Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za orchidejemi do NPR Strabišov - Oulehla 2

Po 5 letech jsme se vrátili do Národní přírodní rezervace Strabišov-Oulehla u Lísek na Kroměřížsku. Jak to zde vypadalo před 5 lety se můžete podívat zde. Protože na tomto odkazu najdete i informace o NPR, uvádíme jen pár zajímavostí a našich poznámek:

-          Strabišov – Oulehla je jediná národní přírodní rezervace na Kroměřížsku, která vznikla v r.1988 sloučením 2 samostatných zvláště chráněných území, a to lesa Strabišov (chráněn od r. 1956) a  výslunných strání s teplomilnou květenou Oulehla (chráněna od r. 1953).

-          Oulehla je složena ze dvou částí: Oulehla I (přední část) a Oulehla II (zadní část), které jsou od sebe odděleny úzkou mezí s křovinami. Z naší zkušenosti víme, že právě u této meze a na okrajích strání ve stínu dřevin je nejvíce klíšťat, tak si dejte pozor.

-          Tato lokalita patří na Moravě mezi nejbohatší na orchideje. V lesní části Strabišov lze v průběhu jara a léta objevit 14 druhů vstavačovitých, na Oulehle 11 druhů.

-          I letos jsme na Oulehle našli vyšlapané pěšinky, někdy přímo dálnice, od milovníků přírody a doslovně vyválená místa u nejhezčích exemplářů. Někteří lidé na to občas nadávají a považují to za devastaci přírody. Dle našeho názoru je to ale nesmysl. Je potřeba si uvědomit, že orchidejové louky vznikly díky extenzivní pastvě (před pár lety to zde ještě spásaly ovce, teď netušíme) a spásající zvířata se také rozvalila na louce, aby si odpočinula, aniž koukala, zda něco neulomí. Fotografové tak alespoň trochu tuto pastvu nahrazují a nevědomky pomáhají udržet půdní vlastnosti. A pokud se i stane, že někdo nechtěně zlomí některou orchidej (což jsme na pár místech zaznamenali), zamezí pouze generativnímu množení, přičemž tak  podpoří vegetativní rozmnožování, tj. hlíza orchideje se rozdělí a rostlina nezhyne (navíc příště z jedné budou třeba 2, ale než vykvete, je potřeba si pár let počkat). Jedinými skutečnými škůdci tak jsou kreténi, kteří vyrýpávají orchideje, aby si je převezli na svoji zahrádku!! Bohužel jsme zde i letos našli stopy po takových „zahrádkářích“, to nás „berou všichni čerti“, ruce urazit. Takže naše výzva: „Fotografové a milovníci přírody jezděte, „zahrádkáři“ zůstaňte doma a nelezte sem.“

-          Největším trhákem je zde stále vstavač trojzubý (Orchis tridentata), protože v Čechách ho nenajdete a na Moravě mimo této lokality jen v malém množství na Olomoucku, v Bílých Karpatech a v posledních letech se pár jedinců objevuje i na Valašsku. Nejvíce se zde vyskytuje na přední části Oulehly (Oulehla I).

-          Druhým největším trhákem je střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus), který zde roste také ve velkém množství. Střevíčníků je více na Oulehle II.

Závěrem chceme ještě pár věcí:

-          Moc nás mrzelo, že jsme letos museli vystačit s návštěvou Oulehly I a II. Na Strabišov nedošlo, protože se odpoledne přihnala šílená bouřka. Takovou bouřku jsme nezažili už několik let, vážně „Čína“.

-          Zdravíme na jih Čech Süsserovi, se kterými jsme se seznámili pod Oulehlou. Díky za tipy na kruštíky na Táborsku a bylo to milé setkání. Mimochodem, stalo se nám to už potřetí, že nás někdo díky těmto stránkám poznal. ;-)

-          Také zdravíme Hanku a Vráťu do Lísek. Omlouváme se, že jsme se neozvali, ani neukázali. Jednak jsme se o výletu rozhodli v ten den až na poslední chvíli, a pak ta bouřka zcela překopala naše plány. Tak někdy příště. PS: Bydlíte skutečně u neuvěřitelné lokality. To se poštěstí málokomu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Management NPR

(jirka, 30. 7. 2013 16:27)

U lísek se už dávno nepase. Jezdíme tam jeden až dvakrát do roka kosit až z Olomouce. Seno nikdo nechce (jako všude), není v uniformních balíkách, a tak se pálí nebo vozí na hnoják. Vše z peněz EU. Ale jak dlouho ještě? Určitě jste si všimli náletu borovic... pár let bez člověka a je to džungle.

Re: Management NPR

(Ivča + Jirka, 31. 7. 2013 0:05)

Ahoj, nevíš, kdy se spásání skončilo? A co bylo důvodem? Stádo „skončilo“ nebo už majitel stáda neměl zájem? O ochráncích z Olomouce, kteří jezdí kosit, jsme četli. Náletu borovic jsme si všimli. Na řadě lokalit je obdobný problém... A problémy jsou nejen s náletovými dřevinami. :-( V poslední době přemýšlíme, jak nenadávat jenom na tmu, ale začít hledat světlo. Nějaké nápady jsou, tak uvidíme, jak se to vyvine...;-)
I+J

Re: Re: Management NPR

(jirka, 3. 8. 2013 1:18)

V r. 1979 byla část území Oulehla I zničena vylitím několika fekálních vozů kejdy z místního ZD. Do dneška již ruderalizovaná část území zregenerovala. Nadále hrozí nebezpečí splachu minerálních hnojiv z .....viz : http://nature.hyperlink.cz/index_km.htm. Je tam toho o Lískách hodně i s bohatou literaturou... Plán Péče je z úřední desky fuč. Ale pokud by jste se do toho chtěli opravdu položit, tak vám k tomu Michal Krátký ze Sagittarie řekne víc, ten plán spoluvytváří on. Určitě je to klasickej scénář: hospodář umřel, děti to nechtějí a má to to štěstí, že si toho všimli "ochranáři", blbé slovo:). To, co bylo dřív za každou dědinou je dneska NPR a sjíždějí se na to lidi z celé republiky...ano, je to na vápníku a jižní svah... jj, hlavně začít jedním krokem a neřešit hned světovou ekologickou krizi:)

Re: Re: Re: Management NPR

(jirka, 3. 8. 2013 1:25)

Jo, s tím pasením nevím...ale jak něco komunisti vyhlásili za rezervaci, tak se tam nemohlo chodit netožpak pást...to až po revoluci se zachraňuje co zbylo a u hradce jezděj tanky na písčitejch stanovištích...holt vývoj, jen škoda, že se druhy nemaj kam schovat, dokud víc lidí nenajde to "světlo", a vymírají druhy.

Re: Re: Re: Re: Management NPR

(jirka, 4. 8. 2013 0:10)

aby přišli další...

Re: Re: Re: Re: Re: Management NPR

(jirka, 4. 8. 2013 0:11)

y

Re: Re: Re: Re: Re: Management NPR

(Ivča + Jirka, 4. 8. 2013 10:29)

Ahoj Jirko, díky za doplnění informací, názorů i reakce. Za dva dny a co tu toho přibylo... ;-) Pokud jde o lidi a ptáš se proč další, tak to jsme se jen chtěli vyjádřit k tomu, že řada lidí nadává, kolik tam chodí lidí, a navíc i takových, kteří nerozeznají vstavač od vítodu. Nám až tak nevadí, že tam ti lidi chodí a občas se někteří i chovají jako slon v porcelánu, takže někde nějakou rostlinu přišlápnou, ale že nám vadí ti, kteří přijdou něco vyrýpnout na svoji zahrádku (a chodí tam zjevně každý rok). Takže naši „pozvánku“ pro další je potřeba brát obrazně a s nadhledem.