Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Kravihorské republiky do Modrých Hor

Pokud člověk uslyší název Modré hory (Blue Mountains), vybaví si možná pohoří v Austrálii nacházející se 100 km západně od města Sydney. Modré hory ale máme i u nás, na jihu Moravy, a to mezi obcemi Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice. Proč Modré hory? Název vznikl relativně nedávno díky profesorovi Krausovi, uznávánému odborníkovi na vinařství a vinohradnictví, který tento mikroregion tak nazval. Hory proto, že vinaři chodí pracovat do hory, neboli do vinohradu. Hory také proto, poněvadž katastry všech pěti obcí jsou velmi svahovité a členité. A modré proto, protože nadpoloviční plochu vinic zaujímají odrůdy s modrými hrozny na produkci červených vín (z klasických odrůd Portugal, Frankovka, Vavřinec a z nových odrůd např. André, Zweigeltrebe a Cabernet Moravia).

My jsme své putování zahájili a ukončili v obci Bořetice, a to během druhého červencového víkendu. Obec Bořetice je vesnicí roku 2005. Byla zde založena recesistická vinařská republika Kraví Hora. Její vznik lze umístit do konce 80. let minulého století. nebo podobného útvaru a přilákání turistů za vínem do naší obce poprvé informoval dnešní starosta na výroční schůzi zahrádkářského svazu na konci osmdesátých let. V listopadu 2000 byla při volbách do Senátu a krajských zastupitelstev také zde samostatně volena vláda a prezident Svobodné spolkové republiky Kraví hora. Tímto volebním aktem byla také republika vyhlášena. Spolkovou republikou je proto, že areál sklepů má tři části: Zahraničí (sklepy jsou postaveny  2m za hranicí katastrálního území Bořetice), Hliníky a Kraví hora, která je největší. Republika vydala pasy, poštovní známky a propagační materiály. Platidlem se stal Kravihorec rovnající se Euru a je krytý vínem pokladu republiky. Republika má svou hymnu „Bořetické Kraví hory“. Po seznámení s Bořeticemi jsme vyrazili vinicemi na sever na Kraví horu, kde se nachází rozhledna. Cesta dle mapy, kterou jsme měli k dispozici, neměla být turistickou značenou trasou. K našemu překvapení zde byla v roce 2008 vybudována žlutě a zeleně značená turistická trasa, kterou jsme zpětně neobjevili ani na internetu. Od rozhledny jsme pokračovali dále po žluté až k Boudě, kde jsme navázali na modrou turistickou trasu, která nás provázela přes Panský les do obce Kobylí. Dominantní památkou Kobylí je kostel sv. Jiří s věží. Gotický presbytář kostela pochází z 15. století. Unikátní je ale zejména věž, tzv. kampanila, svým umístěním mimo loď kostela. Po modré jsme chtěli pokračovat až do obce Vrbice. Někdo ale přeznačil původní modrou turistickou trasu novou modrou turistickou trasou tak, že v podstatě cestu zacykloval. Takže jsme museli nakonec použít vlastní rozum a mapu, díky čemuž jsme po menším bloudění ve vinicích zase narazili na správnou modrou, která nás skutečně zavedla až na Vrbici. Jednou z nejzajímavějších věcí na Vrbici jsou určitě vinné sklepy, které stojí až v 7 patrech nad sebou. Nejsou to nijak veliké sklepy, ani nehýří barvami. Jedná se o kamenně sklípky s goticky lomenými oblouky na vstupu. Z Vrbice jsme se vrátili zpět do Bořetic. Celé naše putování měřilo 22km a k našemu překvapení jsme museli zvládnout celkové stoupání 624m. Je pravdou, že bylo rozděleno do několika etap, ale i tak nás to překvapilo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Překvapení

(Ivča a Jirka, 27. 10. 2009 22:05)

Je pravdou, že tato oblast hodně žije a turisticky jde nahoru. Svědčí o tom i nové turistické trasy, kterých je zde několik a v mapách nejsou nikde k nalezení. Asi týden na to, co jsme Modré hory navštívili, zde vznikla nová turistická trasa. Jedná se o cca 17 km úsek od železniční zastávky ve Velkých Pavlovicích přes katastr Velkých Pavlovic, Němčiček a Bořetic do Kobylí. Dá se tedy říci, že je hotova pravobřežní část okolo říčky Trkmanky, jež pomyslně dělí Modré Hory na dvě části. Do budoucna se bude pokračovat se značením přes obec Vrbice až do Kobylí a tak bude uzavřen další, pro tentokrát pěší okruh spojující pomyslný prstenec obcí sdružených do Dobrovolného svazku obcí Modré Hory. Jakmile sem člověk zavítá s nějakým odstupem, určitě zde bude něco nového. Přinejmenším nově ročníky 2009, jistě skvělé. :-)

Překvapení

(Milušefranta,18.10.O9, 18. 10. 2009 23:42)

Do této oblasti jsme jezdili pro víno,ale jinak nebyla zajímavá,některé
sklípky a chalupy zdevastované. Obdivujeme obyvatele , jak si dali obce do pořádku. Vaše fotogalerie je i jejich skvělou propagací, je velmi zdařilá. Jsme nadšeni. M. a T.

RE:Recese a úlovky

(Ivča + Jirka, 16. 10. 2009 23:07)

Recesistická republika je fakt dobrá. Určitě se tam chceme někdy vrátit. Jak jsem psal u Didi na fóru, skvělý marketingový tah. A rostlinky? Ony se potkávají, pokud se kouká, akorát se často neví, jak se jmenují... :D A hub tam bylo jako po dešti, pravdou je, že pár dní před tím sprchlo. :-)

Recese a úlovky

(Krtek, 14. 10. 2009 0:52)

Fajnové spojení jste si vybrali. Nejenže jste dali světu vědět o nové rapublice, ale i mnohé lidičky obeznámili s některými nevšedními rostlinkami, které se věru běžně nepotkávají . (jako vlastně je vašim dobrým zvykem na každém výletě) A hříbky jsou taky super :-))))