Jdi na obsah Jdi na menu

 


Do Trenckovy rokle

Na sv. Jiří vylézají nejen hadi a štíři. Dne 24.4.2011 jsme vylezli i my, a to přesto, že meteorologové předpovídali na tento den bouřky, přívalové deště a kroupy. A zpětně je potřeba přiznat, že se nezmýlili. Prvotním cílem byla pro nás obec Drahonín nacházející se na Českomoravské vysočině cca 12km severozápadním směrem od Tišnova. Historie obce sahá až do r. 1353, kdy se poprvé uvádí jméno Drahonín, ale v historických listinách lze první zmínky nalézt již v r. 1208! Tato obec ale pro nás byla jen pomyslným prologem našeho svatojiřského putování. Obec je ideálním východiskem pro návštěvu velmi atraktivní Trenckovy rokle, která je přirovnávána k malému Slovenskému ráji.

Při procházení Drahonínem nám ještě svítilo sluníčko, ale blížící se tmavé mraky nevěstily nic dobrého. Původně jsme plánovali cestu z Drahonína jižním směrem k Šafránkovu mlýnu a pak pokračovat po červené značené stezce proti proudu říčky Bobrůvky až k Trenckově rokli. Blížící se mračna a stále více dunící hromy nás přinutily změnit plán a z cesty k Šafránkovu mlýnu jsme odbočili vpravo na polní cestu, která směřovala k lesům nad Bobrůvkou. Na okraji lesa začaly padat první kapky, které se během pár minut změnily v přívalový déšť a časem se přidaly i menší kroupy. My jsme ale měli štěstí, protože v lese se nacházela dřevěná chata s verandou a přístřeškem. Tohoto azylu jsme využili nejen my, ale i další dvě skupinky turistů. Nemuseli jsme sice zmokat, ale rapidně se ochladilo. Vyhrál tak ten, kdo měl co oblékat. Ne každý jsme ale byli vítězem… :-( Blesky, hromy, přívalový déšť, kroupy, zvedající se studený vítr…, takové rozmary počasí nás udržely pod přístřeškem skoro hodinu. Pak se začalo vyjasňovat, voda se rychle odpařovala, a tak vznikla během pár minut slušná mlha. Jak rychle se objevila, tak rychle se i rozpustila. Obloha působila nestabilním dojmem a my jsme měli dilema: vrátit se nebo pokračovat? Druhá varianta byla správná, a tak jsme pokračovali lesem po relativně pohodlné neznačené cestě. Problém tkvěl jen v tom, že doposud vyschlé cesty se změnily jako mávnutím kouzelného proutku v rozbahněné bojiště s kalužemi. Asi 250m před Trenckovou roklí jsme narazili na červeně značenou cestu, po které jsme pokračovali.

Po chvilce jsme se objevili na vrcholu skály nad roklí. Kdo tuto část cesty znáte, tak budete asi vědět, o čem budou následující řádky. Červeně značená pěšina směřuje po úbočí skály prudce dolů. Vlevo prudký sráz, vpravo strmá stěna, pod nohami promáčená skála a kořeny stromů. Přívalový déšť tak vše změnil v jarní „náledí“. Po kořenech stromů nohy ujížděly a o mokré šikmé skalní pěšině není třeba dále psát. Lana, která tu byla ještě asi před 2 lety, už zmizela, takže člověk může spoléhat jen sám na sebe. Po dešti jsme byli jediní blázni, kteří se rozhodli sestoupit do rokle. Ostatní turisté, kteří s námi využili přístřešek před bouřkou, sestup vzdali. Zpětně jim musíme dát za pravdu a přiznat, že na rozdíl od nás měli rozum. Nešlo nám o žádný adrenalin, akorát nám přišla škoda, abychom do rokle nedošli. Při sestupu jsme se snažili pro každý krok najít vždy nějaký pevný bod, kterého se dalo držet, kdyby nohy neposlouchaly. V rokli pod námi byl jeden tramp, kterého jsme vážně zaujali. Kdyby byla na blízku sázková kancelář, asi by si vsadil proti nám. Náš sestup mohl trvat cca 10-15 minut a trampík měl zřejmě dobré divadlo. Až jsme se dostali na dno rokle, odešel znuděně k rozdělanému ohni. Možná se těšil, že si opráší znalosti první pomoci… :-)

Ocitli jsme se tak u říčky Bobrůvky, která bývá někdy nazývána i Bobrovka nebo nesprávně Loučka. Jedná se skutečně o romantické místo s meandrující říčkou, skálami a lesy. Cca 100m proti proudu řeky se nachází neznačená odbočka do Trenckovy rokle. Jedná se o krátkou, ale velmi strmou skalnatou rokli, kterou protéká potůček vytvářející kaskády a 3 vodopády (dolní, střední a horní). V suchém období potůček může vyschnout, ale běžně je zde průtok cca 10l/s. Nevede sem žádná turistická cesta. Tato rokle je evropskou významnou lokalitou, a to zejména z důvodů vzácného mechorostu šikouška zeleného. Své jméno má rokle po baronovi Františkovi Trenckovi. Ten se narodil 1.1.1711 a prý byl po komplikovaném porodu vykoupán ve víně. Takovým lidem se má smrt vyhýbat a řada událostí by v jeho životě tomu nasvědčovala. Ve 14 letech ukončil studium gymnázia, hovořil 7 jazyky a výborně hrál na housle. Od mládí odmítal uznávat autority a nesnášel kritiku. V 16 letech vstoupil do pluku hraběte Palffyho. V 17 letech už dosáhl důstojnické hodnosti, ale brzy musel pro svoji nekázeň a povahu vojsko opustit. Ve 27 letech shromáždil ozbrojenou skupinu cca 300 mužů, se kterými se vydal do Ruska bojovat proti Turkům. Svoji tvrdou povahou a divokostí naháněl všem hrůzu. V Rusku byl několikrát odsouzen k trestu smrti, ale vždy přežil. Nakonec byl z Ruska vyhoštěn. Po nástupu Marie Terezie na trůn ji Trenck nabídl své služby a ta je přijala. Trenck naverboval asi 1 tis. pandurů, kteří původně byli různými dobrodruhy a podivnými existencemi. Jeho panduři si počínali neobvykle krutě a tvrdě, sám Trenck byl několikrát těžce zraněn a postupně získával respekt na nejvyšších místech. Jeho různé excesy se střídaly s tresty, které za ně následovaly. Nicméně to dotáhl až na plukovníka. Nakonec mu byl osudný žalář na brněnském Špilberku, kde zemřel ve svých 38 letech. Podle pověsti se za dob Marie Terezie Trenck skrýval právě v této rokli. Tehdy chodil do rokle pro vzácné rostliny místní bylinkář Večeřa z Drahonína. Když sestoupil až na dno rokle, uviděl jednoho dne u ohně 4 ozbrojené muže. K bylinkáři přistoupil vysoký Trenck, představil se, a dal mu nabídku: pokud jim přinese každé 4 dny k jídlu jednu ovci, dají mu 20 dukátů, pokud je ale prozradí, bude to jeho smrt. Bylinkář jim tak pravidelně nosil ovce a slušně si vydělal. Jednoho dne ale Trenck s pandury zmizel neznámo kam. Než ale zmizel, prý zakopal poklad, který se svými pandury nakradl, právě v rokli. Po jejich zmizení bylinkář vše převyprávěl lidem v Drahoníně a od té doby začali lidé rokli nazývat Trenckovou. Dnes leží zčernalé ostatky Františka Trencka bez hlavy v prosklené rakvi v kapucínské kryptě kostela Nalezení sv. Kříže na Kapucínském náměstí v Brně.

My jsme Trenckovu rokli moc prozkoumat nemohli, protože jsme štěstěnu na kluzkých skalách podruhé pokoušet nechtěli. Vylezli jsme jen kousek nad dolní vodopád a další blížící se bouřka nás přiměla k návratu. Pokračovali jsme dále po červeně značené stezce proti proudu řeky Bobrůvky. Bylo to takové hopsání po balvanech, které místy zarůstají vegetací. Potkali jsme zde také 4 nešťastníky na kolech (vlastně táhnoucí kola), kteří se nás ptali, jak vypadá cesta. Ani jsme je přesvědčovat nemuseli, protože po kluzké skále s kolama by se asi mohl vydat jen sebevrah. Cykloturisté to tak vzali nekompromisně přímo řekou. My jsme po několika stovkách metrů odbočili doprava na neznačenou cestu, kterou jsme začali prudce stoupat lesem. Nad hlavami se nám začínaly honit hromy a blesky. Za pár okamžiků se přidal déšť. Přírodu a krajinu už jsme ve slejváku moc nevnímali a byli jsme rádi, když jsme dorazili zpět do Drahonína. Díky počasí a zkratkám, které jsme o hledem na vývoj povětrnostních podmínek museli volit, jsme nachodili pouhých 7km a vystoupali 173m. Závěrem ale musíme konstatovat, že časem se sem (snad za lepšího počasí) vrátíme a uděláme pořádný průzkum celé rokle.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Trenckova rokle

(Jirka, 16. 5. 2011 10:25)

Ahoj,
jako malý pionýr jsem jezdíval na tábor na Havlově nedaleko Žďárce, takže do Trenckovy rokle jsme chodili skoro každé léto, někdy i na víkendové výlety. Dovedu si živě představit, jak to tam na mokrých skalách klouže. Fakt nic moc. :-(
Jsem rád, že jste to ve zdraví přežili, ale příště si to po dešti raději odpusťte. Všechny ty vodopády nestojí za zlomenou nohu či ruku.
Jirka V.
PS: Počasí v sobotu bylo kolem poledne příjemné, žádné lijáky ani vichřice se nekonaly, takže motýlů bylo dost pro všechny zájemce (přišlo asi 10 dospělých a 6 dětí). Vstavače byly krásné i bez rosy a aspoň se nám lépe šplhalo do příkrého svahu. :-)

Re: Trenckova rokle

(Ivča + Jirka, 16. 5. 2011 23:32)

No, přežili jsme to docela dobře. Ale jednu chvíli, když nám po kluzké skále ujížděly nohy, a nebylo se moc čeho zachytit, tak nic moc… V našem věku bychom mohli mít více rozumu. ;-)
Byl jsi naposledy v Trenckově rokli v dětství, nebo i později? Naše zkušenost je taková, že pokud se vrátíme po „x“ letech do míst, kde jsme byli naposledy v mládí (dětství), tak se nestačíme divit. To co nám v dobách pionýrů přišlo veliké (vysoké), až tak veliké (vysoké) není, to co bylo rozlehlé, opět tak rozlehlé není, a to co nám přišlo úžasné, nám nyní přijde normální…, ale zase nás zaujme něco úplně jiného, než nás zaujalo tehdy. Také máš podobné pocity? Je to zajímavé, jak člověk s věkem a odstupem vnímá stejné prostředí úplně jinak… :-D
V sobotu jsme si na Tebe vzpomněli a říkali jsme si, že to zřejmě dobře dopadlo. 16 lidí je slušná účast. Narazili jste na něco zajímavého? Fotil jsi? Nebo ses plně soustředil na výklad? Věříme, že lidé byli spokojení. ;-)

Re: Re: Trenckova rokle

(Jirka, 17. 5. 2011 8:40)

Ahoj.
S těmi návraty do dětství je to zhruba tak, jak jste to napsali. :-)
Když jsem jako dítě chodil na Pálavu nebo do Moravského krasu, tak jsem vnímal hlavně ty skály, zříceniny, propasti a jeskyně, zatímco teď si mnohem víc všímám mikrosvěta a pohled do Macochy si klidně odpustím. :-)
Cesta do Trenckovy rokle mi přišla jako mrňousovi úžasně romantická, jako z Divokého západu. Dneska bych se tam možná trošku nudil. To, co mi z dětství zůstalo, je kladný vztah k přírodě, jen ji teď asi chápu trošku jinak. Dřív jsem byl spokojený s tím, že prosvištím někudy na kole, dneska stejnými místy chodím, co nejpomaleji. :-)
Sobotní exkurze byla rozhodně zajímavá i pro mě. Občas jsem si něco cvakl, ale vždy jen jeden až dva snímky, aby mohli fotit ostatní. Snad z toho i něco použiju do své galerie. Výklad nakonec nebyl moc souvislý. Vždycky jsem jen popsal, co vidíme nebo slyšíme a přidal k tomu nějakou zajímavost z biologie nebo ekologie, pokud mě v tu chvíli nějaká napadla. O managementu lokality jsem se moc nerozpovídal, protože na to nebyl prostor a navíc si to můžou všichni najít na internetu na stránkách Daphne-CR nebo Města Ždánice. Převažovali tam stejně hlavně místní a zasvěcení, pochybuju, že ve Ždánicích je ještě někdo, kdo o nás nic neslyšel ani nečetl. Nakonec jsem hlavně odpovídal na nekonečné dotazy od dětí a sledoval kudy běhají a po čem šlapou. :-)
Každopádně naše práce ve Šraňkách už nese první plody - na vysekaných plochách se mnohonásobně zvýšil počet kvetoucích vstavačů vojenských (aspoň 50 kusů) a nově jsme objevili některé botanické zajímavosti např. okrotici bílou, hvězdnatec zubatý, bradáček vejčitý, kamejku lékařskou, žindavu evropskou, kostival hlíznatý, trýzel vonný. Díky lepší nabídce živných rostlin a nektaru se i motýlům daří o něco lépe. Viděli jsme desítky okáčů rosičkových, modrásky podobné a nejmenší, bělásky řeřichové, řadu můr a píďalek (např. bělokřídlece lučního, světlopásku stříbřitou), obaleče jahodníkového, vakonoše trávového atd. Dokonce nám pózoval jeden soumračník skořicový, takže motýlí nadšenci zklamaní určitě nebyli. Děti měly radost zase z ještěrky obecné, srnce, cvrčka polního a strnada obecného - je to přece nádherně žlutý ptáček :-)). Ornitolog, který šel s námi, zase možná ocenil krutihlava, sedmihláska, žluvu hajní, lindušku lesní a hrdličku divokou, i když nevím, zda se mu povedlo aspoň některé z nich vyfotit.
Zprostředkované ohlasy a fotky dětí z mého příbuzenstva si můžete dokonce přečíst na webu: http://www.moje-rodina.cz/blog/aba/vychazka-v-motylim-raji
Jestli to dobře dopadne s počasím, bude se pro velký úspěch konat ještě jedna podobná vycházka v červnu. :-)
Jirka V.
PS: Kvůli tomu stěhování jsem neměl ještě vůbec čas zpracovat si vlastní fotky. Snad bude čas příští týden.:-(

Re: Re: Trenckova rokle

(Ivča + Jirka, 18. 5. 2011 0:16)

Jejkote, Ty ses rozepsal. :-D S tím chozením a vnímáním dříve a dnes to zažíváme dost obdobně. ;-))) Na příbuzenstvo jsme mrkli. Z ještěrky na ruce musely být děti unešené. A z toho, co píšeš, tak si určitě také něco „odnesly“ (snad ne klíšťata) ;-). Vážně se to asi vydařilo, chválíme.

Re: Re: Re: Trenckova rokle

(Jirka, 18. 5. 2011 8:48)

Jen dodám, že ani já, ani děti prý neměly ani jedno klíště, což se mi skoro nechtělo věřit. :-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Trenckova rokle

(Ivča + Jirka, 19. 5. 2011 1:46)

Tak nechval dne před večerem. :-))) Třeba ani nevíš. ;-)

Pará

(Lea, 13. 5. 2011 23:11)

Nádherné fotky, zvláště ty s vodou. Foceno na delší čas, že? A jinak mě upřímně překvapilo, že slimák má nohu :-)

Re: Paráda

(Ivča + Jirka, 14. 5. 2011 2:49)

Ano, ta voda je na delší čas, akorát byl problém se někde s foťákem trochu zapřít a stativ samozřejmě netaháme. :-) Slimák má nohu, ale jenom jednu. Každopádně díky za pochalu fotek.
Hezký víkend, I+J

Paráda

(Lea, 13. 5. 2011 23:12)

Ups, v předchozím příspěvku mi někam zmizel konec nadpisu.