Jdi na obsah Jdi na menu

 


PR Uhliska

Na přelomu června a července 2015 jsme dostali od našeho kamaráda Pepy echo, že na Boskovicku již v přírodě kvetou mečíky. Využili jsme tak hezkého letního počasí a na počátku července se vypravili do obce Horní Štěpánov, která se nachází v okrese Prostějov v severní části Drahanské vrchoviny. Tato část bývá nazývána Konickou vrchovinou.

Horní Štěpánov byl založen již na počátku 13. stol. v rámci kolonizace rozsáhlých lesů, které tehdy patřily premonstrátskému klášteru Hradisko u Olomouce. Za svůj název obec zřejmě vděčí patronovi kláštera sv. Štěpánovi. Aby se obec odlišila od již existujícího Štěpánova nedaleko Olomouce, přidalo se přídavné jméno „Horní“, neboť se obec nacházela na vrchovině. Obec ale brzy zpustla a ani další pokus o znovuosídlení nevyšel. Až od r. 1558 existuje doklad o úspěšném vzkříšení obce v souvislosti s nedalekou skelnou hutí. V r. 1712 byl v obci vybudován kostel sv. Vavřince a již v polovině 19. stol. měla obec skoro 2100 a na přelomu 19. a 20. stol. přes 2300 obyvatel, což byl nejvyšší počet v historii. Současný stav počtu obyvatel osciluje kolem jednoho tisíce.

Nás ale nezajímala ani tak obec, jako na jih ležící Přírodní rezervace Uhliska, což jsou rašelinné louky a mokřady s vzácnou flórou a faunou. Rezervace o ploše 15,5 ha byla vyhlášena v r. 1988 a rozkládá se v nadmořské výšce 625 – 640 m n.m. v nivě pramenného území nepojmenovaného pravostranného přítoku říčky Bělé, která k rezervaci přitéká od Pavlovských mokřadů nacházejících se jižním směrem. Před vyhlášením rezervace zde proběhly pokusy o odvodnění, což způsobilo likvidaci ohrožené masožravé rosnatky okrouhlolisté nebo kriticky ohroženého mechu bažiníku kostrbatého. Naštěstí ale řada jiných druhů přežila. Nás sem na počátku července nalákaly rozkvetlé mečíky střechovité, ke kterým jsme se museli dostat vysokou trávou. Pokud sem někdy budete chtít někdo vyrazit, chceme jen upozornit, že je zde poměrně hojná ohrožená zmije obecná a ani po deštích to není moc dobrý nápad. Ač bylo už na začátku července sucho, louky byly podmáčené. Co jsme zde vše potkali v horku asi 32oC, se můžete podívat do fotogalerie.

A když už jsme byli na Boskovicku, tak nám to nedalo a na závěr jsme se zašli ještě podívat, zda už rozkvetla kriticky ohrožená orchidej smrkovník plazivý, kterou nám ukázal na konci května již zmíněný Pepa. Jak vypadal smrkovník na konci května se můžete podívat sem a jak po pěti týdnech níže do fotogalerie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář