Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přes Voseckou boudu na Szrenicu (Jinonoš)

22.7.2010 jsme se chtěli vydat na polskou stranu Krkonoš. Vybrali jsme si trasu na vrchol Szrenica a odtud jsme chtěli pokračovat k jednomu z nejkrásnějších vodopádů Krkonoš Kamieńczyk (česky Kameničky). To jsme ale netušili, že se nám podaří dosáhnout jen na náš první cíl, a že druhý budeme muset přesunout na někdy příště. „Čáru přes rozpočet“ nám udělaly bouřky, které se na hřebeny z polské strany přihnaly. Ale hezky po pořádku.

Vyrazili jsme z Horních Míseček, stejně jako předchozí den, kolem Vrbatovy boudy směrem k prameni Labe. Místo k prameni jsme ale odbočili severozápadním směrem na zelené značení, které nás přivedlo rašeliništěm k Vosecké boudě.

Vosecká bouda se nachází v nadmořské výšce 1260m n.m. v západní části Krkonoš. Původně prý sloužila v první polovině 18. stol jako seník. Na konci 18. stol. se využívala jako přístřešek a zázemí pro dřevaře. Místní ji nazývali Českou novou boudou nebo Františkánská, a to podle mnicha, který zde nějakou dobu přebýval. Současný název „Vosecká“ získala podle louky, na které stojí. Na konci 19. stol. začala být využívána k turistickým účelům a v r. 1900 byla rozšířena a přestavěna. Její stávající podoba vznikla díky rekonstrukci po skončení 2. sv. války. Zajímavostí u této boudy je to, že jako jedna z mála nebyla nikdy zasažena bleskem a nehořela. Další zajímavostí je, že sem není přivedena elektřina, a proto na boudě využívají dieselagregát.

Od Vosecké boudy jsme vystoupali po žluté k hraničnímu hřebeni. Zde jsme se objevili kousek od Tvarožníku, který jsme si nechali na později a vzali to po hřebenovce dál na severozápad k „prasátkům“, jak jsme přejmenovali Trzy Swinki (Svinské kameny). Jedná se o členitý žulový výchoz, který je nazýván tor. Název je odvezen z angličtiny. Jedná se o izolovaný skalní útvar, který byl vymodelován čtvrtohorním mrazovým zvětráváním.

Od „prasátek“ jsme pokračovali na horu Szrenicu (1362m n.m.). Szrenica se česky jmenuje Jinonoš. Na jejím špičatém vrcholu se nachází turistické „schronisko“ (=chata). Chata zde byla vybudována v r.1922. vrchol je obklopen skalami a kamenným mořem. Nachází se zde také horní stanice 50 let staré 2-sedačkové lanovky ze Szklarske Poreby. Szrenica působí jako magnet, kam vedou všechny turistické cesty z okolí. Z vrcholu jsou krásné výhledy na polskou stranu. To nám také umožnilo vidět blížící se bouřkové mraky včetně dešťových pásů. V tu chvíli jsme začali váhat, jestli pokračovat k vodopádu hlouběji na polské území, nebo jestli začneme raději myslet na návrat. Rychle se přibližující dunící hromy a klikatící se blesky nás během chvilky přesvědčily, že návratová varianta bude nejlepší.

Šlápli jsme tedy do vrtule. Vzali jsme to kolem Tvarožníku (1320m n.m.), výrazného seskupení žulových balvanů „tvarůžkovitého“ tvaru. Vlastně jsme touto cestou kopírovali tah stěhovavých ptáků, kteří tudy migrují. Po červené značce jsme zleva po polském území obešli vrchol Sokolníku (1384m n.m.) a mírným stoupáním po hlavním hřebeni jsme dorazili k rozcestí Česká budka, kde žádná budka ale nestojí. Černá mračna za doprovodu hromů a blesků se už začala blížit. Rozhodli jsme se zařadit vyšší rychlostní stupeň a odbočili po žluté k prameni Labe a dál k Vrbatově boudě. Po cestě jsme předcházeli nešťastníky, kteří se nestihli nikam schovat a nebyli schopni vyvinout vyšší rychlost. Tato strategie se nám vyplatila, protože jsme zmokli jen lehce a stačili se schovat na přecpané Vrbatově boudě. Bouřka to byla vydatná a bylo nám líto dalších přicházejících turistů, na kterých nebyla nit suchá a připomínali vodníky.

My jsme se na Vrbatově boudě občerstvili a když přešel největší slejvák, začali jsme řešit dilema, jestli se do Horních Míseček vrátíme po svých, nebo zda nevyužijeme ekobusu, který odtud sjíždí po Masarykově silnici. Nakonec v nás zvítězila turistická hrdost a vyrazili jsme po svých. Cesty už začaly osychat, ale mraky nevěstily nic dobrého. Po cestě nás potkalo ještě pár bouřek, ale proti tomu, co řádilo předtím na hřebenech, nám přišly jako příjemné osvěžení vzduchu. :-)

Přesto, že jsme museli ten den plánovanou trasu velmi zkrátit a vrátit se předčasně, podařilo se nám ujít 20km, přičemž jsme vystoupali 302m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bouřka

(M. + F.,1:1:2011, 1. 1. 2011 23:41)

Vůbec nemusíte litovat, že jste nesplnili původní plán výletu. Ty deštivé a zamračené záběry, plné napětí, se Vám povedly. Obdivuji, že jste při upalování před bouřkou, stačili ještě fotit. Adrenalin?

Re: Bouřka

(Ivča + Jirka, 2. 1. 2011 2:33)

To focení v rámci úprku před bouřkou až tolik času nevezme. Ta chvilka, která se věnuje nějakému snímku, až tolik času nevezme. Není to ani tak o adrenalinu, ale že člověk neodolá, když vidí ta valící se oblaka, která začínají pohlcovat okolní krajinu… :-)

Babočky

(Jirka, 12. 12. 2010 16:45)

Ahoj,
koukám, že počasí už se trošku zkazilo, ale fotky baboček se rozhodně povedly. :-)
Taky jsem si dneska zveřejnil pár nových fotek na NAHUBY.sk z podzimní sezóny - je tam jeden motýlek a zajímavé houby.
Oba zdraví Jirka. :-)

Re: Babočky

(Ivča + Jirka, 12. 12. 2010 17:42)

Ahoj, trochu deště ještě nikomu neuškodilo… :-) Spíše nás mrzelo, že jsme museli změnit plán a nedostali se, kam jsme původně zamýšleli. Na HUBY jsme mrkli, hezké novinky. Je vidět, že Pekárnu máš v oblibě i na podzim. Žluťásek jižní je prima, zejména na podzim. Cikádka skutečně vypadá jako pidikřísek zelenavý, akorát tento druh by měl být velikostně poloviční, než uvádíš… Klihatku jsme ještě nepotkali a korunokyjka musí zaujmout každého…:-) Měj se, I+J

Re: Babočky

(Jirka, 14. 12. 2010 10:54)

Ahoj,
děkuji za prohlédnutí mé galerie. Konečně jsem se donutil a poslední fotky letošní sezóny nachystal. Ty nejzajímavější houby jsem našel většinou v Pekárně nebo na potokem v Kohoutovicích, takže jsem tehdy využil služební pochůzky a vzal s sebou foťák. Původně jsem chtěl taky nasbírat opeňku, ale ta byla už seschlá, tak jsem místo toho vyfotil docela vzácnou klihatku černou. Pekárna má své kouzlo asi celý rok. :-)
Pidikřísek mi opravdu přišel nějaký větší, proto u něj zůstává zatím otazník.
Jirka
PS: Taky raději jezdím v létě do hor než k moři. Válet se na pláži prostě nevydržím. :-)

Re: Re: Babočky

(Ivča + Jirka, 14. 12. 2010 13:17)

Pidikřísek bude nějaký megapidikřísek... :-) Včera jsme se zase my trápili s určením jedné housenky. Určili jsme ji také s otazníkem, možná dvěma. :-) Objeví se v následující fotogalerii z Krkonoš (poslední z těchto míst). Tak se budeme těšit na Tvůj názor.
A pokud jde o moře versus kopečky, tak jsme rádi, že nejsme jediní. :-))

Hezká vycházka

(Fokker100, 12. 12. 2010 14:17)

Hezká vycházka, hezký kout té naší zemičky. Člověk nemůže být nikdy zklamán -když se tam vydaří počasí, nemá to chybu, a když je tam zima, déšť, sníh, vítr-také je to kouzelné-člověk si hned připadá jako mistr Hanč a mistr Vrbata a hned mu jsou tak nějak bližší....

Re: Hezká vycházka

(Ivča + Jirka, 12. 12. 2010 17:41)

My máme rádi kopečky a hory obecně, takže taková místa považujeme za hezká. Na druhou stranu si myslíme, že naše zemička je opravdu hezká a je úplně jedno, do kterých končin zavítáš. Alespoň taková je naše zkušenost. Stačí mít jen oči otevřené. :-) A pokud se jedná o rozmary počasí, tak fotky bývají v takovém případě zajímavější, než když je „azuro“…

Re: Re: Hezká vycházka

(Fokker100, 12. 12. 2010 18:29)

Jo jo, mraky dodají fotce dynamiku, atmosféru, napětí...jak se píše ve všech fotografických příručkách, chicht...No jo, taky mám hory rád...Všimli jste si, že po horách chodí jiní lidé, než třeba jezdí k moři? Připadají mi takoví lepší, pozdraví, zastaví se na kus řeči, poradí, když vidí, že hledám něco v mapě...

Re: Re: Re: Hezká vycházka

(Ivča + Jirka, 13. 12. 2010 0:50)

Asi máš pravdu, že po horách chodí lidé, kteří se liší od většiny těch, co se válí u moře. My jsme už u moře nebyli 9 let a vůbec nám to nechybí. A když jsme byli naposledy, tak jsme to vydrželi u vody jen nějaký den a hurá turistikovat bez ohledu na teplo… :-) A pokud jde o zdravení a komunikaci, tak je to možná i tím, že u moře jsou davy lidí. V kopcích, pomineme-li profláklé trasy, si jsou lidé vzácnější. Proto se zdraví, proto více komunikují a mají zájem…

Re: Re: Re: Re: Hezká vycházka

(Fokker100, 13. 12. 2010 9:52)

Jo jo...taky lidi už hodně jezdí ven, tak se to "grus Gott" pomalu zabydluje i tady...