Jdi na obsah Jdi na menu

 


Novinky 2013

Pokračujeme v dohánění restů a v únoru 2014 vkládáme novou fotogalerii z posledního zářijového víkendu 2013, kdy nás sluníčko vylákalo na Pálavu, a to do okolí Klentnice a na Stolovou horu. A jak to zde vypadalo na konci září se můžete podívat.

I v únoru 2014 ještě doháníme resty v našich fotogaleriích. Díky tomu se můžete podívat na nový přírůstek z prvního zářijového víkendu, kdy jsme se vydali na jižní Moravu na fotbalové hřiště u obce Dobré Pole, které bylo vyhlášené Přírodní rezervací Slanisko Dobré Pole, a na Naučnou stezku Stará hora u Novosedel.

Stále máme ještě leden 2014, byť už poslední lednový víkend, a my přidáváme další fotogalerii z konce srpna 2013. Za velmi příjemného počasí jsme se v létě vrátili na Vysočinu, a to na Přírodní památku Jalovec na Třebíčsko. Původně jsme zde chtěli obdivovat hořcovité rostliny, ale ještě na ně zřejmě bylo brzy. Nakonec nám to nevadilo, neboť se i tak bylo čím kochat.

A v lednu 2014 přidáváme další fotogalerii. Tentokrát z konce srpna, kdy jsme se za deště vydali s naší kamarádkou do Vranova u Brna. Udělali jsme si malou okružní trasu zdejší hezkou přírodou a také navštívili kostel Narození Panny Marie s klášterem. Po Velehradě a Hostýnu jsme tak navštívili další tradiční poutní místo na Moravě.

V průběhu ledna se nám podařilo zpracovat a vložit další srpnovou fotogalerii z r.2013. Tentokrát z výletu na Českomoravskou Vysočinu, a to do okolí hradu Zubštejna u obce Pivonice. Jedná se o romantickou a zachovalou hradní zříceninu s krásnými výhledy do okolí a pěknou přírodou.

I v letošním roce 2014 musíme ještě zpracovat několik fotogalerií z našich výletů z roku 2013. Přijde nám škoda, abychom vás o ně ochudili. ;-) Přidáváme tak další počin, a to z výletu na Národní přírodní památku Švařec, kam nás lákalo zejména nalezení pozdně kvetoucí orchideje (švihlík krutiklas). A pokud do fotogalerie nakouknete, pochopíte, že jsme neobjevili jen tuto kriticky ohroženou orchidej.

Začátek roku 2014 musíme využít ke zpracování dalších fotogalerií, které máme z našich výletů v roce 2013. A tak sem vkládáme první závdavek z putování Lažánecko – Heroltickým krasem z poloviny srpna. Objevíte zde také novou retenční vodní nádrž Slunná vybudovanou v r. 2012, která tudíž ještě ani není zanesena v mapách.

Silvestr je za dveřmi a my sem umísťujeme poslední fotogalerii ze srpnového pobytu na Jesenicku. Na závěr jsme se vydali z Petříkova na Paprsek. Počasí bylo opět krásně letní, což mimo nás vylákalo ve velkém množství i zástupce hmyzu.

Na Štědrý den se nám podařilo jako dáreček zpracovat další z fotogalerií. Jedná se o srpnovou výpravu, kdy jsme se za pěkného horka vydali z Jeseníku na Čertovy kameny, Zlatý Chlum a Křížový vrch. Ač Jeseníky známe velmi dobře, tak na uvedených místech jsme byli poprvé a za návštěvu určitě stojí.

V rámci našeho srpnového pobytu v Jeseníku nás naše kamarádka Ivka zavedla k nedávno vybudované multifunkční vodní nádrži Biocentrum Střední díly u Javorníku. Protože se jednalo o zajímavé místo nacházející se u hranice s Polskem, které je zatím známé jen u místních obyvatel, rozhodli jsme se mu věnovat minifotogalerii na našich stránkách. Kdybychom měli více času, určitě by z minifotogalerie byla tradiční fotogalerie. ;-) Flóra i fauna by zde na to byla. Tak třeba příště.

Na počátku prvního srpnové týdne 2013 jsme ujeli před tropickým vedrem do Jeseníku. Náš první výlet jsme podnikli do okolí Rejvízu a Černé Opavy. V nově zpracované fotogalerii se můžete přesvědčit, že se bylo čím kochat. Když jsme zpracovávali na konci listopadu tuto fotogalerii, konstatovali jsme, že "bylo léto a bylo dobře..".;-)

Ve druhé polovině července 2013 jsme si odskočili tzv. „za humna“ k PP Žebětínský rybník. Protože jsme zde hodně dlouho v červenci nebyli, pátrali jsme, co je zde touto dobou zajímavého. A protože bylo léto, bylo na co koukat. Nakonec můžete posoudit...

V polovině července 2013 jsme se vrátili na PP Netopýrky, VKP Syslí rezervace a PP Medlánecké kopce. Ač se jednalo o výlet pouze na okraj Brna, byli jsme spokojeni. Jednak bylo na co koukat a také jsme se konečně dočkali syslů, které se nám podařilo slušně zvěčnit. Výlet se nám sice podařilo zpracovat až na přelomu října a listopadu 2013, ale už nám tak chybí dohnat „jen“ 17 fotogalerií. ;-)  

V polovině července 2013 jsme po necelých 4 měsících opětovně navštívili Přírodní rezervaci Kamenný vrch. Když jsme zde byli letos naposledy na přelomu jara a zimy, byla teplota i přes den pod nulou. Přesto zde už tehdy koniklece kvetly. K našemu velkému překvapení zde kvetly i v průběhu letních prázdnin, a to ve slušném množství. Že jsme zde ale neobjevili jen koniklece, se můžete přesvědčit ve fotogalerii.  

První červencový víkend 2013 jsme si odskočili jen pár kilometrů od Brna do obce Omice, kde jsme chtěli prozkoumat zejména Omický les nacházející se severně od obce. Byli jsme velmi příjemně překvapeni, na co vše jsme narazili. Turisticky se jedná o nedotčenou oblast a my nepotkali jediného turistu. Jen u Omic pár cykloturistů. Protože máme ve fotogaleriích velmi slušný skluz, zpracovali jsme fotogalerii až nyní na konci září.  

Druhý červencový den r. 2013 jsme se vypravili do Bílých Karpat, a to k vodní nádrži Lučina. Navštívili jsme Národní přírodní rezervaci Čertoryje, Kněždubský háj a vrch Výzkum. Cíleně jsme se chtěli podívat na jedno místo, jestli zde objevíme vzácného tesaříkovitého brouka kozlíčka hnědého a také nás zajímala jedna lokalita s pětiprstkami žežulníky (ohrožené orchideje). A co jsme viděli? Mrkněte do fotogalerie. 

Naši pravidelní návštěvníci mohou mít pocit, že výletování a přírodu trochu flákáme. Opak je ale pravdou. Do přírody vyrážíme, ale nestíháme zpracovávat fotogalerie. V současné době máme skluz kolem 15 fotogalerií. Pevně ale věříme, že to časem doženeme a dlouhé zimní večery to když tak jistí. ;-) Každopádně jsme zpracovali novou fotogalerii z výletu do okolí Němčiček, který jsme podnikli v závěru června 2013.

Ke konci června 2013 jsme se po dvou měsících vrátili na Pálavu. Ve fotogalerii Pálava na konci června uvidíte, jak to zde vypadalo po červnových deštích. Můžeme předeslat, že tak bujnou vegetaci jsme na konci června na Pavlovských kopcích ještě v minulosti neviděli.

V půlce června 2013 jsme se po nějaké době také vrátili do Podyjí. Už delší dobu jsme si plánovali výlet na posvátný Heiliger Stein do Rakouska. Spojili jsme to tedy s návštěvou Podyjí. Zájemci můžou zhlédnout fotogalerii Z Hnanic na Heiliger Stein a Šobes.

První červnový víkend 2013 jsme navštívili po 5 letech vrch Hády u Brna. Chtěli jsme zkusit štěstí ohledně kriticky ohrožených hadinců červených a prstnatců pleťových. Tentokrát jsme měli štěstí... ;-)

Počátkem druhé poloviny května 2013 jsme zavítali na Kroměřížsko, kde jsme se po 5 letech opět chtěli podívat do Národní přírodní rezervace Strabišov – Oulehla. Pokud název někomu nic neříká, tak se jedná o jednu z nejbohatších moravských orchidejových lokalit. Ke zpracování této fotogalerie ale došlo až nyní v červenci. ;-)

Začátkem května 2013 jsme se po dvou letech vrátili na Pouzdřanskou step (fotogalerii jsme zpracovali s 2-měsíčním skluzem :-( ). Opět se nám potvrdilo, že na této lokalitě je vždy na co koukat a čím se kochat.

Na počátku května jsme si udělali malý výlet k Brněnské přehradě (Prýglu). Navštívili jsme Přírodní památku Skalky u přehrady a vyrazili do zákoutí přehrady, kam až tak moc nechodíme. A že je zde hezky (a na co koukat) se můžete přesvědčit. 

Tak jsme se letos dostali opět do menšího skluzu při zpracování fotogalerií z našich výprav. Proto s téměř měsíčním zpožděním zveřejňujeme fotogalerii z posledního dubnového víkendu, kdy jsme si odskočili nakouknout na okraj Národní přírodní rezervace Krumlovsko-Rokytenské slepence, a to ke kopci Floriánek na okraji Moravského Krumlova. Chtěli jsme si ověřit, jak to zde po pár letech vypadá s ohroženými kosatci nízkými. 

Po jedenácti dnech (26.4.2013) jsme se vrátili na Pálavu, abychom mohli obdivovat pokroky letošního jara a kosatcové koberce.

Třetí dubnový týden jsme se po 2 letech vrátili do Přírodního parku Rakovecké údolí, ale tentokrát jsme vyrazili z Račic jako před 4 roky. Jarní příroda je v údolí vždy úžasná a opět nezklamala. A když už jsme byli v Račicích, tak jsme také museli nakouknout k Pístovickýmu rybníku.

Dne 15.4.2013 jsme se zajeli podívat na Pavlovské kopečky - Pálavu, jak to letos vypadá s jarem. Určitě i zde došlo k cca 14-ti dennímu zpoždění

Viděli jste někdy rozkvetlé šafránové koberce na Valašsku? Pokud ne, zveme Vás na virtuální pokochání do okolí Lačnova. Lokalitu jsme navštívili 14.4.2013.

Druhou dubnovou sobotu jsme se vydali na severovýchodní okraj Brna. Postupně jsme prošli Přírodní památky Netopýrky, Medláneckou skalku a Medlánecké kopce. Na všech těchto lokalitách kvete začátkem jara koniklec velkokvětý. A že tomu tak skutečně bylo, se můžete přesvědčit. Samozřejmě bylo občas vidět i jiné jarní posly.

Na počátku jara pravidelně navštěvujeme Přírodní rezervaci Údolí Chlébského potoka, která bývá zasypána koberci bledulí. S ohledem na letošní zimu, která zatím vítězí nad jarem, jsme vyrazili do rezervace o týden později až na konci března. Jak jsme ale zjistili, údolí bylo zasypáno sněhem a zatím zde vyhrává ledové království. Bledulové bojovníky jsme zde ale objevili.

První jarní sobotu (23.3.2013) opanovala mrazivá zima po celý den, ale my jsme vyrazili zkontrolovat, jestli se už probudily koniklece v PR Kamenný vrch. A jak to dopadlo, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Dne 17.3.2013 jsme do složky „2013 Okolí Brna“ vložili novou fotogalerii ze stejného dne, kdy jsme se vydali podívat na lední medvíďata v brněnské ZOO. Ve fotogalerii lze vidět nejen medvíďata.

Snažili jsme se rychle zpracovat náš nedělní výlet (3.3.2013) do Přírodní rezervace Karlov u Božic na Znojemsku, abyste se mohli na vlastní oči přesvědčit, jak to letos vypadá s jarem. Ve fotogalerii tak najdete nejen letošní první sněženky, ale i další posly jara z rostlinné i živočišné říše.

Dne 3.2.2013 jsme vložili novou minigalerii z našeho malého výletu, kdy jsme pozorovali západ slunce u Oslavan.

Vzhledem k zimnímu období jsme dne 12.1.2013 zpracovali fotogalerii z prosincového výletu do Podkomorských lesů. Ten den byl dostatek sněhu, který ale stačil do Vánoc roztát. Potěšilo nás, že nám během výletu svítilo i sluníčko.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pozdrav

(Svatka, 28. 12. 2013 6:46)

přeji dobrý den, "chodím" s Vámi na výlet už několik let, a vždy je na co se koukat. Hodně lokalit jsem taky sama navštívila a do Vašich fotogalerií se chodím poučit, co jsem to vlastně viděla. Máte můj obdiv, přeji Vám hodně dalších výletů a nám, kteří k Vám virtuálně zavítáme, hodně dalších krásných zážitků a poučení.

Re: Pozdrav

(Ivča + Jirka, 30. 12. 2013 0:41)

Také zdravíme a děkujeme za hezký motivační přednovoroční e-mail. Když si takový pozdrav přečteme, tak nás nejen potěší, ale i povzbudí. Jen to zpracování je trochu časově náročnější, takže to nestíháme, jak bychom si představovali. Každopádně se budeme těšit na naše další společné „chození“. Vše nej, nej, nej... do nového roku.
I+J