Jdi na obsah Jdi na menu

 


NPR Pouzdřanská step - Kolby

Na přelomu 2. a 3. třetiny května jsme se rozjeli jedno odpoledne do Pouzdřan. Tato obec leží v nadmořské výšce 176 m n.m., asi 15 km východně od dálnice Brno-Bratislava. Obcí prochází také železniční trať Brno – Břeclav. Pouzdřany jsou zmiňovány v písemných památkách již ve 13. stol. a obec několikrát měnila svůj název: ve 13. stol. byla známá jako Pauzrams, Puzdram nebo Pausram, v 15. stol. Pawsrams, v 16. stol. Pausram nebo Pouzdřani a od r. 1900 Pouzdřany. Obec měnila nejen jména, ale i své majitele (Boček z Obřan, Klášter v Dolních Kounicích, Lichtenštejnové, Ambrož z Ottersdorfa). Dnes jsou Pouzdřany hlavně zemědělskou a vinařskou obcí. Severovýchodně od obce se nachází Národní přírodní rezervace Pouzdřanská step - Kolby, a to asi 1,5 km severovýchodně od železniční zastávky Pouzdřany. Rezervace leží na východním, jižním a západním úbočí Pouzdřanského kopce a na části náhorní plošiny na jeho temeni. Celková rozloha rezervace je asi 180 ha. Pouzdřanská step patří mezi nejcennější stepní lokality u nás a hlavním důvodem ochrany jsou stepní květena a jiná vegetace (např. dubohabřiny panonského typu), která se zde rozšířila díky teplému klimatu a vápenitým pískovcům. Step byla dříve předělána na terasy a využívala se pro pěstování ovocných stromů, vinné révy nebo lékořice. Dnes je část teras zachována na nejvyšším kopci Kolby, kde se pěstuje vinná réva. Na Pouzdřanskou step jsme vystoupali (převýšení asi 130m) po modré turistické značce. Je možné se sem dostat i po dalších neznačených polních cestách. Protože jsme v těchto místech byli asi před 3 roky, a to brzy na jaře, kde se to zde žlutilo hlavně hlaváčky, byli jsme rozhodnuti prozkoumat, co zde vše roste na konci května (viz fotogalerie). Po probádání místní flóry jsme sešli kolem vinic po neznačené cestě do Pouzdřan, obcí prošli a pokračovali po modré turistické značce kolem Pouzdřanského rybníka. Na dalším turistickém rozcestníku jsme navázali na žlutou k Věstonické nádrží (Střední Novomlýnské jezero). Původně jsme chtěli až do Strachotína a přes Popice zpět do Pouzdřan, ale protože už nás začal díky zdržení na stepi tlačit čas, cestu jsme si zkrátili. Přesto jsme za odpoledne zvládli urazit asi 15 km. Návštěvu Pouzdřanské stepi milovníkům flóry vřele doporučujeme. Na své si mohou přijít v Pouzdřanech i milovníci památek nebo vína (viz. texty ve fotogalerii).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Pouzdřanská step

(Ivča a Jirka, 8. 7. 2009 17:32)

Ahoj Krtku, z fotek to asi tak nevypadá, ale ten den na kopečkách pěkně fučelo. Chtělo to občas opravdu trpělivost, aby se něco povedlo nafotit. Ale nějaký ten výsledek se dostavil. :D Kosatec žlutý se povedl, ale my byli více unešení z kosatce různobarvého. Ten jsme v přírodě asi viděli kvést poprvé. Jinak na motýlici jsme už narazili i dříve, ale tentokrát se podařilo ji i zvěčnit. A až koukneš na fotogalerii s lomy, zjistíš, že „vyrostla“ i u Berounky. :-))

NPR Pouzdřanská step - Kolby

(Krtek, 8. 7. 2009 13:26)

Ahoj Ivčo a Jirko, pěkné fotky a opět něco nového pro mne v rostlinném obzoru. Náhodou ten sinokvět máš celkem podařený, líbí se mi také ten kosatec (P...719) a trefa patří motýlici lesklé. Kdepak to jen roste? :-))))