Jdi na obsah Jdi na menu

 


Koniklecové jaro na PP Netopýrky, Medlánecká skalka a Medlánecké kopce

Skoro v polovině dubna 2013 se po prodloužené zimě skutečně začalo ozývat jaro. Jarní absťák nás přiměl druhou dubnovou sobotu vyrazit do lokality mezi brněnské čtvrtě Bystrc, Komín a Medlánky. Putování jsme započali v Bystrci, kde jsme překročili Svratku a ulicí Palcary začali stoupat směrem k útulku pro opuštěná zvířata. Útulek jsme minuli a kolem výběhů pro koně doputovali ke křížku, který jsme už zmiňovali v naší dřívější fotogalerii. U křížku jsme odbočili doprava po neznačené cestě kolem zahrad, která nás přivedla až k Netopýrkám.

Přírodní památku Netopýrky jsme zatím na našich stránkách moc nezmiňovali, tak to musíme napravit. Název Netopýrky není odvozen od žádné kolonie netopýrů, která by zde snad žila. Jedná se o zkomoleninu, která pochází z původního německého názvu kopce Neidberg (= závist). Počeštěním postupně vznikaly názvy Nitoperk, Netopérke, Nitoperky... a nakonec dnešní Netopýrky. Proč zrovna „závist“ jsme nezjistili, ale dnes by někdo mohl zdejšímu kopci závidět koniklece, ke kterým se ale ještě dostaneme. Původně se zde nacházely suché louky a meze, které se pastvou a sečením změnily ve stepní trávníky s pestrou flórou a faunou. Postupně se ale celá lokalita změnila v zahrádkářskou kolonii a poslední zbytek stepi o rozloze 0,9 ha byl v r.1987 vyhlášen chráněným územím. Dnes se jedná o přírodní památku.  Nejvýznamnějším rostlinným druhem je zde bez diskuze koniklec velkokvětý. Návštěvníci našeho webu jej dobře znají z našich dřívějších fotogalerií věnovaným PR Kamenný vrch, který je jejich nejbohatší lokalitou na světě. Nás hlavně zajímalo, jak to vypadá s jejich populací po několika letech právě na Netopýrkách a byli jsme příjemně překvapeni. Opět zde kvetlo několik stovek exemplářů. Na lokalitě ale postupně rozkvetou i další zajímavé rostlinné druhy (hvozdíky, česnek kulovitý, pochybek malokvětý, černohlávek velkokvětý, rozrazil rozprostřený...) a žijí zde početní zástupci hmyzu a ptáci, ale o těch třeba někdy příště. Aby zdejší dědictví přetrvalo i pro další generace, se dnes stará oddíl Jestřábník pod záštitou Rezekvítku.

Pod kopcem stojí dva pomníčky věnované pilotům, kteří zde zahynuli. Ti dva ale nebyli jediní, bylo jich více. Nejznámější je asi případ, který se zde stal před necelými 2 lety. Na ultralightu zde zahynul legendární hokejista Jaroslav Jiřík, který byl prvním profíkem v NHL z dřívějšího východního socialistického bloku. Tragická událost tehdy proběhla všemi médii.

PP Netopýrky se nachází v těsné blízkosti Letiště Brno-Medlánky, které provozuje občanské sdružení Aeroklub Medlánky. Letiště oslaví v příštím roce už 90 let a je určeno pro letouny, vrtulníky, kluzáky, ultralighty nebo horkovzdušné balóny. My jsme ten den zde viděli hlavně kluzáky. Poměrně velký provoz a zvýšený počet lidí zřejmě také zapříčinil, že jsme se nedočkali žádného zdejšího sysla obecného, kteří  zde mají početnou kolonii (vznikla zde syslí rezervace). Letištní plochu jsme obešli směrem od jihu a pokračovali k letištnímu zázemí, kde jsme se občerstvili v restauraci U křivé vrtule.

Od letiště jsme pokračovali dále směrem k Medlánkám. Nešli jsme ale až do Medlánek, nýbrž jen na jejich okraj, kde se nachází Přírodní památka Medlánecká skalka.  Tato lokalita byla v roce 1999 vyhlášena jako nejmenší brněnské chráněné území (0,34 ha). Jedná se o malý opuštěný lom mezi garážemi a zahrádkářskou kolonií, který zarostl a vzniklo zde tak několik skalek se silně ohroženým koniklecem velkokvětým. Roste zde asi 200 exemplářů.

K další lokalitě Přírodní památka Medlánecké kopce už to bylo jenom kousek po žluté turistické značce. Jedná se o 2 samostatné kopce. Severní kopec je menší (322m n.m.) Jižnější kopec, tzv. Střelecký, je o 16m vyšší a navazuje na Palačák (Palacký vrch). Zejména z vyššího kopce je hezký výhled na Brno. I na Medláneckých kopcích jsme objevili kvetoucí koniklece, ale i mochny, dymnivky... Pak už nám zbývalo se jen vrátit po zeleném značení okrajem čtvrti Komín a přes Chocholu zpět do Bystrce.

Popsaná trasa na mapě:

trasa.jpg

Výškový profil popsané trasy:

profil.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Koniklece

(Jirka V., 30. 4. 2013 9:42)

Ahoj,
je super, že jste byli zkontrolovat stav konikleců na Netopýrkách, protože já jsem se tam letos ještě nedostal. Dokud jsme ale bydleli v Žabovřeskách, chodil jsem tam každou volnou chvilku a někdy jsem to spojil a procházel i přes Medlánecké kopce. Vzpomínám si, že na Netopýrkách jsem poprvé pozoroval zblízka soumračníky a byl jsem z nich strašně nadšený. :-)
Jirka
Musím se tam letos někdy zajít podívat.

Re: Koniklece

(Ivča + Jirka, 30. 4. 2013 17:51)

Ahoj, to je prima, že jsi k nám zase zavítal. Jsi jediný, kdo nám dělá případnou oponenturu v určování. ;-) Na Netopýrkách bylo hezky a měli jsme radost, že tam bylo tolik exemplářů. Jen nás mrzelo, že jsme u letiště nenarazili na sysla. Ale vzhledem k provozu nebylo divu.
Soumračníci jsou fajn, které druhy jsi tam pozoroval?
Měj se a využij svátek na výlet do přírody.
I.+J.

Re: Re: Koniklece

(Jirka V., 6. 5. 2013 8:58)

S tím syslem na Medláneckém letišti vás to nemusí mrzet. Já jsem ho tam taky nikdy neviděl, i když vím, že by tam být měl.
Ty soumračníky z Netopýrek už si přesně nepamatuju, ale mohl tam být čárečkovaný a rezavý, čili jen ty nejběžnější druhy. Na Medláneckém kopci si pamatuju ještě soumračníka jahodníkového.
Nic pozoruhodného to vlastně nebylo, ale pro mě to bylo první setkání s touto čeledí vůbec, takže jsem byl naprosto okouzlený. :-)
Jirka
PS: Na prvního máje jsme do přírody vyrazili a zkontrolovali prstnatce bezové na osvědčeném místě. Časem z toho budou i nějaké obrázky na NAHUBY.sk, zatím tam mám jen něco z dubnového výletu na Přehradu. :-)

Re: Re: Koniklece

(Ivča + Jirka, 6. 5. 2013 22:44)

Ahoj, sysla bychom rádi, ale třeba to vyjde někdy příště. Už jsme ho od pár lidí viděli nafoceného a shodně tvrdí, že to chce chvíli vydržet na místě a že pokud není moc rozruch, tak se objeví.
Pokud jde o soumračníky, tak to chápeme. Vždy, když máme možnost pozorovat něco, co jsme předtím neviděli, tak z toho máme druhé „Vánoce“, i když se třeba jedná o běžného tvora.
K tobě jsme nakoukli. Asi nejvíce nás zaujal penízek horský, který máme sice za humny, ale neuvědomujeme si, že bychom ho někdy potkali. budeme se těšit na tvé další fotoúlovky.
I+J

Neidberg = Závist , Sudíř = Chochola

(M + F, 21. 4. 2013 17:15)

V nějaké příručce jsem kdysi četla, že území mezi Svratkou,Mniší horou, Medlánkami a Komínem bylo často příčinou sporů ( i soudních )
jednotlivých majitelů. Zřejmě si navzájem hodně záviděli.Proto ten německý název. Dokonce kopec Chochola se kdysi jmenoval Sudíř.Podle posledního soudního rozsudku z 19.stol. byl podélně rozdělen mezi Komín a Bystrc. Hranicí byla dnešní zpevněná cesta.
Přesné prameny si dnes už nepamatuji.
Mile překvapilo,co vše při Vaší vycházce kvetlo, vlastně za týden po roztání sněhu. Krásný je květ mochny jarní a udivily již kvetoucí mandloně.
Ahoj! M.

Re: Neidberg = Závist , Sudíř = Chochola

(Ivča + Jirka, 22. 4. 2013 21:20)

Děkujeme za doplnění informací, které skutečně slyšíme poprvé. Zajímavé. Pátrali jsme po internetu, ale nikde jsme vysvětlení neobjevili.
I nás překvapilo, kolik toho už bylo. Bylo to milé zjištění.
I+J