Jdi na obsah Jdi na menu

 


Vrch Hády a Růženin lom 2

První letošní červnový víkend jsme se vypravili na vrch Hády nacházející se severně od brněnských městských částí Vinohrady a Líšeň. Nejvíce nás zajímalo, jestli náhodou neobjevíme rozkvetlý hadinec červený a také jsme se chtěli podívat, jestli už kvetou prstnatce pleťové. O přírodní rezervaci na Hádech a Růženině lomu jsme již psali v naší fotogalerii před 5 lety. Nebudeme se tedy opakovat a zde dnes uvedeme jen pár zajímavostí:

-          Pokud byste hledali Hády v dřívějších mapách, najdete tuto lokalitu pod názvem Hadiberg (nebo jen Hadi B.).

-          Už v r. 1861upozorňoval na devastaci přírody na Hádech Friedrich Schneider (amatérský přírodovědec a ředitel Zemského soudu v Brně). A to ještě netušil, že se zde za „pár“ let objeví těžební lomy.

-          První sbírku motýlů a brouků z Hádů shromáždil amatérský entomolog a účetní Franz Josef Kupido (1786-1863), jehož sbírky jsou dnes součástí sbírek Moravského zemského muzea v Brně.

-          Řada rostlinných a živočišných druhů dosahuje v této lokalitě své severní hranice výskytu. Kriticky ohrožený hadinec červený zde má pro změnu nejzápadnější hranici svého výskytu. Tento hadinec také zajímal nás, přesněji řečeno nás hlavně zajímalo, jestli najdeme kvetoucí exemplář, protože v přírodě kvete jen mizivé procento jedinců.

-          Na Hádech lze objevit přes 70 druhů ohrožených rostlin a skoro 6000 druhů hmyzu!! Pokud jde o hmyz, chceme upozornit na relativně nedávný objev nejkrásnějšího zlatoočka celé Evropy Hypochrysa elegans. Jedná se o jedinou lokalitu celé Moravy, kde se vyskytuje. Ten den jsme ho ale nepotkali.

 

I když nás z Hádů vyhnala brzy po obědě bouřka s kroupami, tedy dříve, než jsme chtěli, byli jsme spokojeni. Objevili jsme jak kvetoucí hadinec červený, tak i prstnatce pleťové (což byl náš cíl) a řadu dalších vzácných rostlin (to už bylo navíc;-) )...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ostruháček ostružinový + babočka bodláková

(vrbamiroslav, 30. 7. 2013 14:45)

Děkuji za určení modřence chocholatého. Vaše doména - botanika - mi dělá problémy.

Re: Ostruháček ostružinový + babočka bodláková

(Ivča + Jirka, 31. 7. 2013 0:03)

Není zač, rádo se stalo. ;-) když budeme vědět, rádi pomůžeme. Třeba pak někdy využijeme protislužbu.
I+J

Ostruháček ostružinový + babočka bodláková.

(vrbamiroslav, 29. 7. 2013 13:55)

Dobrý den,
opět pilně prohlížím Vaše galerie. Botanikové jsou nadšeni hadincem červeným, mne spíše zaujala kombinace ostruháčka ostružinového a babočky bodlákové. Zavzpomínal jsem na doby před 40-50 lety, kdy byl běžný v bezprostředním okolí Jihlavy. Mimo Švařce se snad již na Vysočině nevyskytuje.
PS: po loňské obhlídce terénu jsem nafotil seriál o modrásku hořcovém - Rebelově u Jamolic. Přestože jsou ve Vašem rajónu /M. Krumlov/, ve Vašich fotkách jsem je nenašel, ale třeba jsem je přehlédl. V případě zájmu o modrásku hořcovém a Jamolicích na www.vrbamiroslav.rajče.idnes.cz.

Re: Ostruháček ostružinový + babočka bodláková.

(Ivča + Jirka, 30. 7. 2013 0:44)

Zdravíme zase po nějaké době. Jsme rádi, že se u nás stále líbí... ;-)
Modráska hořcového zatím u nás skutečně nemáme a přiznáme se, že nám i utekla uvedená lokalita. Takže díky za tip, protože fotogalerie vypadá naprosto skvěle. Moc hezké snímky housenek dlouhozobky nebo martináčka, ploskoroha, ostruháčků, samozřejmě modrásků..., ale i hořců. Strojová výsadba borovic je skutečně mrzutá. Jinak 28. snímek s otazníkem bude modřenec chocholatý. Díky za hezkou podívanou a zase někdy příště.
I+J

Hády

(Jirka V., 22. 7. 2013 8:37)

Ahoj,
nejprve gratuluji k nálezu hadince červeného. Máte pravdu, že kvete jen někdy - loni například vůbec žádný na Hádech nekvetl, protože bylo příliš suché jaro.
Na obr. P1550394 není len tenkolistý, ale len rakouský. Myslím, že porovnáte-li barvu a tvar květů, je to jasné.
Jirka
PS: Konečně jsem začal doplňovat své galerie na nahuby.sk, tak se můžete zase mrknout. :-)

Re: Hády

(Ivča + Jirka, 22. 7. 2013 22:35)

Ahoj Jirko,
hadinec červený byla vážně velká náhoda a trocha štěstí. Len byla takový malá pastička na tebe, jestli naše fotogalerie neflákáš... a ty jsi uspěl. ;-) Díky, hned to napravíme.
Jsme rádi, že se nám podařilo zpracovat Strabišov-Oulehlu, určitě sis všiml, a Hády. Teď bude na řadě k zpracování fotogalerie z Podyjí.
I+J
PS: Koukali jsme k tobě „nahuby“. Největší radost nám asi udělal pestrokřídlec. Kde jsi ho v Brně nafotil? Víme, že bývá např. na Medláneckých kopcích. My na něj máme stabilně smůlu, výjimečně se nám někde mihne, ale nafotit se nám ho zatím nepodařilo. Zajímavý snímek bradavičníka a také zaujal kuloštítník Anaglyptus mysticus. Toho se nám podařilo docela slušně nafotit právě v Podyjí, takže se brzy objeví i u nás.