Jdi na obsah Jdi na menu

 


Kolem Hustopečí a Starovic

První říjnový víkend 2010 jsme si naplánovali Hustopeče u Brna, a to jsme vůbec netušili, že zde probíhají Burčákové slavnosti. Ty jsme si nechali ale až na závěr. Prošli jsme Hustopeče až na jih. Našim cílem ale nebyl Křížový vrch. Zamířili jsme dále na západ po neznačené cestě.  Vede tudy ale Moravská vinná cyklostezka, která nás provázela až na vrch Žebrák. Cestou jsme míjeli sady, pole a vinice.

Žebrák (292m n.m.) je vrch, odkud jsou pěkné výhledy do okolí, zejména na Pálavu a Novomlýnské nádrže. Stojí zde také „bétéeska“ nebo-li základnová převodní stanice (BTS = Base Transceiver Station) mobilního operátora. Na vrchu Žebrák jsme opustili cyklostezku a pokračovali po neznačené cestě. Časem jsme narazili na další Pavlovickou cyklostezku, kterou jsme pokračovali až k Uherčicím. Do obce jsme ale nesestoupili a vrátili se cca 3km zpět. Po neznačené cestě jsme odbočili vlevo na Starovice.

Starovice dlouhodobě patří mezi významné vinařské obce, o čemž svědčí i pečeť z r. 1646 s motivem vinařského nože a vinného keře se 2 hrozny. Dalším důkazem je i kolonie vinných sklepů na okraji obce, které byly vystavěny zejména v období napoleonských válek. První písemná zmínka o obci pochází z r. 1322, kdy byly Starovice darovány královnou Eliškou Rejčkou klášteru na Starém Brně. Dnes žije v obci přes 800 obyvatel. Prošli jsme okraj Starovic a začali se vracet neznačenou polní cestou do Hustopečí.

Hustopečích dnes žije kolem 6 tis. obyvatel. První písemné zmínky pochází z 1. poloviny 13.stol. od počátku 14. stol. do konce 16. stol. patřily Hustopeče klášteru Králové na Starém Brně. Hustopeče byly povýšeny na město v r.1572. od r. 1848 patřily Lichtenštejnům. Ve 2. pol. 18. stol. bylo město největší vinohradnickou obcí na celé Moravě. Koncem 19. a počátkem 20. stol. došlo k devastaci vinic díky škůdcům. Po 1. a 2. sv. válce dochází k obnově vinohradů. Město je také spjato s T.G.Masarykem. Narodila se zde jeho matka, jeho bratr v Hustopečích vlastnil tiskárnu a TGM zde v l. 1861-63 navštěvoval místní reálku.

My jsme na závěr zamířili do centra Hustopečí na Burčákové slavnosti. Musíme ale konstatovat, že jsme byli hodně zklamaní. Hrozné davy lidí, mraky stánků s kde čím a burčák byl předražený. Ochutnali jsme ho asi od 5 vinařů, ale jen jeden vzorek byl slušný.

Samotné nás překvapilo, že jsme v ten den nachodili 17km, přičemž stačilo vystoupat 174m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Starovice

(Olga, 6. 1. 2021 22:01)

Dobrý den, včera jsme prošli částí Starovic se záměrem navštívit kapli sv. Jana Nepomuckého, sv. Antonína a sv. Marka. K poslední kapli (zbývalo asi 300 m) jsme se přes oseté pole neodvážili. Taktéž se nám nepodařilo najít sochu sv. Gottharda, prý ji lze zhlédnout polní cestou směrem do Popic a je těžko dohledatelná. I přes menší viditelnost nás potěšily výhledy na Hochberk a Pavlovské vrchy. Tak snad někdy v jiném ročním období. Zdravím.

Kolem Hustopečí a Starovic

(Krtek, 26. 1. 2012 18:07)

Ahoj Ivčo a Jirko. Jsou to ale zvláštní paradoxy, kdy kopec s nadmořskou výškou něco nad 290 metrů, docela ční nad krajinou. A vydá zároveň na celkem slušnou vycházku :-)
Na Vašem "vandru" se mi líbil lopuch 316, mléč 325, "ježek" 344, sadová línie 380, ptáci na drátech 448, trny 478 a také kozí brada. Zdar a mějte se. Krtek :-)

Re: Kolem Hustopečí a Starovic

(Ivča + Jirka, 26. 1. 2012 22:14)

Ahoj, to máš pravdu. A pokud se na fotky mrkneš ještě jednou, tak Pálava tam vypadá skutečně jako pořádné kopce, ale přitom nejvyšší Děvín má necelých 550m n.m. Jižní Morava je v tomto skvělá. :-) A nejen v tomto. ;-)
Díky za pochvalu fotek. „Ježek“, „sadové linie“ a „šikující se ptáci“ jsme věřili, že tebe zaujmou. Nás zase překvapilo, kolik lze toho objevit v sadech, polích a nedaleko vinic touto dobou.
A co nové kolo? Už řádíš?
I+J

Re: Re: Kolem Hustopečí a Starovic

(Krtek, 27. 1. 2012 23:59)

Ahoj, ne, zatím nic moc, jen 10 km a teď do toho přišly ty mrazy, ale aspoň snad nebudou chřipky

Re: Re: Kolem Hustopečí a Starovic

(Ivča + Jirka, 29. 1. 2012 1:18)

Však to doženeš... A pokud jde o mrazy, tak si asi budeme od příštího týdne užívat více než doposud. ;-)

Hustopeče

(Jirka, 29. 12. 2011 13:53)

Ahoj,
Hustopečsko je má oblíbená oblast, zejména na jaře, ale koukám, že pěkné fotky se tam dají udělat i na podzim. :-)
Mám tentokrát některé výhrady k určení rostlin. P1360399 se mi zdá, že není žádná konopice, nýbrž měrnice černá (Ballota nigra), P1360407 mi připadá spíš jako heřmánkovec nevonný (Tripleurospermum inodoratum) a ta růžová hvězdnice P1360498 vypadá na hvěznici novoanglickou (Aster novae-angliae) - viz http://www.nahuby.sk/atlas-rastlin/Aster-novae-angliae/astra-novoanglicka/hvezdnice-novoanglicka/ID9832
Zatím přeju vše pěkné do nového roku a těším se na vaše další zážitky. :-)
Jirka V.

Re: Hustopeče

(Ivča + Jirka, 29. 12. 2011 15:26)

Ahoj, nám se v této oblasti také líbí. ;-) Každopádně díky za oponenturu určení kytek. U měrnice x konopice jsme měli dilema a některé znaky nám neseděly ani u měrnice, ani u konopice. Ale možná to bude skutečně měrnice. S heřmánkovcem budeš mít určitě pravdu, tam jsme si jistí, tam to sedí, to hned upravíme. Nějak nás to nenapadlo. ;-) A u zahradní hvězdnice opět váháme. Hvězdnici novoanglickou jsme určovali teď nedávno v podzimní botanické zahradě a tam to bylo jasné, tady si jistí nejsme. Mrkni třeba sem: http://www.ceskykutil.cz/zahrada/katalog-rostlin?znak=H&pg=2 , kde v dolní části najdeš jak novoanglickou, tak hustokvětou a lze je i rozkliknout. Novoanglická by měla být trochu vyšší, což ta nafocená moc nebyla. Ale ruku do ohně za hustokvětou bychom nedali. :-)
Měj se, hezkého Silvestra a do nového roku vše nej, nej, nej…
I+J

Re: Re: Hustopeče

(Jirka, 30. 12. 2011 12:30)

Ahoj,
s tou hvězdnicí je to docela složité, ale pokud to byl nízký hustý keříček, mohla by to být i ta hustokvětá.
Většina z těch zplanělých hvězdnic (i jiných invazních rostlin) se dá najít tady, ale ani tam nejsou úplně všechny: http://www.sopsr.sk/publikacie/invazne/doc/prirucka_kluc.pdf
Tak zatím. :-)
Jirka V.

Re: Re: Hustopeče

(Ivča + Jirka, 30. 12. 2011 13:19)

Ahoj, díky, skvělý odkaz, už jsme si to stáhli. ;-) Slovenština nám nevadí. Pokud v budoucnu na nějaké takové "pomůcky" narazíš, můžeš poslat odkaz. Uvítáme to. :-) A předem dík. Samozřejmě to můžeš posílat i na mail, i když tady se zase o tom dozví třeba i další potencionální zájemci.
Ta hvězdnice byla právě nižší hustý minikeříček, fotka trochu klame.
I+J
Právě chystáme další fotogalerii z podzimních Podkomorských lesů a máme tam pár nálezů, se kterými si lámeme hlavu. Asi se zase vyřádíš. :-D :-D :-D