Jdi na obsah Jdi na menu

 


Bozkovské dolomitové jeskyně

Pár dnů nám během našeho pobytu v Krkonoších propršelo - šlo o období červnových záplav, které měli v jiných místech naší republiky tragický dopad. Vzhledem k počasí jsme se rozhodli, že jeden den zkusíme strávit v Bozkovských dolomitových jeskyních. Tento nápad jsme ale neměli jen my, takže po příchodu jsme se dozvěděli, že musíme počkat na prohlídku asi 2 hodiny. Nevzdali jsme to a vydrželi, venku stejně lilo jako z konve. Bozkovské dolomitové jeskyně byly před 10 lety prohlášeny národní přírodní památkou. Ročně je navštíví okolo 70 tisíc návštěvníků. Bozkovské dolomitové jeskyně leží na severním okraji obce Bozkov ve svahu plošiny Na Vápenci v nadmořské výšce 485 m n. m. Jeskyně vznikly činností podzemní vody v tělese vápnitých dolomitů, které jsou místy silně prokřemenělé. Jeskyně tvoří dva relativně samostatné systémy jeskynních chodeb a síní, které se dle doby objevení nazývají Staré a Nové jeskyně. Při zpřístupňování jeskyň byly oba tyto systémy propojeny průkopy a dlouhou štolou. Staré jeskyně byly objeveny v roce 1947 při těžbě dolomitu a v 50. letech se zahájily průzkumné práce. Třem místním občanům se v roce 1957 podařilo proniknout do prostor s krápníkovou výzdobou. Nyní je tato část nazývána Bludiště a Překvapení. Zvláště jeskyně Překvapení vyniká svojí výzdobou. Veřejnosti byly jeskyně zpřístupněny v roce 1969. Předtím však musely být sníženy hladiny podzemních jezer o více než pět metrů. Pro jistotu je asi vhodné ještě vysvětlit, co je to dolomit. Dolomit je přírodní uhličitan (karbonát), který vzniká buď tak, že vápencová usazenina reaguje ještě v moři s hořčíkem rozpuštěným v mořské vodě, takže z kalcitu CaCO3 vzniká dolomit CaMg(CO3)2, anebo se z vápence stane dolomit až na souši, kde horninu pronikaly roztoky, které přeměnily jednotlivá zrna kalcitu na dolomit. Dolomit, pokud je čistý, je bílý. Dle nejrůznějších příměsí se mění i jeho barva od šedobílé, narůžovělé až načervenalé, k hnědavé až černé. Dolomitové horniny se dobývají a používají na výrobu žáruvzdorných hmot (pro vyzdívky pecí), jako surovina ve sklářském, keramickém a chemickém průmyslu, jako stavební a dekorační kámen, na odsiřování tepelných elektráren, jako průmyslové plnivo (gumy, asfalt) apod.

A na závěr trochu čísel. Teplota vzduchu v jeskyni se pohybuje v rozmezí 7,5 - 9 °C, vlhkost 96-100 %, teplota vody v jezerech je 8 °C. Největší jezero má rozlohu 14 x 24 m a průměrnou hloubku 1,4m. Veřejnosti zpřístupněný okruh je dlouhý asi 400 m, s dobou prohlídky 45 minut.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE:BDJ

(I+J, 29. 8. 2009 0:47)

:-)))
Krtku, nějaký časový skluz neřeš. To není podstatný. Jen si v klidu prohlížej. :D

Bozkovské dolomitové jeskyně

(Krtek, 28. 8. 2009 18:53)

Potěšení je na mé straně.....:-)))
Jen se ještě nějak "donutit" reagovat dříve, než skoro po měsíci, ale kldyž si to chci prohlédnout beze spěchu, asi to jinak nejde :-))))

RE:BDJ

(Ivča + Jirka, 27. 8. 2009 23:29)

Čau Krtku, jistě že to můžeš všechno ještě stihnout, neházej flintu do žita. Podívej se na nás... :-) Je pravda, že občas se něco povede nafotit a vypadá to asi lépe, než ve skutečnosti. Každopádně díky za pochvalu. Máme radost, že patříš mezi pravidelné návštěvníky. :D
I+J

Bozkovské dolomitové jeskyně

(Krtek, 27. 8. 2009 19:58)

Ahoj Ivčo + Jirko. Asi nebudu tak dlouho živ, co bych chtěl díky vám a vašim galériím, vidět. Ty "krápníky" jsou asi ve skutečnosti výraznější než na fotkách, to by chtělo vidět na vlastní "oko", ale čemu fototechnika nic neubrala, spíše naopak - zhruba posledních sedm záběrů a ta přilba, to je prostě supr a důvod opustit pohodlí domova - pěkné