Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za hořcem bezlodyžným a jinými krásami do Bílých Karpat

Na svátek 8.5.2012 jsme původně plánovali výpravu někam úplně jinam, ale v neděli večer nám přišel mail od kamarádky Majky (tímto ji zdravíme) žijící nedaleko Bílých Karpat, která je v neděli navštívila a upozornila nás na právě kvetoucí hořec bezlodyžný (Gentiana acaulis). Jedná se o velkou vzácnost. Hořec roste v „kopečcích“ a objevit ho lze v Alpách, Pyrenejích, Apeninách, v Karpatech nebo v balkánských horách. Dříve u nás rostl v Bílých Karpatech a v menším množství v Beskydách, ale bohužel zmizel a byl přeřazen mezi vyhynulé druhy. V Bílých Karpatech bylo rozhodnuto o jeho navrácení do přírody formou reintrodukce (pokus o vysazení do míst, která byla částí historického areálu daného druhu a kde byl daný druh vyhuben, popřípadě kde samovolně vyhynul), což i proběhlo a hořec, jak se zdá, se uchytil. Doufáme, že mu to vydrží. Hořec bezlodyžný tak bude muset být přeřazen z vyhynulých druhů mezi kriticky ohrožené rostliny. Proto jsme dlouho neváhali a rozhodli se naše plány překopat a vyrazit do Bílých Karpat. Z důvodů jeho přísné ochrany tohoto hořce na našich stránkách nebudeme lokalitu uvádět, neboť nechceme riskovat jeho budoucnost díky případným nenechavcům. Vzhledem k tomu nebudeme v tomto případě ani prezentovat mapu s prošlou trasou.

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty byla vyhlášena v r. 1980 a rozkládá se na cca 750km2 na východě Moravy na moravsko-slovenském pomezí. Zajímavostí je, že se nachází na území dvou krajů: Jihomoravského kraje a Zlínského kraje, přičemž dva nejvyšší vrcholy Velká Javořina (970m n.m.) a Velký Lopeník (911m n.m.) se nachází právě na hraniční čáře České republiky a Slovenska. Jedná se o nejzápadnější část Karpat. Hlavním důvodem ochrany Bílých Karpat jsou jedinečná společenstva luk s roztroušenými dřevinami a zdejší rostliny. V Bílých Karpatech roste přes 1500!! druhů rostlin, z nichž je přes 100 druhů chráněných. Kvete zde pravidelně přes 40 druhů orchidejí!! Pro své přírodní kvality byly Bílé Karpaty v rámci programu Člověk a biosféra organizace UNESCO k 15.4.1996 zařazeny mezi evropské biosférické rezervace. U nás je takových lokalit celkem 6 (Třeboňsko, Křivoklátsko, Šumava, Krkonoše, Bílé Karpaty a Dolní Morava = Pálava). A když už jsme u statistik, tak ještě dodáme, že lesy Bílých Karpat pokrývají skoro 45%, přičemž listnaté převažují (kolem 55%).

CHKO Bílé Karpaty je rozdělena do 4 zón: I. zóna je přírodní a je tvořena lučními a lesními porosty, které tvoří nejvzácnější ekosystémy, II. zóna přírodě blízká má vysokou přírodní hodnotu a je ochranným pásmem pro I. zónu, III. zóna kulturně – krajinná s člověkem pozměněnými ekosystémy a IV. zóna okrajová sídelní se zástavbou. Během našeho putování jsme se pohybovali zejména I. a II. zónou, přičemž jsme nachodili kolem 20km.

 A kdo není na přírodu, ocení v této lokalitě třeba lidovou architekturu nejen ve skanzenu ve Strážnici, zdejší folklór nebo významné zdroje minerálních vod, z nichž se nejdůležitější a nejznámější nachází v lázních v Luhačovicích. ;-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pochvala

(M+F, 15. 5. 2012 17:09)

Hořce jsou překrásné, ty se Vám povedly. Zřejmě jsme se neuměli v přírodě správně dívat, protože si nepamatuji, že bychom někdy viděli mochnu bílou nebo koulenky a kozinec. Pokud ano, tak jsme je asi zaměňovali s jinými druhy.Hodně dalších krásných úlovků.
M + F

Re: Pochvala

(Ivča + Jirka, 15. 5. 2012 21:22)

Děkujeme za pochvalu hořců, docela se povedly. A pokud jde o koulenky, kozince nebo mochny bílé, tak je to také o tom, kdy jste v Bílých Karpatech byli. Za pár týdnů už pokvete něco úplně jiného a tráva také bude trojnásobně (možná i vícenásobně) vysoká. Každopádně BK jsou jistota, že člověk potká hezká místa a pěknou přírodu.
Tak zatím zdarec,
I+J

Bílé Karpaty

(Jirka, 15. 5. 2012 11:41)

Ahoj,
hořce jsou opravdu krásné, koulenky, kozinec dánský a mochna bílá jsou taky fajn. Bílé Karpaty nikdy nezklamou. :-)
Doufám, že se tam letos taky někdy podívám, ale mám toho v tuhle chvíli víc a Motýlí ráj má samozřejmě přednost.
Jirka V.

Re: Bílé Karpaty

(Ivča + Jirka, 15. 5. 2012 21:22)

Ahoj, díky, díky za slova chvály… :-D Bylo by toho více, kdyby motýlci tak nelítali. ;-) A u nás je problém v tom, že na jednom místě moc nepobudeme, protože chceme pár místy projít. Každopádně BK jsou vždy zárukou, že na něco zajímavého narazíš. Určitě se sem chceme ještě během května nebo června vrátit.
Nic si z toho nedělej, mýtské stále nestíháme, proto i výletů je oproti jiným rokům touto dobou asi polovina. A Motýlí ráj chápeme, to je tvé „dítě“, které musí mít přednost. ;-)
Měj se,
I+J