Jdi na obsah Jdi na menu

 


Skalní útvary na Medvědí stezce

Medvědí stezka je nejen nejstarší naučnou stezkou na Šumavě, ale i v celých jižních Čechách. Byla zřízena v r. 1967. Její první část (severní trasa zvaná Rudolfova cesta) jsme již absolvovali v rámci výletu ze Stožce. Proto jsme si naplánovali i její druhou část mezi Jeleními Vrchy a Ovesnou. Východiskem i cílem se pro nás tentokrát staly Jelení Vrchy. Jedná se o malou osadu založenou na konci 18. stol. knížetem Josefem II. ze Schwarzenberku. Původně se jednalo o dřevařskou osadu, která byla úzce spjata se Schwarzenberským plavebním kanálem umožňujícím splavování dříví ze Šumavy. Dnes slouží zcela k rekreačním účelům.

Z Jeleních Vrchů jsme vyrazili po žluté značce k Jelenímu jezírku, které se nachází v nadmořské výšce 945m. Toto jezírko bylo vybudováno v r. 1835 jako umělá nádrž k zachycení vody, které se pak využívala pro plavení dříví kanálem. Jezírko se prý plnilo asi 10 dnů a když se vypouštělo, dodávalo 0,4 m3 vody za sekundu, a to po dobu asi 5 hodin. Toto jezírko bylo propojeno s plavebním kanálem tzv. Jelením smykem (dlážděná stoka o délce téměř 1km). U jezírka jsme mimo pár lidí narazili i na řadu vážek a šidélek. Nepodařilo se nám je ale nafotit, protože je nám neustále plašili turisté.

Od Jeleního jezírka jsme chtěli pokračovat dále po žluté turistické trase. Cesta ale byla v době naší návštěvy řádně rozježděná těžkou lesní mechanizací a dešťové srážky v předchozích dnech udělaly svoje. Proto jsme se po marné snaze pokračovat dál rozhodli, že změníme trasu. Dle mapy jsme zvolili okliku směrem k Idině cestě a pak se dle navigace opět vrátili na původní žluté značení. Trošku jsme si zašli a přišli o skalní útvary na vrchu Perník, nicméně jsme hned na začátku výpravy nevypadali jako sedláci vracející se z čerstvě pooraného pole, kde je zastihla průtrž mračen. Navíc jsme za to narazili na jiné skalní útvary, kolem kterých nevede žádná oficiální cesta. Na žluté značení jsme se vrátili nedaleko Medvědí vyhlídky.

Od Medvědí vyhlídky jsme pokračovali nádhernou romantickou krajinou (lesy, mýtiny, skály, občas nějaký podešťový potůček). Postupně jsme tak míjeli nejen bezejmenné skalní útvary ale i řadu pojmenovaných (Obří kostky, Kamenná kráska, Viklan, Hřib, Kaple, Soutěska lapků, Perníková skála, Gotický portál, Mechová pyramida…). Cesta to byla příjemná, převážně po lesních pěšinách, občas mýtinách. Faktem je, že žluté značení od Jeleních vrchů směrem k Ovesné nebylo vždy zrovna ideální a párkrát jsme značení ztratili z dohledu. Nicméně časem jsme jej zase objevili v místech, kde jsme to nečekali. Mohlo to být ale také tím, že jsme se kochali kamennou krásou a značení nevěnovali takovou pozornost.

Po Medvědí stezce jsme nesestoupali až do obce Ovesná. Abychom se vraceli zpět jinou cestou, využili jsme neznačené Idiny cesty. Mimochodem, cesta se jmenuje po Idě, která se narodila v r. 1839 jako princezna z Liechtensteinu a stala se manželkou majitele schwarzenberského panství Adolfa Josefa Schwarzenberka. Na Šumavě naleznete po ní pojmenovanou i např. Idinu pilu.

Idinou cestou jsme dorazili zpět na Jelení Vrchy, kde jsme se mimo občerstvení věnovali i průzkumu Dolního portálu tunelu Schwarzenberského plavebního kanálu. Na rozdíl od Horního novogotického je Dolní portál novorenesanční. S různými zacházkami jsme během dne nachodili 17,5km a zvládli celkové stoupání 540m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE:Skalní útvary...

(Ivča + Jirka, 4. 4. 2010 1:14)

Hezkých útvarů není nikdy dost… :-)))) Živost barev byla skutečná, nic neklame. Jelení jezírko, až na ten otravný hmyz, bylo skvělé. Létala tam také spousta vážek, ale nafotit se nám je nezadařilo, protože nám je tam plašili jiní návštěvníci.
S babočkou máš naprostou pravdu, přesně to jsou ty důvody. :-)

Skalní útvary na Medvědí stezce

(Krtek, 3. 4. 2010 18:20)

Ahoj Ivčo a Jirko, pěkné útvary jsi vyfotil v této galerii, navíc nejen kamenné :-))). Krásně ti přálo světlo, ty stíny dodávají snímkům tu správnou šťávu (asi nejvíce u Viklanu). Nějak mi udeřila do očí živost barev , nevím, zda se mi to jenom zdá, nebo je to doopravdy, to Jelení jezírko vypadá tím pádem lepší jak fotka.
Jirko, a co babočka, nechtěla se dát fotit? Z hlediska určení druhu záběr skoro na nic, ale za tvou pohotovost a nezvyklost úhlu pohledu si místo v galérce jistě zaslouží, viď?
Jinak na to, na co se zde ptala Renča, (....příprava na výlety) jsem se chtěl už dávněji zeptat i já, vida už nemusím :-)))

RE: asi ideál...

(Ivča + Jirka, 3. 3. 2010 1:26)

My to bereme zážitkově také a hlavně, že nás ty zážitky dobíjí. :D

asi ideál...

(renča, 2. 3. 2010 14:44)

Asi bych to pojala podobně, kdybych se turistikou, historií a přírodou zabývala tak, jako vy. Každopádně výsledek je fakt potěšující věřím jak pro vás, tak i pro nás :-))
Já to beru spíš zážitkově, včetně sběru bylin, hub, koupání a tichého naslouchání. A díky tomu zvěřinci, co máme doma, se nepouštím dál než co zvládnu v jednom dni. Ale to není stížnost, protože ty naše kožichy milujeme a šly jsme do toho vědomě s tím, co to přinese.
A díky za popis vaší bezva práce - nebo spíš zábavy :-))

RE:kráska

(Ivča + Jirka, 2. 3. 2010 0:49)

O žádné výrobní tajemství nejde. :-) Když někam plánujeme výlet, tak se samozřejmě určité informace shromáždí a pak se vyrazí. Fakticky to ale funguje tak, že až se výprava absolvuje a zpracovává se fotogalerie, tak se předtím ještě informace doplňují a obzory rozšiřují... :-) Pak si člověk říká: To kdybychom vše věděli před výletem, tak bychom to naplánovali jinak... :-) Ale to je jako v Knoflíkové válce: Kdybych to byl býval věděl... :-))) Jediné záznamy, které děláme během cesty, jsou fotozáznamy. Dříve jsme i dost filmovali, ale během roku 2009 jsme už jen fotili.

kráska

(renda :-)), 1. 3. 2010 22:30)

Tak to asi ano, pokud to tmavé na tom balvanu jsou mechy nebo řasy, tak se to časem určitě změní.
Chtěla jsem se zeptat, když plánujete místo, kam se vypravíte, nastudujete o něm informace dopředu nebo průběžně během cesty děláte záznamy a pak zpracujete - jestli to teda není vaše "výrobní" tajemství :-)). Jen tak pro zajímavost..

RE: Kamenná kráska

(Ivča + Jirka, 1. 3. 2010 21:14)

Ahoj Renčo, lebka je jasná, ta je bez debat. :-) Pokud jde o jemný obličej, lze ho vidět také, akorát nám příšlo, že je dotvořen díky rostlinné říši a nesouvisí až tak s kamenným útvarem. Navíc za pár let může vypadat jinak. :-)

kamenná kráska

(renča, 1. 3. 2010 17:23)

Ale jako celek je to určitě horní část lebky jak vyšitá :-))

kamenná kráska

(renča, 1. 3. 2010 17:21)

No já tam v té horní části útvaru asi vidím takový jemný ženský obličej jakoby rámovaný vlasy, co?