Jdi na obsah Jdi na menu

 


NPR Pouzdřanská step - Kolby 3

Po 10 měsících jsme se vrátili zpět na Pouzdřanskou step - Kolby. Fotogalerii z předloňské návštěvy najdete zde. Fotogalerii z loňského výletu na počátku června se můžete podívat tady. O této rezervaci jsme napsali dostatek informací v dřívějších fotogaleriích, na které směrují uvedené odkazy výše. Proto budeme v úvodním textu struční.

Tentokrát jsme na Pouzdřanskou step vyrazili první dubnovou neděli, protože jsme se chtěli podívat, jak zde kvetou hlaváčci. Samozřejmě kvetli a mimo nich jsme zde objevili i další jarní rostliny, potkali jsme i několik zástupců hmyzu (majku obecnou, potemníka písečného, kvapníka modrého, skákavku teplomilnou…). Narazili jsme také na několik dospělců otakárka ovocného, které jsme docela dlouho pozorovali. Samečci patrolovali v nejvyšších místech stepi. Otakárci neskutečně dlouho plachtili a byl i docela problém je nafotit, protože si vždy sedli cca 8-10m od nás. Když jsme se jim snažili přiblížit, tak hned byli ve vzduchu. Nakonec se nám pár fotek trochu podařilo (viz. fotogalerie níže). Nejsou ale až tak vydařené jako v loňském roce na Pálavě (můžete nakouknout sem nebo tady a fotky porovnat).

Ještě nás zde zaskočila jiná věc. Když jsme zdravili dvě dámy, které jsme míjeli nedaleko hlaváčků, vyklubala se z jedné z nich pravidelná návštěvnice těchto stránek. Byli jsme překvapeni, kolik si toho odtud pamatovala a také, že nás vůbec poznala. Tímto děkujeme za pochvalu našich fotek a tipy pro naše další putování. Věříme, že pokud do této fotogalerie zavítá, tak se přihlásí. :-)

Nachodili jsme pouhých 8,5km, protože jsme se spíše kochali přírodou. Vystoupat stačilo 186m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pouzdřanská step

(Jirka, 12. 4. 2011 8:54)

Ahoj,
kozlíček písečný, majka a skákavka teplomilná se vám moc povedli. Pěkné jsou i snímky otakárka, jen si v popise opravte údaj o ohrožení - kriticky ohrožený není, v červeném seznamu je veden jako zranitelný druh, vyhláška mu přiznala status "ohrožený".
Ještě k fotce dymnivky P1390371 - vypadá to spíš na dymnivku nízkou (Corydalis pumila). Dymnivka dutá má celokrajné listeny, a tady jsou jasně rozdělené na několik laloků - viz http://www.naturabohemica.cz/corydalis-pumila/
Tak zatím. :-)
Jirka V.

Re: Pouzdřanská step

(Ivča + Jirka, 12. 4. 2011 21:45)

Ahoj, díky za pochvalu. Skákavka byla docela náhoda. Když jsem trpělivě vyčkával na otakárka, tak mi hopsla na trekovku. Stihl jsem jen tento snímek a už si zase odskočila do trávy. Nechtěli jsme dělat rozruch kvůli otakárkovi, takže jsme se spokojili jen s tímto snímkem, i když nebyl zrovna ideální.
Za dymnivku dík, máš naprostou pravdu, tu jsme teda úplně zasklili. Přišla nám trochu divná a jiná, ale nějak nás to netrklo. :-D Řekli jsme si, že je nějaká zdegenerovaná, nebo kříženec…;-) Takže díky, opraveno, napraveno.