Jdi na obsah Jdi na menu

 


Okolo Holedné

Vrch Holedná (391m n.m.) je jeden z kopců Kohoutovických lesů na okraji Brna. Podle něj se jmenuje také zdejší obora, z jejíž návštěvy jsme v loňském roce vytvořili i fotogalerii Údolím oddechu do obory Holedná. Holednou obklopují jednotlivé městské části města Brna: na západě Bystrc, na severu Komín, na východě Jundrov a o kousek dál na jih jsou Kohoutovice. Ač není Holedná nejvyšší, je z Kohoutovických kopců asi nejznámější.

My jsme se jedno odpoledne ke konci první dubnové dekády rozhodli, že si Holednou zase jednou obejdeme. Vyrazili jsme z Bystrce Údolím oddechu kolem vyschlé studánky Vrbovec a proti proudu potoka Vrbovec. Potok byl na vodu poměrně bohatý, a to díky sněhové pokrývce, která se zde dlouho držela. Vyschlá studánka bývala jen nepatrným přítokem potoka, takže vodní stav potoka nemohla ovlivnit. U oploceného rybníčku jsme navázali na zelené značení, které nás dovedlo až k Jezírkům. Zde nás potěšilo, že se to na horním Jezírku opět hemžilo čolky. Po menší zastávce jsme po zelené pokračovali západním směrem. Zelené značení obchází Holednou od západu přes její severní část až na východ, poté začne sestupovat směrem do Jundrova. Zde jsme ale zelené značení opustili a pokračovali na jih asi 300m po neznačené cestě, která nás přivedla ke žluté turistické značce vedoucí zpět k Jezírkům.

Od Jezírek jsme se vrátili do Bystrce. Naše odpolední putování měřilo 11km a bylo potřeba vystoupat celkem 199m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Jak to v přírodě chodí + opravy

(Ivča + Jirka, 14. 5. 2010 20:14)

Krtku, s těma Norama jsi to tedy asi moc „nevyhrál“, pokud ses tedy šel koukat. :-))) Opravami si hlavu nelam. Chybička se občas vloudí, ne? Vždyť jsme lidi. :-) Jo, jo, asi to vidíš (ty naše zásahy) v živých barvách. Před pár lety jsme to až tak neprožívali, nějak to přišlo s věkem. :-) Ten vnitřní pocit za to stojí. :-)

Opět oprava

(Krtek, 11. 5. 2010 17:10)

...nevypadali....Já se snad raději půjdu dívat na ten hokej s Norama, co teď hraje v televizi :-)))))

Oprava posledního příspěvku

(Krtek, 11. 5. 2010 17:08)

Opravuji dodatek v závorce, (popučení) na poučení. V tom původním smyslu by to vyšlo na docela srandovní reakci od dotyčné paní, to bychom nevyvypadali lépe než ti přejetí živočichové :-)))

Krtek

(Jak to v přírodě chodí..., 11. 5. 2010 17:03)

Ahoj Ivčo a Jirko. Je fakt smutné bezmocně koukat na přejeté , či jinak popravené živočichy, které pošly jenom proto, že někdo jiný, silnější, byl ke svému okolí lhostejný. Pamatuji si jednu paní, která byla úplně opačného cítění a která byla s námi cyklovýletu v Alpách. Ji nebylo líto co chvíli slézt z kola a odsunout bokem z lesní asfaltové silničky tu jednoho hlemýždě, tu celou rodinku. Byť věděla, že i kdyby jsme je náhodou nepřejeli my (již notně od ní popučení), tak ty spousty turistů a cykloturistů za celý den, jistě podobné ohledy brát nebudou. Ale za sebe udělala, co v tu chvíli nejvíc udělat mohla. Prostě ji nestačilo spomalit a bezpečně slabšího tvora objet. A tak nějak si představuji vás dva, to se vám nesměji. Jen vím, že v tom pomyslném zvířecím nebíčku jste jistě moc dobře zapsáni, ale to jsem tuším už na vaši adresu někdy psal, tedy nic nového pod sluncem :-)))

RE: Čolci, datel...

(Ivča + Jirka, 5. 5. 2010 20:33)

Zdař Krtku, však víš, že my máme na to „štěstí“. A to kdybys ještě viděl, co se nám vše nepodaří zachytit (např. příliš rychlé živočichy). :-) Máš pravdu, námitka by byla zase stejná, takže ji tentokrát vypustíme. :-) Věříme, že z kola jde ledascos, když je člověk trochu bystrý. Nicméně Ti můžeme potvrdit, že jsme byli teď v dubnu (mimo jiné) v lužních lesích na Břeclavsku (fotogalerie bude zase časem zpracována). Šli jsme větší část po cyklostezce a byli jsme docela vyděšení. Když jsme viděli mraky vzácností z říše hmyzu nebo obojživelníků, které byly rozježděny cyklisty, tak nám to bylo skutečně líto. Některé druhy jsme potkali jen rozježděné, na živé jsme štěstí neměli. Pár jedinců jiných druhů jsme vlastnoručně zachránili (alespoň momentálně) přímo před spáry kol…Někteří cyklisti nás považovali možná za magory, nebo nějaké zelené teroristy, ale to Ti prostě nedá. Netvrdíme, že to cyklisti dělají schválně (možná jen nějací narušení jedinci, ale ti se mohou vyklubat i z turistů-chodců). Prostě si nevšimnou. :-(

Čolci, datel, sojka a j.

(Krtek, 5. 5. 2010 0:52)

Ahoj Ivčo a Jirko. Když v trávě nic neroste, nebo minimálně, najednou koukáte i po stromech a lovíte ve vodě :-)))
I mně se moc se mi líbí čolci a žasnu nad nálezem a fotkou okružáka, něco podobného vidím poprvé v životě a to už něco pamatuji, i když ono to s tou mou pamětí nebude zas tak slavné, vždyť Jirko víš :-))) Taky koukám jak vyjevený na tu díru, já snd žiji na jiné planetě, že mi ještě nic podobného do oka netrklo. Jirko, já vím, namítneš, že musím jednou i slézt z kola a dívat se pozorněji, ale nepodceňuj mne :-))) Já dokonce umím z kola i sbírat houby a ne lecdajaké i praváky - stačí jet po asfaltce na Lysou a při pomalém stoupání nahoru jen koukat do křoví a výsledek je jistý, stačí, aby rostly :-))) Abych furt nechválil jen sebe... Jirko ta sojka se krásně povedla, zvláště ta poslední .....(pavouk taky není k zahození...)

RE: sojka

(Ivča + Jirka, 4. 5. 2010 21:54)

Ahoj, my jsme ze sojky byli také unešení. A kdyby nám ji jiní nevyrušili, tak možná byli fotoúlovky ještě lepší. A k té kráse není co dodat, to nás hřeje… :-))

sojka

(renda, 4. 5. 2010 17:33)

To teda klobouk dolů, ta sojka je v mých očích fotografický úlovek, jako hrom!!!
Jinak krása, kam se člověk podívá!

Re: Čolci a datel

(Ivča + Jirka, 17. 4. 2010 22:19)

Ahoj,
na čolky máme poslední dva roky docela štěstí. Ale na rosničky jsme u jezírek ještě nenatrefili. Tu díru jsme tipovali na nějakého datlovitého šplhavce, ale jistota nám chyběla. Navíc to vypadalo na mistrně zvládnutou práci. :-) Jinak díky za tip, koukali jsme na uvedené webovky. Vypadá to dobře. My míváme na 1.5. takový tradiční výlet, ale uvidíme jak to letos všechno dopadne. Třeba ještě změníme program a vydáme se také (tato varianta ale zatím není až tak moc pravděpodobná).
PS: Dnes jsme vyrazili na NPP Váté Písky. Sice to ještě moc nekvetlo, ale pár zajímavostí jsme objevili. Už také kvetl kolenec Morisonův, ještě jsme ho kvést na živo nikdy neviděli. Jakmile materiály zpracujeme, objeví se zase tady. Máme ale teď skluz pár fotogalerií, takže postupně. :-)

Čolci a datel

(Jirka, 17. 4. 2010 17:30)

Ahoj,
ti čolci jsou krásní, už jsme dlouho žádného neviděli, naposledy asi v Bílých Karpatech. Mimochodem, loni na jaře byly i v jezírkách na Holedné rosničky, fotili jsme je tam na vycházce s ornitologem (viz odkaz dole) asi 8. května.
A ta díra ve stromě je určitě po datlovi, i když vypadá jako vysekaná dlátem. :-)
Jirka
PS: Jestli budete mít volno v sobotu 1.5., tak v 6:00 na zastávce u ZOO je sraz účastníků vycházky Vítání ptačího zpěvu. Chodím každý rok a je to super. Viz http://www.birdlife.cz/index.php?ID=1939