Jdi na obsah Jdi na menu

 


NPR Pouzdřanská step - Kolby 4

Národní přírodní rezervace Pouzdřanská step – Kolby patří mezi naše oblíbená místa. Pokud si na mapě spojíte přímkou tuto rezervaci s Mikulovem, vznikne Vám zajímavá „severojižní linie“, na které mimo jiné najdete Mikulov, PR Turold a další skvosty Pavlovských vrchů (Stolovou horu, Sirotčí hrádek, Děvín...) a budete-li po linii pokračovat na sever, tak zmíněnou Pouzdřanskou step, PP Knížecí les, PP Nosislavská zátočina, Výhon u Židlochovic... až směrem na sever dorazíte do Moravského krasu... Někdy si říkáme, že nemůže být náhoda, aby bylo tolik krásných zákoutí v jedné přímce... ;-)  Ale zpět k Pouzdřanské stepi. My jsme se sem vrátili po 2 letech. Naši dřívější fotogalerii z roku 2009 najdete zde, na fotogalerii z r.2010 se můžete podívat tady a k dispozici máte i fotogalerii z   r. 2011. Protože jsme o této rezervaci napsali dostatek informací v dřívějších fotogaleriích, na které směrují odkazy výše, uvedeme jen pár doplňujících informací a zajímavostí:

-          Už při příchodu pod kopečky se stepí, jsme viděli kvetoucí bílé koule katránu tatarského, které připomínají pasoucí se bílé ovečky. Vidět kvést katrány je vždy zážitek.

-          V obrovském množství se zde letos vyskytoval kozlíček písečný. Jsme přesvědčeni, že ten den jsme jich potkali ne stovky, ale snad tisíce... Jedná se o nelétavého tesaříkovitého černého brouka s bílým lemováním švu a okraje krovek (lemování je velmi variabilní), který žije ve stepních a polostepních lokalitách. My jej ale dobře známe i z některých městských brněnských částí (Bystrc, Kohoutovice...). S oblibou vylézá na pěšiny a cesty, kde mu hrozí zašlápnutí.

-          Potěšilo nás i větší množství lesklých jedovatých majek. Tento brouk v minulých letech začal z naší přírody mizet. Z naší zkušenosti ale víme, že se mu poslední roky na jižní Moravě velmi daří, protože ho potkáváme poměrně často.

-          V přírodní rezervaci můžete objevit nejen řadu rostlinných raritek, ale třeba i krásně vybarveného největšího evropského nočního motýla martináče hrušňového (u nás se objevuje jen na jižní Moravě, ale my nějak zatím neměli štěstí), kobylku ságu, vlhy pestré nebo vzácnou hlubinnou žížalu Allolobophoru hrabei, která dorůstá až přes půl metru!! Objevit zde ale tuto žížalu se Vám může poštěstit jen párkrát do roka a důkazem o její existenci je spíše její trus.

-          Tradičně jsme zde potkali i otakárky ovocné, ale nepodařilo se nám je letos nafotit. ;-(

A jedna poznámka na závěr. Lokalita stojí za návštěvu v jakémkoliv období a ten kdo má rád přírodu, by se sem měl podívat. Letos je zde po deštích vegetace obzvlášť bujná, tak neváhejte.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pouzdřany aj.

(Jirka V., 15. 7. 2013 12:03)

Ahoj,
kozlíčci, majky a katrány jsou pěkné, potěšil mě i kozinec bezlodyžný. Když ho srovnám s loňským, téměř usušeným jarními vedry, vypadá podstatně zdravěji. :-)
Na Pouzdřanské stepi jsem byl v minulém týdnu mrknout taky a samozřejmě to stálo za návštěvu. Začínají létat vřetenušky a modrásci hnědoskvrnní, broučků a sarančí je tam pořád dost a našlo se tam ještě pár posledních záraz. Asi z toho časem bude zase pár fotek na Nahuby.sk. :-)
Jirka
PS: Už jste četli nové příspěvky na webu Botany.cz ? Přibyla tam záraza sivá a záraza ožanková. :)

Re: Pouzdřany aj.

(Ivča + Jirka, 15. 7. 2013 22:24)

Ahoj Jirko,
zejména z kozlíčků jsme byli paf, protože takové množství jsme jich nečekali. Vegetace je letos obecně skutečně o něčem jiném, než byla v loňském roce. Dostatečná jarní vláha udělala své. Nepochybujeme o tom, že se ti na Pouzdřanské stepi líbilo i minulý týden. Je to jedno z těch míst, kam se dá jít kdykoliv na jaře, nebo v létě, a člověk nemůže být zklamán.
Nahuby.sk jsme koukali nedávno a zatím jsi tam nic nového neměl, tak se budeme těšit na avizované fotoúlovky. My už teď máme skluz 8 fotogalerií, které musíme zpracovat, takže jak čas dovolí, bude se to zde postupně objevovat. Určitě tě některými „úlovky“ potěšíme.
I+J
PS: Zárazy na Botany jsou parádní, jako bychom to jméno autora už někdy někde slyšeli... ;-)) Zajímavý text jsme si s chutí přečetli, máš pochvalu. Budeš v tom pokračovat? Co máš v plánu?

Re: Re: Pouzdřany aj.

(Jirka V., 16. 7. 2013 8:44)

Ahoj,
jsem rád, že články o zárazách vás zaujaly a moc děkuji za pochvalu. Věnoval jsem tomu i s přípravou čtyři dny práce, pokud nepočítám předchozí plánování detailů, jako kdy a kam vyrazit a co tam nafotit. :-)
Proto musela má autorská galerie na nahuby trochu stranou a nejen kvůli tomu mám teď za poslední dva měsíce skluz asi 18 fotogalerií. No, aspoň budu mít co dělat i na podzim. ;-)
Pokračovat v popisování záraz už asi letos nebudu, protože u dvou posledních druhů, které nemají článek na Botany.cz, nemám fotky. Uvažuje se do budoucna o záraze vyšší, ale nejdřív bych si ji potřeboval pořádně nafotit a detailně nastudovat. takže snad v příští sezóně, pokud zase nebude extrémně suché jaro.
Tak zatím užívejte pěkného léta. :-)
Jirka

Re: Re: Pouzdřany aj.

(Ivča + Jirka, 17. 7. 2013 1:00)

Ahoj,
že jsi zárazám věnoval bez plánování detailů 4 dny, nás nepřekvapilo. Ale výsledek za to stojí a pochvala je zasloužená... ;-) Proto chápeme, že fotogalerie počkají. Nakonec nemají nohy, takže neutečou... Jak píšeš, podzim, případně zima, to jistí. :-) Články jsou vydařené, tak v tom pokračuj, i když třeba v příštím roce... A nebo si zvaž i svůj web, u tebe (vás obou) by to mělo smysl. Věř, že bys velmi rychle získal věrné návštěvníky. ;-)
Mimochodem, dnes po obědě jsme vyrazili na Netopýrky, které dobře znáš, a na letiště. Byli jsme nadšení, protože tolik hmyzáků, co se nám poštěstilo, a to se nepodařilo nafotit vše, se nám už dlouho nezadařilo. Do toho i nějaké rostlinky... a nakonec se nám povedlo i několik perfektních snímků syslů. Chtělo to jen trochu trpělivosti a neztratit nervy, když máš snímek na dosah a kolem prohučí cyklista nebo něčí pes..., takže po syslovi ani vidu, ani slechu... Sice na tuto fotogalerii hned tak řada nepřijde, ale máš se na co těšit. ;-)
Měj se letně a užívej hezkého počasí,
I+J