Jdi na obsah Jdi na menu

 


Naučná stezka Krumlovsko-rokytenské slepence

NPR Krumlovsko-rokytenské slepence jsme byli naposledy před rokem v zimě (fotogalerii najdete zde). V r. 2005 byla v této rezervaci, a částečně i mimo ní, zřízena Naučná stezka Krumlovsko-rokytenské slepence. Naučná stezka měří asi 15km a lze na ní objevit 12 informačních panelů. My jsme si na velikonoční víkend část této stezky prošli, něco jsme vypustili, něco si přidali.

Naše putování jsme zahájili v Moravském Krumlově. Město bylo spjato s kamenným hradem ve stylu italského kastelu vybudovaným zřejmě na pokyn českého krále Přemysla Otakara II. Od 13. stol. se zde až do husitských válek vystřídalo několik moravských pánů. Během husitských válek  byl hrad předán husitům, aby bylo město i obyvatelstvo uchráněno před zpustošením. Husité pak z města podnikali výpady do okolí. Po ukončení husitského období se hrad vrátil do rukou pánům z Lipé, kteří hrad začali v 16. stol. přebudovávat na pohodlný renesanční zámek. Tento zámek v r. 1620 okouzlil i „zimního krále“ Fridricha Falckého. O 15 let později město i zámek vyplenili Švédové. Další pohromy nedaly na sebe dlouho čekat. 2x se během 17. stol vylila z koryta řeka Rokytná, 4x město zasáhly požáry. V 18. stol bylo město Moravský Krumlov se 150 domy obklopeno hradbami se 2 vstupními branami. Od 19. stol. začíná město postupně ztrácet na významu. Největší ránu v novodobých dějinách dostalo město na konci 2. sv. války, kdy Rudá armáda vybombardovala (dle historiků nesmyslně) více než ¾ města. Zámek byl po válce zkonfiskován na základě Benešových dekretů rodině Kinských a interiéry byly vyrabovány. Díky občanům města byla v 50. letech 20. stol. do zámku převezena Slovanská epopej, monumentální obrazová plátna od Alfonse Muchy. Prostory, kde bylo 20 obrazů umístěno, byly z městských peněz upraveny. Na rozsáhlou obnovu zbývající část zámku se čeká dodnes a zámek dále chátrá. Vlastníkem zámku je firma Incheba, která má v pronájmu i pražské Výstaviště.

My jsme v Moravském Krumlově tentokrát navštívili Židovský hřbitov. Ten se nachází na severozápadním okraji města u zámeckého parku. Doba vzniku není známa, ale předpokládá se 16. stol. Dnes je zde možné objevit přes 400 náhrobků. Mezi nimi jsou i náhrobky významných osobností, včetně rabínů. Hřbitov je v současné době běžně přístupný. Od hřbitova jsme sešli k okraji zámku, kde jsme prošli tunelem k řece Rokytné.

Podél řeky Rokytné nás doprovázelo modré značení a také zelená značka naučné stezky. Asi po 2km jsme opustili lesní cestu. Značení nás vedlo úzkou pěšinou těsně kolem řeky. Asi po dalších 350m jsme přešli řeku Rokytnou po kovové lávce a pěší stezkou jsme vystoupali k bývalému přemyslovskému hradišti Rokyten, které bylo  vybudováno na nepravidelném ostrohu ze tří stran obtékaném říčkou Rokytnou. Hradiště zaniklo ve 12. stol. po trestné výpravě, která byla vyústěním rozbrojů Přemyslovců. Dle archeologického průzkumu bylo hradiště vypáleno. Dnes se na místě bývalého opevněného předhradí hradiště nachází obec Rokytná. Prošli jsme obcí a na její východní straně jsme sestoupali do údolí NPR Krumlovsko-rokytenské slepence. Hned na okraji rezervace jsme ale odbočili doprava k vodopádu, který dosahuje výšky cca 12m. Ten se vytvořil na slepencovým stupni. Vodopád byl poměrně slabý, neboť sníh už stačil odtát. My jsme vystoupali po strmé neznačené stezce nad vodopád a navázali opět na naučnou stezku, která nás přivedla k Mariánské kapličce, která byla snad postavena už někdy na přelomu 17. a 18. stol. na jednom ze zdejších vyvěrajících pramenů. Kaplička byla před 40 lety opravena a vysvěcena. Od kapličky jsme pokračovali zalesněným úsekem na okraj pole, kde naučná stezka odbočovala buď na východ k mokřadu u městské lesovny, nebo na západ k poutní kapli sv. Floriána. My jsme si zvolili západní variantu, protože nás zajímalo, jestli už začínají vyrážet kosatce nízké, které rostou ve svahu pod kapličkou.

Kaple sv. Floriána je nepřehlédnutelnou dominantou Moravského Krumlova. Je vidět nejen z náměstí, z různých částí města, ale i od silnice, po které se přijíždí k městu od Ivančic. Kaple stojí na kopci Floriánek, který se dříve nazýval Spielberg. Podle legendy nechal kapli postavit Antonín Florián z Lichtensteina jako poděkování za svoji záchranu. Jednou se prý vracel těmito místy z honu a za bouře se mu splašili koně. Jako zázrakem prý zastavili na okraji skalnatého srázu. Kaple byla zasvěcena sv. Floriánovi, který se stal patronem města po obrovském požáru v 17. stol. Po r. 1989 byly zde obnoveny tradiční poutě na sv. Floriána. Ty se konají každý rok začátkem měsíce května (první neděli po sv. Floriánovi, tj. po 4.květnu). V letech 1997-1998 proběhla nákladná rekonstrukce kaple. Na skalnatém srázu jsme k našemu překvapení objevili i první květy chráněného kosatce nízkého. Na začátku dubna to považujeme skutečně za raritu. V loňském roce kosatce kvetly tak o 2-3 týdny později.

Od kaple jsme se vrátili do centra, přičemž jsme vystoupali po zbytku městských středověkých hradeb. Nachodili jsme 12km a celkově bylo potřeba vystoupat 219m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Kaple sv. Floriána

(I+J, 20. 5. 2010 20:36)

:-)))Nepřipravil, vždyť je tady ve fotogalerii. Však zde raritu vidíš na vlastní oči. :-)))

RE: Kaple sv. Floriána

(Krtek, 20. 5. 2010 15:36)

Jirko, ty si normálně "sbíráš na kožíšek":-))). Vidíš, a teď jsi nás připravil nenávratně o další šikmou raritu v ČR, dobře nám tak :-)))

RE: Kaple sv. Floriána

(Ivča + Jirka, 17. 5. 2010 23:15)

:-))) Tys nám naletěl, to byl fór, asi jsi zasklil trojitého smajlíka. :-) Bude to v rukách, a ne v šikmosti. :-) Jinak pěkné mokro už bylo u Vás na konci minulého týdne. Když jsme šli na Pulčínské skály ve čtvrtek, tak jsme si přišli, že se pořád brodíme potokem nebo blátem. V pátek mám vyrazit pracovně do ValMezu, tak ani netuším, jestli tam vůbec dorazím. Ale těch lidí je nám líto. :-( J. (i za Ivču)

Kaple Sv. Floriána

(Krtek, 17. 5. 2010 15:15)

Ahoj, dík za vysvětlení ke kapli, možná by stálo za to "vypíchnout" u ní v článku přívlastek "šikmá", přece jen, není na světě tolik šikmých staveb a možná by to zvýšilo její prestiž. Jak se k tomu "zešikmení" dopracovala, Vám je známo? U nás na Karvinsku máme taky jednu šikmou raritku, to jde ale o důsledek poddolování, mám ji popsanou zde:
http://www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/kostelik-svateho-petra-z-alkantary-v-karvine-dolech.
Když se tak dívám ven, sice nevím jak u Vás, ale nás tu pomalu, ale jistě topí...ty vodopády by nemusely být marné, až to konečně přestane padat, jen aby tam šlo se vůbec nějak dostat, přes to bláto.....:-)))

RE: Kaple sv. Floriána

(Ivča + Jirka, 16. 5. 2010 1:20)

Ahoj Krtku, jasně že je kaple šikmá, skoro jako v Pise…:-))) Pochodující fotka se povedla, Ivča byla rovněž překvapená (samozřejmě příjemně). Ulitu (byla už prázdná) někdo z našich předchůdců narazil na větvičku. A pokud jde o vodopádky, tak to maximum samozřejmě nebylo. Asi tam bude větší hukot i teď po deštích. Když je ale sucho, není tam prý skoro nic, prostě sucho.
J.

Kaple Sv. Floriána

(Krtek, 15. 5. 2010 23:07)

Ahoj Ivčo a Jirko. Po shlédnutí fotek jednu mám chuť zeptat se na malou otázku. Není ta kaple náhodou tak trošku šikmá? Nezdá se mi totiž, že bys všechny její záběry fotil nakřivo:-))). Synové mně občas za tento nešvar peskují a doufám, že jsem tě na dálku nějak nenakazi...:-)))
Tak co, jak se líbila Ivči "pochodující"fotka?. mně připadá výborná, taková živá, přirozená, to by chtělo repete, dobrý záběr je i 907, být více "prostíněné" stíny na hladině - paráda, na čemže to visí ta ulita (913)..fajnové, líbí a neméně taky koniklec (921) a proužky vody (941), kdoví jak to vypadá v době jarního tání, nebo tohle je maximum? :-))