Jdi na obsah Jdi na menu

 


Mrazu odolávající koniklece v PR Kamenný vrch

Na první jarní víkend 2013 meteorologové předpovídali nejchladnější jarní víkend za posledních 50-60 let. A vyšlo jim to do puntíku. Teplota kolem 14.hodiny vystoupala na Kamenném vrchu na -1C a to přesto, že svítilo sluníčko. Když si vzpomeneme, že v loňském roce bylo o víkendu přes 20C, zní to jako pohádka. Sice se tvrdí, že nastává globální oteplování, ale na rozdíl od lidí tato tvrzení na počasí vliv nemají.

Z již uvedeného asi někteří postřehli, že jsme v sobotu 23.3. vyrazili do Přírodní rezervace Kamenný vrch, který všichni v Brně znají jako „Kameňák“. S touto lokalitou jsme návštěvníky našich stránek seznámili už v roce 2009 a tehdejší fotogalerii z počátku dubna najdete zde. Že je tato stepní lokalita bohatá na koniklec velkokvětý (prokázaných 55 tisíc trsů, čímž se jedná o největší lokalitu na světě), jsme již psali ve zmiňované fotogogalerii. Nás hlavně zajímalo, jak se rostliny vypořádají s zimním počasím a zda již začínají rozkvétat. Kvetoucí exempláře jsme objevili, ale byla jich i spousta zašlapaná. :-( Bohužel zde navíc hodně venčí pejskaři své miláčky a ne všichni jejich exkrementy sbírají. Možná netuší, že tyto hromádky nejen nosí štěstí, když se do nich šlápne, ale že negativně (přímo likvidačně) působí na koniklece jako dusíkatá bomba. Nyní ještě pár zajímavostí:

-          Koniklece zde rostly už v pravěku a přežily díky tomu, že býložravcům pro jejich jedovaté látky nechutnají, že mají bílé chloupky, které rostliny chrání před mrazem a že je zde člověk nestihl zlikvidovat, jako v jiných lokalitách.

-          Posledních pár set let se zde nacházela pastvina a lokalita se i pravidelně kosila, což opět koniklecům vyhovovalo. Ještě v minulém století se zde nacházely kosené louky a políčka s remízky.

-          Jižní část rezervace ještě v minulém století sloužila armádě jako výcvikový prostor se zákopy a těžbě kamene.

-          Asi většina lidí si mylně myslí, že kopec, kde se rezervace nachází, má vápencový podklad. Ten je ale tvořen vyvřelými magmatickými horninami. Obsahují ale vápník a hořčík, čímž jsou vápenci trochu podobné.

-          Za 2.sv.války sem Američani shodili bombu, za účelem likvidace nedalekého veřejného domu, který byl hojně navštěvován nacisty a místním gestapem.

Závěrem chceme ještě doplnit, že koniklece díky zimním podmínkám kvetly v dosti zakrslé podobě. Pokud se ale na tato místa půjdete někdo podívat za 10-14 dní, určitě zde narazíte na modrofialové moře. Kameňák by se díky této záplavě mohl klidně přejmenovat na Modrofialovák. ;-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nezvyklá podívaná

(Míra, 24. 3. 2013 3:04)

Ahoj Ivčo a Jirko, posílám kurevský zdarec do betelnýho štatlu! :-) Mám kytky rád, a tahle podívaná se nenaskytne tak často, obzvláště pak ve Vašich končinách, proto jsem si Vaše albíčko prohlédl se zájmem. Připravme se však na častější rozmary počasí, extrémů bude přibývat. Krásné albíčko. Mějte se fajně, ahóóój!

Re: nezvyklá podívaná

(Ivča + Jirka, 24. 3. 2013 12:12)

Savana hokna ze štatlu i do severních koutů naší země! To jsme rádi, že se jarní probouzení líbilo. Je fakt, že exempláře tohoto druhu bys u vás hledal marně. A nakonec ani tady nejsou až tak běžné. S rozmary počasí máš pravdu, je potřeba s tím počítat a brát tak, jak to je. Tož špicové zbytek víkendu celé sajtně rytířů z berglů. ;-)
I+J
PS: Jako milovníkovi brněnského hantecu ti posíláme odkaz na jednu pohádku, kterou jsi možná nezaregistroval. Třeba tě zaujme ;.D: http://brno.idnes.cz/pohadka-o-zlate-rybce-v-hantecu-dzu-/brno-zpravy.aspx?c=A121228_142312_brno-zpravy_bor