Jdi na obsah Jdi na menu

 


Podzimní orchidejové hody

První letošní listopadovou sobotu jsme využili pro návštěvu botanické zahrady Mendelovy Univerzity v Brně, kde se konala tradiční výstava orchidejí. Botanická zahrada je součástí arboreta a mimo jiné obsahuje také sbírku 4000 druhů !! tropických orchidejí z jihovýchodní Asie, Afriky, Střední a Jižní Ameriky, Austrálie a Nové Guiney. Objevíte zde např. střevíčníky (Paphiopedilum), stromobytce (Dendrobium), katleje (Cattleya), člunatce (Cymbidium), můrovce (Phalaenopsis), vandy (Vanda), oncidia (Oncidium) stanhopeje (Stanhopea)…, ale i jejich různé křížence (hybridy).

Sbírku orchidejí založili profesoři J. Dušek a J. Křístek v r. 1967, k čemuž využili vlastní sbírky o cca 350 druzích a křížencích. Dnes je sbírka umístěna na ploše cca 800m2 ve 4 vzájemně propojených sklenících v horní části botanické zahrady. Nachází se zde také laboratoř pro množení orchidejí, která slouží jako genobanka (je zde uloženo cca 1 tis. druhů). Sbírka orchidejí zároveň slouží učitelům a studentům Mendelovy Univerzity pro výuku a výzkum.

A jedna praktická rada na závěr. Výstava je většinou přístupná během jednoho víkendu. Pokud si chcete výstavu užít s minimem lidí, vyrazte hned první den na začátek, pak se už zde stojí fronty.

A pokud jste nikdy na takové výstavě nebyli, můžete se alespoň trochu pokochat krásou orchidejí v naší fotogalerii. Protože nejsme žádní velcí znalci tropických orchidejí, nejsme si moc jistí jejich určením u jednotlivých snímků (a to jsme se snažili). Pokud sem tedy nakouknete někdo z orchidejářů, uvítáme upřesnění určení a opravy našich omylů. ;-) Předem děkujeme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Orchideje v arboretu

(Jirka, 16. 12. 2011 8:30)

Ahoj,
vzhledem k tomu, že přítelkyně už pár let pracuje na Medelce, letos na jaře jsme měli v arboretu téměř soukromou exkurzi (přišlo na ni celkem pět lidí). Bylo sice už po výstavě, ale o nic jsme nepřišli - prohlédli jsme si ve sklenících celou veřejnosti běžně nepřístupnou laboratoř s ohromnými orchidejovými sbírkami.
Prováděl nás dendrolog Ing. Pavlík a dostali jsme zasvěcený výklad skoro o všem, co je v arboretu k vidění. Byli tam s námi dva redaktoři z webu BOTANY.cz a moc se jim tam líbilo. :-)
U téhle fotogalerie jsem si na to nemohl nevzpomenout. :-)
Jirka V.

Re: Orchideje v arboretu

(Ivča + Jirka, 17. 12. 2011 1:30)

Ahoj Jirko,
věříme, že bylo prima takovou exkurzi absolvovat. ;-) My jsme mimo skleníků samozřejmě také nakoukli i do arboreta, jehož podzimním barvám budeme věnovat samostatnou fotogalerii. Byli jsme překvapeni, co ještě v listopadu může také kvést…
I+J