přístroj při popisované scénce. :-)

Ropuchy a spol.

(krtek, 26. 4. 2009 0:51)

Ahoj Jirko, palec nahoru za ropuchy, jsou tak ošklivé až jsou krásné. Ale záběr se ti povedl.
Zírám, co všechno je v přírodě možné v kombinaci barev u jednotl. druhů - ta sasanka mi úplně vyrazila dech a sedmikráska taktéž. Fajné.

Re: Kytičky

(Jirka, 13. 4. 2009 20:30)

Právě jdu zpracovávat fotky. Na Podyjí ale dojde až časem, protože musím ještě zvládnout dalších 5 výletů, které předcházely a nejsou zpracovány. Něco určitě ještě dnes zvládnu a dám na web. Nech se překvapit… Z makra fotek si nic nedělej. My jsme dnes pár hmyzáků v Podyjí také objevili, ale jejich rychlost většinou předčila moji schopnost reagovat foťákem. Chtěli jsme dnes objevit jednoho střevlíka, který v místech, kde jsme byli, žije, ale nějak se také nezadařilo. Není každý den posvícení… :-))

Re: Kytičky

(Didi, 13. 4. 2009 19:19)

Já dnes vyrazila konečně fotit makro aspoň k nám na zahrádku a zjistila jsem, že jsem prošvihla kvetoucí meruňky a fialky :-( Chvíli jsem se snažila přemluvit k focení čmeláka a včelky, ale moc si říct nedali. To vaše ropuchy byly poslušnější. Z ještěrky jsem zahlédla jen ocásek :-) Ale pár fotek hodím časem na rajče... Příroda letos jaro nějak vynechala. Těším se na Podyjí!

Re: Kytičky

(Ivča + Jirka, 13. 4. 2009 18:25)

Před chvílí jsme se vrátili z Podyjí a tam už některé stromy i odkvetly. Kytky, které běžně kvetou v půlce května, už mají nyní poupata. většina stromů už byla olistěná..., neuvěřitelné. Teplé dny to pěkně urychlily. S tím pózováním mám spíše opačný pocit, ale ropuchy byly výjimkou a docela se snažily. :-)

Kytičky

(Didi, 13. 4. 2009 11:13)

Vidím, že je u vás jaro v plném proudu, nádherné úlovky, barevné, pestré. U nás už konečně také začíná všechno kvést. Ropuchy se vám skutečně povedly, připadá mi, že když, Jirko, míříš na cokoli foťákem, s radostí ti to pózuje :-)

RE: Čau děcka

(Ivča + Jirka, 13. 4. 2009 0:23)

Ropušky se opravdu povedly. Dík za ocenění.

Čau děcka

(milusefranta, 12. 4. 2009 16:53)

Je to fajn, ale nejlepší jsou ropuchy.Obdivuji Vaši vytrvalost v práci s dokumentací. m + t.