Jdi na obsah Jdi na menu

 


Podkomorské lesy u Brněnské přehrady v Bystrci

Brněnská přehrada (Prýgl v Brněnském hantecu) se nachází na severozápadě města Brna na území městských částí Bystrc a Kníničky. Byla vybudována v letech 1936-40 na řece Svratce z důvodu regulace vodního stavu (zejména prvence před povodněmi). Dřívější oficiální název byl Kníničská přehrada - o své původní domovy zde totiž přišli obyvatelé starých Kníniček, jejichž trosky se možná ještě dnes dají nalézt na dně (pamětníci vzpomínají, že při malém množství vody bývala dříve vidět věž zatopeného kostela, ale moc se mi tomu věřit nechce). V nedávné době byla nepostradatelná z důvodů rekreace. Skvrnkou na kráse je jen letní zelená kaše, která v posledních letech vzniká pravidelně kvůli sinicím a znemožňuje koupání. Nicméně okolí přehrady má svoje kouzlo (krásné lesy, skály, hrad Vevěří...). Však posuďte, nakolik je to pravda.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Kozlík x Sadec

(Jirka, 15. 9. 2008 22:20)

Ahoj Marku, máš naprostou pravdu. Je to sadec konopáč. Díval jsem se na další fotky a listy to potvrdily. Díky za upozornění, hned to napravím. Kdybys na něco ještě narazil, dej vědět.
Letos jsme si docela "zavýletovali", máš pravdu. Kdybychom sečetli letošní nachozené kilometry, mohly bychom klidně obejít celou naši republiku... :-)

Kozlík x Sadec

(Marek Bena, 15. 9. 2008 13:25)

Ahoj Jirko, máš tu opět spoustu překrásných fotek (jak vy to děláte, že jste celý život pořád "na výletě"?).
(k fotce č. P1040776 - není spíš sadec konopáč?)