Jdi na obsah Jdi na menu

 


Krajem Horňácka - Velká nad Veličkou a NPR Zahrady pod Hájem

Na konci května jsme zavítali do mikroregionu Jihomoravského kraje Horňácka nacházejícího se v Bílých Karpatech při hranici se Slovenskem. Horňácko je národopisná a kulturní oblast Moravského Slovácka s lidovým stavitelstvím, uměním a řemesly. Zdejší tradice se odráží nejen ve zdejší architektuře, ale i v nářečí, krojích, písních, tancích a zvycích. Za povšimnutí také stojí, že se zde skloubily i 4 náboženské kultury: katolická, evangelická, židovská a pravoslavná. Horňácko je tvořeno 9 obcemi, z nichž je správním a kulturním centrem Velká nad Veličkou ležící asi 16km východně od Strážnice.

Velká nad Veličkou je zmiňována už v r. 1228 jako městys s tržním právem. Z r. 1370 pochází písemná zmínka o zdejší tvrzi. V 16. stol. se zde nacházelo důležité centrum evangelických Českých bratří.  Ve Velké nad Veličkou jsme zahájili i naše putování. Nejdříve jsme zamířili k místnímu kostelu sv. Máří Magdaleny, který pochází z poloviny 14. stol. (z této doby pochází kněžiště). Návštěvník si nemůže nevšimnout, že je kostel obehnán hradební zdí se střílnami, která je mementem špatných časů. V 17. stol. byla obec několikrát pleněna a vypálena Tatary nebo vojsky uherské šlechty, která povstala proti Habsburkům. V 18. stol. byla ke kostelu přistavěna barokní chrámová loď.  Poslední úpravy kostela proběhly v r. 1951. Obec je proslulá horňáckým folklórem a zdejšímu rodákovi, sběrateli lidových písní a hudebníkovi Martinovi Zemanovi, zde byla v jeho rodném domě vybudována muzejní expozice. V červenci se zde pořádají proslulé Horňácké slavnosti s jarmarkem tradičních řemesel. V obci sídlí akciová společnost Kordárna patřící mezi největší světové výrobce textilních tkanin pro pneumatiky a dopravní pásy.

Od kostela jsme pokračovali nad pravý břeh říčky Veličky do Národní přírodní rezervace Zahrady pod Hájem. Rezervace byla vyhlášena v r. 1987 a rozkládá se na ploše necelých 163ha v nadmořské výšce 300-480m n.m. Rezervace je tvořena pásy bělokarpatských květnatých luk a starých sadů, které jsou odděleny křovinami, lesíky a remízkami. V závislosti na půdních a geologických podmínkách se zde nachází různé typy vegetace s celou řadou ohrožených a chráněných druhů rostlin. Nás také zajímalo, kolik druhů orchidejí zde letos kvete na konci května. Ve spodní části rezervace se nachází i využívaná soukromá políčka, která jsou obhospodařována tradičním způsobem. Díky tomu se zde zachovalo i několik druhů ohrožených plevelů. Celá rezervace je ale zajímavá i z pohledu hmyzu. V rámci průzkumu zde bylo prokázáno několik set druhů brouků, desítky druhů motýlů a pavouků, ale také 14 druhů mravenců.  Přírodní rezervaci jsme si prošli cestami křížem krážem a v některých úsecích zarůstajících bujnou vegetací byl problém z cesty nesejít. Několikrát jsme se dostali po cestách i mimo rezervaci. Nakonec jsme objevili i pět druhů kvetoucích orchidejí, které najdete ve fotogalerii níže. Nevětším oříškem pro nás bylo najít tořič čmelákovitý Holubyho. Oříškem to bylo nejen pro nás, ale i pro orchidejáře, které jsme potkali. Problém byl v tom, že díky suchému jaru byly tořiče extrémně nízké. Pár jedinců jsme ale nakonec objevili. Z důvodu ochrany vzácných rostlin nebudeme tentokrát opět naši prošlou trasu zveřejňovat na mapce. Rezervací jsme nachodili přes 10km a vystoupali celkem přes 320m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krajem Horňácka

(Krtek, 29. 6. 2012 23:15)

Ahoj Ivčo a Jirko, se zájmem jsem si početl slovní doprovod zejména u bělopásků. To, že mají "naordinované" časy, kde se v kterou hodinu pohybovat, mi je absolutní nvinka, aspoň vím, kdy si nemám dělat naděje, že nějakého vyfotím. Ale to si dělám legraci, jdu a když vidím něco pěkného fotím.
U motýlů jsem jaksi vypozoroval, že na horských loukách se fotí snadněji. Asi tam mají méně květů a zůstavají na květu, tak dlouho, pokud nevysají všechen nektar :-)
Co se týče šidélek, tak si vzpomínám na jejich jarní reje nad hladinou mého oblíbeného rybníka, kde chodím na vážky. Doslova mně dráždily tím, že si sedaly (nadlouho) na hladinu na různé ty řasy nebo co to tam bylo, asi tak metr ode mne. Samozřejmě o přiblížení k nim na fotovzdálenost cca 15 cm, jsem si mohl nechat zdát, pokud jsem nechtěl do vody. Asi budu muset přehodnotit svůj postoj a sem tam se zkusit i namočit, jen to bude chtít vzít si na kolo do baťohu i nějakou obuv do vody a možná by nezaškodilo vybírat oblečení. Co mám na sobě červený dres, tak se mne všechny druhy vážek bojí :-)

Hezká krajina 103, bělopásky, i hvozdík. Pěkný i len 182, modrásky 208, hlavinky 234, 251 i samička slepýše 302. Zajímavě vyzněl zejména ten stín kolem těla.
Ivčo a Jirko, hezkou dovolenou a neméně pěkné léto Vám přeji s nůši plnou skvělých fotek a zážitků. Milan

Re: Krajem Horňácka

(Ivča + Jirka, 30. 6. 2012 23:25)

Ahoj Krtku,
na horách se motýl určitě fotí lépe. Asi je to tím, že tam je více podchlazený (to je stejné, jako se hmyz lépe fotí po ránu nebo k večeru, kdy kde je ještě (už) zatuhlejší) než někde během dne v nížině. ;-) Ale zase ráno nebo večer jsou jiné světelné podmínky. Nezapomeneme, jak jsme v Krkonoších fotili našeho prvního batolce. Nejdříve jsme fotili asi ze 2 metrů, protože jsme měli obavu, že uletí. Pak jsme se postupně přibližovali…, až jsme skončili s foťákem přímo u něho a on to vše trpěl…, také to bylo po chladné noci dopoledne. Až jsme si ho nafotili a dali ruku přímo před něj, tak nejdříve na ruku popolezl a pak si to rozmyslel a frknul.
Pokud se jedná o namočení z důvodu fotoúlovku, tak to jsme ještě nikdy nezkoušeli a vodou se nebrodili. Už jsme ale takové nadšence několikrát viděli. My už ale vlastně první krok k tomu udělali, protože jsme si před pár lety oba koupili vysoké rybářské boty „broďáky“ s páskem pro uchycení horní části k opasku. Ale nechodí se v tom nic moc. :-)) Jsou dobré akorát na to, aby si je člověk hodil do batohu a vytáhl na přezutí až u vody. ;-)
A s barvou oblečení máš naprostou pravdu. Už jsme také vypozorovali, jak moc záleží na barvě. Na některou se ti hmyz slétá sám od sebe a jiná odpuzuje. Díky zvláštní kombinaci odstínů hnědých a modrých barev trička jsme tak třeba nechtěně nalákali brouka krasce měďáka (náš největší krasec) na Kokořínsku, kterého jsme už od té doby nikdy nepotkali.
Díky za pochvalu fotek. Z 208 jsme měli obzvlášť radost, protože se málokdy podaří zachytit na jednom snímku rub i líc křídel jednoho druhu modráska, tj. aby měl jeden jedinec na snímku křídla rozevřená a druhý jedinec na stejném snímku sevřená. Hlavinky se nám moc dobře nefotily, protože ten den slunce pražilo a díky své barvě květu byly snímky často přepálené. A pokud jde o samičku slepýše, tak se nenech zmást „stínem“, protože se o skutečný stín nejednalo, nýbrž o zabarvení břicha.
Milane, i tobě hezké a pohodové léto s krásnými zážitky, hezkým počasím a parádními fotoúlovky,
Ivča + Jirka

Re: Re: Krajem Horňácka

(Krtek, 2. 7. 2012 17:32)

Ahoj Ivča a Jirka. Tak jsem po zhlédnutí této vaši fotogalerie byl na pochybách, zda jsem u svých fotek správně určil hnědáska rozrazilového, zda to není ten samý, co u vás - jitrocelový. Ale v klíči od lepidoptera.cz mi vyšlo, že ten můj má mít srkvny z rubu, téměř na konci křídel a on je tam fakt má, takže se třepu po pleci:-)
Aspoň jednou ze mne vezlo, co vy chrlíte na počkání :-)
http://krtek64.rajce.idnes.cz/10.6._2012_-_Ranni_foceni_na_Jaseni/#DSCF2925.jpg
Zdravím . Krtek

Re: Re: Krajem Horňácka

(Ivča + Jirka, 2. 7. 2012 23:19)

Ahoj Milane,
dle našeho názoru jsi skutečně nafotil hnědáska rozrazilového. Je to jasné nejen podle skvrn, ale i dle lemové tmavší pásky. A na předchozí fotce ve tvé fotogalerii má i další znak: zadní křídla jsou skoro hnědočerná. Je to pěkný slovenský fotoúlovek, neboť u nás se jedná o kriticky ohrožený druh, ale to ses určitě vše už dočetl. Jinak celá fotogalerie z okolí Zborova se povedla. Kapky vody a mlha s mraky „čarovala“. To sis jen „odskočil“ z Moravy? Nebo jsi byl na Slovensku na víc dnů? Vzhledem k tomu, že tam nemáš žádnou další fotogalerii, tak to tipujeme na „odskočení“.
Každopádně tě chválíme za snahu o určování. Tím se učíš a zdokonaluješ sám sebe. ;-) A nevěř tomu, že to chrlíme na počkání. Běžné věci snad, ale u některých motýlů se občas pěkně potrápíme a občas i blbě určíme.
A ještě jedna poznámka závěrem. Když jsme dnes navečer chtěli na tvé stránky, tak nám webový štít nainstalovaného antiviru (AVG) zablokoval k tobě přístup a napsalo nám to varování, že jsou stránky infikovány s následnou specifikací: Exploit Blackhole Exploit Kit (type2194), y20dfa.c0m.li/main.php?page = 6ed801d03e7dff95, Objekt byl zablokován; 2.7.2012, 19:32:42. Když jsem to zkusil později, už mě to k tobě pustilo. Tak nevím, co si mám o tom myslet. Už jsem to napsal kamarádovi „Ajťákovi“, tak uvidím, co mi k tomu napíše (pokud neodjel zrovna na dovolenou).
Zdraví tě Ivča,
Jirka

Re: Re: Re: Krajem Horňácka

(Krtek, 3. 7. 2012 15:48)

Ahoj Ivčo a Jirko, tak to byla opravdová shoda náhod. Tento večer u nás opravdu v PC řádil vir a starší syn s ním celý večer "bojoval" a byl to boj vítězný (pro synka). Doufám, že se podobné úlety PC nebudou v dohledné době opakovat, pořád totiž mám všechny fotky na zvláštním disku c PC a nejsem sto se rozhoupat k jinému zálohování fotek než tam.
Na Slovensko jsem si odskočil na jedinou noc, o to víc jsem rád, že mi "výlet" s pěkným ránem tak vyšel. A tím více, že jsem vyfotil v českých zemích ohrožený druh motýla. Určování druhů, co vyfotíme je fakt zábavná věc, co já se jen nahledal, až jsem našel brouka z další fotky za hnědáskem - listokaze záhradního :-).
Když už jsem u toho určování, mám tam jedno manko v jiné zborovské galerii, u motýla z druhů tuším píďadlek. Což o to, vyfocen je pěkně, ale bohužel klíčové znaky jsou mimo a teď mne napadlo podívat se i na další fotky z toho místa, určitě jej mám i z jiného pohledu, než jsem jej dal k vvbraným fotkám, už jdu na to :-) Milan

Re: Re: Re: Krajem Horňácka

(Ivča + Jirka, 3. 7. 2012 21:55)

Ahoj,
tak to jsme měli s virem pěkné štěstí. :-) Alespoň jsme si ověřili, že nám antivir funguje a umí ochránit.
Pokud jde o určování a hledání, tak to moc dobře známe. Někdy je to vážně náročné. Také se nám stalo, že jsme něco určovali a hledali několik hodin a výsledek nula. Naštěstí s přibývajícími zkušenostmi člověk získává grify a ví kde hledat. Nás asi obecně nejvíce potrápí housenky. Jejich určování je někdy horor. Hodně nám pomohlo pořízení atlasů „Noční motýli“ z nakladatelství Academia – zatím vyšel 1., 2. a 3. díl. Mají to opravdu perfektně zpracované. Najdeš tam popisy, základní informace o jejich rozšíření a způsobu života, fotografie jednotlivých druhů, a to jak dospělců, tak i housenek (někdy i kukly). Mrkni třeba sem: http://www.academia.cz/hledat/?q=mot%C3%BDli&x=0&y=0 A ještě má vyjít 4. díl věnovaný denním motýlům. Určitě také pořídíme. Z webovek jsou skvělý http://www.ukleps.org/ Z našich webovek doporučujeme http://motyli.kolas.cz/ nebo http://hmyz.profitux.cz/galerie/motyli/galerie_motyli_vse.htm Možná to znáš a učíme orla létat… ;-)

Zahrady pod Hájem

(Jirka, 12. 6. 2012 23:41)

Ahoj,
už jenom ten bělopásek je skvělý úlovek - tento druh zatím nemám.
Ten čilimník asi nebyl rakouský, ten teprve začíná kvést. Měl by to být čilimník zelenavý (Chamaecytisus virescens). Hlavinky, pětiprstky a zvonky klubkaté jsou v Bílých Karpatech všude. A což teprve koncem června, když rozkvetou rudohlávky a vstavače osmahlé. Ale však to určitě znáte. :-)
Taky jsem si zveřejnil nějaké květnové fotky a zítra možná přidám další - perličky z exkurze do Žďárských vrchů.
Mějte se krásně a určitě zase někam vyražte, i když to počasí teď zrovna výletům moc nepřeje.
Jirka V.

Re: Zahrady pod Hájem

(Ivča + Jirka, 13. 6. 2012 21:53)

Ahoj, z bělopáska jsme měla samozřejmě také radost. Nepoštěstí se každý den. Bohužel nechtěl moc posedět (příliš plachý) a byl hned fuč. S čilimníkem jsi se trefil, je to zelenavý a ne rakouský. Už jsme to opravili.
Mrkli jsme i k tobě a je vidět, že jsi pár lokalit také už stihnul (Pouzdřanská step, Žďárské vrchy, Moravský kras…, ale třeba i Medlánky, Hády, Veselku s Bosonožským hájkem… nebo Zvonařku :-) ). Nejvíce nás určitě zaujal jasoň dymnivkový v Mariánském údolí.
Počasí se zlepší, neboj. Jen ten čas… ;-)
I+J