Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přírodní park Výhon u Židlochovic 2

Protože na Pálavě nepřestávalo pršet, utekli jsme v neděli 23.5.2010 do Židlochovic. Zde už bylo po dešti a dokonce vykouklo sluníčko. Přírodní park Výhon a Židlochovice jsme navštívili přibližně před rokem. V té době zde ale ještě nebylo po rozhledně na Výhoně ani památky, maximálně bylo možné v těchto místech objevit na hromádce jen pár prken. Rozhledna je postavená v nadmořské výšce 355 m n.m., je vysoká 15,7m a na vyhlídkovou plošinu musíte vystoupat 76 schodů. Slavnostní otevření Akátové věže, jak se oficiálně rozhledně říká, proběhlo 1.8.2009.

Další informace o Přírodním parku Výhon najdete v naší loňské fotogalerii, na níž je odkaz uveden výše. My jsme si tentokrát zde udělali okruh asi 8 km. V první polovina byla v pohodě.  Druhá část byla po polních rozbahněných cestách a my vypadali, jako bychom... prošli po vydatném dešti polem. Místy jsme měli boty obalené blátem takovým způsobem, že se nám vyzouvaly. Nicméně před dalším deštěm (bouřkou) se nám podařilo už schovat. Výlet to nebyl nijak náročný a stačilo vystoupat 177m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Neuvěřitelné

(Lea, 9. 6. 2011 20:18)

Vy jste teda dvojka. Napřed se ukáže, že jsme vlastně sousedé, pak se potulujete v místech mého rodiště /Bílé Karpaty/ a nyní koukám, že jste navštívili moje pracoviště :-)
Až se jednou potkáme někde na polárním kruhu, nebudu se už divit ničemu.

Re: Neuvěřitelné

(Ivča + Jirka, 10. 6. 2011 14:05)

:-))) Jako největší perlička je ale stejně to, že jsme sousedé a nevěděli jsme o tom. ;-) A protože se potulujeme porůznu ledaskde, tak nebude divu, že nás cesty zavedou do míst, kam jsi jezdila k babičce nebo na tábor…, nebo do míst, která máš spojená úplně s jinými záležitostmi… Polární kruh ale asi moc nehrozí. To by muselo přijít takové oteplení, aby někdo Ivču do takových míst přesvědčil. Té je zima už jen při vyslovení slova „polární“. ;-)

Jižní Morava

(Jirka, 30. 7. 2010 1:24)

Ty taky. :-)

Jižní Morava

(Krtek, 30. 7. 2010 0:11)

...? hezké holky?

RE: Výhon

(Jirka, 29. 7. 2010 23:00)

Ahoj Krtku, ty ses teda rozepsal. Ale to nás těší. Boty se skutečně hezky obalily, byla to paráda. :-) Máš pravdu, že ulítáváme na flóře, ale krajinky nebo oblohu můžeme rovněž. Také se nám líbí.
Tak se svatými máš pravdu. Nedávno jsme objevili křížovou cestu k jedné kapličce se studánkou ve stylu, jak popisuješ. Rozpoznatelný byl jen orosený igelit s něčím pokrouceným uvnitř, zřejmě původně obrázky. A ještě to bylo vše pokapané smůlou, jak někdo bušil hřebíky do stromu.
Pokud jde o hmyz, tak nás znáš. Už jednou jsi někde psal, že i kdyby nikde nic nebylo, tak mi to někde vykopeme. :-) Ale už znáš naši ohranou písničku, že je potřeba se pořádně koukat, a to se nejlépe dělá, když jdeš po svých. Faktem ale je, že na něco narazíš jen na jižní Moravě (teď nemyslím jen skvělé víno). :-)
J.

Výhon

(Krtek, 29. 7. 2010 9:54)

Ahoj Ivčo a Jirko, teda, to byl masakr, ta fotka s botama (456) je super, něco mi to připomíná počátky na našen sídlišti, když jsme se sem nastěhovali, po příchodu do centry města jsme vypadali ....no asi něco jako vy :-))). Jirko, moc pěkné atmosférické fotky (373,466, s 1/2 oblohy 411) - vím, web máš zaměřen na rostlinné úlovky, ale nemůžu za to, že se mi to líbí, hezká je i rozhledna (404, 421). A hodně dobrý potenciál má fotka 412, to vyfoť brzo z jara nebo pozdě na podzim, případně i s malinkou vrstvou sněhu, zkrátka, tak aby byly výrazné línie mezí mezi políčky a bude vystaráno, mně se to fakt zamlouvá :-)).
Foto 333 můžu, tady to jde, ale u nás, odkud pocházím někdo naplácal "svaté obrázky" do igelitových sáčků a popříbijel je na stromy kolem přístupové cesty (lesem) k místní kapličce, kde se sem tam konají občasné bohoslužby nebo jiné pobožnosti. Proti svatostem nic nemím, ale tohle je moc a zvláště víte, jak to může vypadat vlivem větru a deště po nějakém čase.
Jinak fajné fotky 339 - pásovka, 461 chrobák vrobounovitý (kde jen to berete, u nás je s nimi "ticho po pěšině") 443 - vitod a bělokřídlec 378

RE:

(Ivča + Jirka, 19. 7. 2010 12:25)

Ještě se trošku potrápíme a pak když tak pošleme...

RE:

(Jirka, 19. 7. 2010 11:58)

Tu housenku klidně pošlete mailem, rád se na to podívám, i když nemůžu slíbít, že ji identifikovat dokážu.
Jirka

RE: Galovské lúky

(Ivča + Jirka, 19. 7. 2010 11:26)

:-) Kohoutovická záraza je pěkná, milé překvapení. Máš tam těch fotek už také požehnaně, a pěkné věci. Jak bude více času, v klidu si nad Tvé fotoúlovky sedneme. My jsme pár záraz nafotili nedávno na Pouzdřanské stepi a na Pálavě, i když tam bývají a takové překvapení to není. Ještě jsme to ale nestačili zpracovat. Časem se to tady vše zase objeví. Postupně se tím prokousáváme.
Jinak se trápíme určením jedné housenky. Jestli rébus brzy nevyřešíme, tak Ti tu hádanku asi pošleme k určení. :-) Třeba budeš vědět.
Měj se,
I+J

Galovské lúky

(Jirka, 19. 7. 2010 10:22)

Nebojte, nevynechal jsem ani tuto galerii. Vstavač mužský znamenaný a prstnatce bezové jsou opravdu pěkné orchideje. Zavzpomínal jsem na loňský 1. máj, kdy jsme "bezáky" obou barevných variet fotili v Bílých Karpatech na PR Nové louky. Letos jsem viděl jen ty žluté, co rostou v Pekárně. Letošní počasí na konci jara moc orchidejím nepřálo, ale nafotili jsme si aspoň vstavače kukačky a trojzubé, takže aspoň něco.
A jednu kriticky ohroženou zárazu jsem před měsícem na doporučení kamaráda nafotil přímo ve městě. :-)
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=208049
Jirka

RE: Motýli a jiné

(Ivča + Jirka, 19. 7. 2010 8:44)

Ahoj, určitě se tam mrkněte, je to zajímavé místo. Kdyby nás nehonily bouřky, a mohli jsme se tam zdržet déle, možná by nějaká zajímavost přibyla. Dívali jsme se na detaily toho „běláska“ a máš pravdu. Už jsme si tak zvykli, že objevujeme rarity, že jsme se nechali unést, místo abychom se věnovali determinaci. Také nás zmátl tím, že před námi neotevřel křídla… Nějak jsme si byli jistí na nesprávném místě. Hned to napravíme. Díky. Přejeme hezké úlovky, dobré světlo a rozumné počasí.
I+J
PS: Čekali jsme, že se určitě vyjádříš k „bezákům“ na Galovských lúkách. Nepřehlédl jsi tuto fotogalerii? :-)

Motýli a jiné

(Jirka, 19. 7. 2010 7:59)

Ahoj,
máte opět zajímavé fotky z Výhonu. Letos na konci prázdnin se tam možná taky podívám, protože budeme 4 dny ubytovaní v Židlochovicích, jenom doufám, že to nebude po deštích. :-)
Lišaje kyprejového jsem asi ještě nikdy neviděl, ale jednou už jsem fotil vrbkového, ten je barevně hodně podobný. Každopádně, jakýkoli lišaj je pěkný úlovek.
Na fotkách 1250378 a 1250379 není bělásek ovocný, jde o píďalku, která je tak velká, že se běláskům může na první pohled podobat. Je to ale bělokřídlec luční - Siona lineata. Na travnatých místech bývá poměrně často k vidění, narozdíl od běláska ovocného. Toho jsem na Moravě ještě nikdy nepotkal.
Mějte se fajn.
Jirka