Jdi na obsah Jdi na menu

 


Začátek jara na Pálavě

Na Pálavu většinou jezdíme na jaře kvůli kvetoucím hlaváčkům a kosatcům. Letos jsme se rozhodli pro změnu a návštěvu díky dlouho trvající zimě urychlit a zjistit, jak to zde vypadá hned začátkem jara. Protože byla meteorologická předpověď na poslední březnovou sobotu pro danou lokalitu více než příznivá, bylo rozhodnuto. Počasí vyšlo krásně, jenom vítr byl silnější, než jsme čekali. Fotit přírodu byl na některých místech díky povětrnostním podmínkám nadlidský úkol, ale nakonec se i to nějakým způsobem podařilo. Rostlin kvetlo více, než jsme čekali, dokonce jsme objevili i několik motýlů a brouků. V závětří se na mýtinách a skalách vyhřívaly ještěrky. Touto dobou nás to skutečně překvapilo a utvrdilo v závěru, že zima už má tentokrát skutečně odvozněno.

Pokud jde o trasu, tak jsme zvolili jako výchozi i cílový bod Klentnici. Od rozcestí na Pernou jsme po modře zančené turistické cestě obešli kopec Pálava, přičemž jsme odbočili ke zřícené kapli sv. Antonína, dále po modré kolem vápencových skal Obory (Maturita, Vzývající, Trůn, Maličká...) až k té největší - k dominantní Martince. I odtud jsme pokračovali dále po modré po vrstevnici pod Děvínem, kde byly lesy plné sněženek a jaterníků - podléšek (bylo jich zde řádově asi statisíce, moná miliony) tvořících bílé a modrofialové plochy. Po modře značené cestě jsme vystoupali až k červené vedoucí na hradní zříceninu Děvičky. Zpět jsme se vraceli po červené přes Děvín a Soutěsku. Celková vzdálenost není až tak velká, asi 10 km po dobrých cestách (většinou lesní cesty nebo pěšiny). Výškové převýšení činilo 215 m, ale díky opakujícímu klesání a stoupání bylo potřeba vystoupat 315 m. Na rozchození ideální trasa... :-) Na závěr jsme na chvíli ještě odskočili k Novomlýnským nádržím. Díky vichru zde vlny měly tentokrát čepice jako na moři.

A jaký je zde tedy začátek jara? Podívejte se níže do fotogalerie.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: P1070608

(Ivča + Jirka, 5. 3. 2010 22:38)

Chybička se vloudila, máš pravdu. :-) Díky. Už jsme to napravili, můžeš se přesvědčit.

P1070608

(Jirka, 5. 3. 2010 10:34)

Ahoj,
u této fotky žluťáska se Vám vloudila chybička - je to žluťásek řešetlákový (Gonepteryx rhamni).:-)

RE: Pálavské moře

(Ivča + Jirka, 29. 9. 2009 23:08)

Pálava je rovněž naše oblíbená. Zejména na jaře. Minulý týden jsme se jeden všední den urvali dříve a vyrazili jsme do těchto míst. Na Kočičí skále jsme strávili pěkných pár minut pozorováním nejen zbývající části Pálavy, ale hlavně kudlanky, která hodovala na kobylkách. Ovládli jsme se a nezasahovali do potravního řetězce. Časem se fotogalerie z Pálavy zase tady objeví. Ale až na ni někdy přijde řada.
Novomlýnské vlny umí být i velmi záludné, o čemž se občas někdo přesvědčí na vlastní kůži. Netušili jsme, že jsi takový "plavec", a že i takhle proplouváš..

pálavské moře

(renča, 29. 9. 2009 18:52)

A já jsem zase zavzpomínala na rok 2007, kdy jsem byla na Pálavě snad každých 14dní a neustále mě to nutilo skočit do vody a plavat a plavat. Tak jsem tu touhu nějakou dobu pozorovala a pak jsem usoudila, že v ničem není problém a proplavala jsem celý rok 2007 od dubna až do října a druhý rok ještě taky. Je pravda, že v těchto dvou letech jsem zažila neuvěřitelné věci (někdy povykládám), tak asi nějaká forma očisty nebo co? :)) A právě několikrát jsem měla štěstí na takto veliké vlny - mám jedno svoje osvědčené místo u Dolních Věstonic - že jsem si říkala, na co moře, tohle mám "za berákem" a skoro zadarmo :))
To plavání ve vlnách bylo tak neuvěřitelné, že jsem se musela nahlas smát a nešlo to zastavit, úplná euforie - nádhera.
Jináč na pálavskou jarní květenu jezdím taky skoro každoročně, opravdu nádherné místo.

RE: Jaro na Pálavě

(Ivča + Jirka, 30. 3. 2009 19:22)

To Didi:
Byli jsme potěšeni, že fotky se Ti zase líbily. Neboj, jara se dočkáte také. :-) Počkej od středy. Je pravdou, že Pálava je jen asi 50km jižně od Brna, ale je tam vždy tepleji než u nás. Opravdu hezké místo.
To Krtek:
Máš pravdu, foťák byl napěchovanej a hezky "ztěžknul". :-) Ještěrka byla k našemu překvapení velmi živá. Je pravda, že v závětří mělo slunce sílu. To se asi projevilo i na ještěrčině aktivitě. Byla pryč v cuku letu. Nebyla sice ještě po zimě tak hezky vybarvená, ale to nám nevadilo. Na ještěrky máme na Pálavě docela štěstí. V archivu by se jich pár našlo, dokonce i s krásně vybarveným samečkem díky době páření.

Jaro na Pálavě

(Krtek, 30. 3. 2009 18:38)

Jirko, ten tvůj foťák musel při cestě domů vážit snad 5 kilo. Tolik hezkých záběrů, hotová enciklopedie botaniky a i "fajný" úlovek ještěrky. Prý se dobře fotí po ránu, nebo takhle z jara (ale už tak brzo?), to jsou prý méně aktívní, každopádně máš se čím pochlubit. Jen tak dál

Jaro na Pálavě

(Didi, 30. 3. 2009 17:11)

Tak tohle už je skutečné jaro! Jako vždy úžasné fotky! Jak já vám ten kraj závidím. Takových květů, hmyzu, sluníčka! Kdybyste viděli tento víkend ve středních Čechách, byli byste zklamaní :-( Vítr, déšť, zataženo... Opravdu nic nenasvědčovalo, že je jaro již několik dní tady. Jižní Morava je kouzelná, škoda, že bydlím tak daleko, fňuk.

RE: Jaro na Pálavě

(Ivča + Jirka, 30. 3. 2009 0:30)

To je teda rychlá reakce... Fotky jsou skutečně všechny z této soboty. :-) Ať už bydlíš v kterékoliv části této republiky, tak jaro bude určitě za chvíli u Vás. Přejeme hezké jarní snění.
I+J

Jaro na Pálavě

(Silias, 29. 3. 2009 23:54)

Pane Bože, kde to bydlím?? Já chci na Moravu, na Jih. Já chci sluníčko, chci už závany jara. Mám pocit, že žiji v jiné zemi. To není možné. Fakt to nejsou fotky z loňska. Sedím u komplu a zírám s otevřenou pusou. Posílám pozdravy na Jižní Moravu a díky Vám oběma za jarní zprostředkování. Bude se mi v naději lépe usínat. :-))))