Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za orchidejemi do okolí Popůvek

Na přelomu 2. a 3. květnové dekády jsme zavítali do obce Popůvky nacházející se západně u Brna. Pokud navštěvujete naše stránky, možná si vybavíte náš srpnový výlet z r. 2009, kdy jsme vyrazili kolem Augšperského potoka k autodromu GRAND PRIX Brno. Protože jsme detailnější informace o Popůvkách, Augšperském potoce, Dolním i Horním rybníku… psali ve zmíněné dřívější fotogalerii, odkazujeme případné zájemce na úvodní text. K Augšperskému potoku jsme se vrátili i tentokrát, akorát jsme oproti minule vyrazili opačným směrem. Chtěli jsme hlavně zjistit, jestli na Přírodní památce Augšperský potok letos kvetou prstnatce májové. Jejich hledání nebylo vůbec jednoduché. Biotop, kde se vyskytují, byl vydatně zarostlý vysokou trávou. My jsme ale měli štěstí, že jsme na výlet vylákali naši kamarádku Ivku, která dva „ušlápnuté“ jedince objevila – viz fotogalerie. Zaplatila ale za to daň v podobě klíšťat (nejen lezoucí, ale i zapité). Přičítali jsme to ale hlavně tomu, že použila repelent na klíšťata, který dle našich zkušeností klíšťata místo odpuzování spíše přitahuje… :-( Nicméně jí přejeme, ať z toho hlavně nemá žádné následky.

Proti proudu Augšperského potoka jsme pokračovali až k Masarykovu okruhu (GRAND PRIX Brno), kde probíhal pravidelný trénink motorkářů. Od okruhu jsme se nejdříve vraceli po žlutém značení směrem na Žebětín, ale na křižovatce jsme odbočili doprava a po neznačené cestě jsme se vrátili na okraj Popůvek. A když už jsme zjistili stav prstnatců májových, nemohli jsme si odpustit také Přírodní rezervaci Bosonožský hájek, o které jsme se na našich stránkách asi nikdy nezmiňovali. Rezervace se nachází 1km severně od Popůvek nedaleko chatové oblasti a nezavede vás sem žádná turistická trasa, ani cyklotrasa. Celá rezervace jsou vlastně svahy kopce, který je součástí hřebene přecházejícího do oblasti Podkomorských lesů. Skalní podloží vytvořily vyvřeliny brněnského masivu, na které větry v poslední době ledové navály vrstvy spraše. První, co Vás v rezervaci zaujme, je neskutečné množství strží. Prý je někdo spočítal a má jich zde být kolem 250. Stržím jsou přizpůsobeny i lesní pěšiny, které jsou místy pěkně zarostlé křovinami a vysokou trávou. Podoba strží se ale díky probíhajícím erozím stále mění. Druhé, co Vás může zaujmout, je počet klíšťat. Pokud byste projeli kterýkoliv úsek rezervace bílou plachtou, nebudete se stačit divit… :-( Zarostlá rezervace a klíšťata také zřejmě odrazují případné zájemce od návštěvy. Turistu tak zde ani o víkendu nepotkáte. Můžete zde ale občas narazit na milovníky kytek. Kvůli rostlinám  zde také byla vyhlášená rezervace. V r. 2008 se zde mapoval výskyt vyšších rostlin a bylo zde nalezeno 284 druhů (z toho 8 druhů orchidejí), přičemž 41 z nich je ohrožených. Zdejší mykologové zase ví, že rezervace je bohatá také na houby, kterých se zde vyskytuje cca 350 druhů. Jste zde ale v rezervaci, takže žádné sbírání!

Orchideje samozřejmě lákaly i nás. Objevit je zde není až tak jednoduché. Určitě ale nepřehlédnete žlutohnědý hlístník hnízdák, který zde roste v neuvěřitelném množství (nikdy jsme ho v takovém počtu jinde neviděli). Jedná se určitě o tisíce jedinců, kteří rostou místy v neskutečných koloniích a vytváří i zajímavé náhodné obrazce a geometrické tvary. Měli jsme štěstí i na okrotici bílou, radost nám udělaly oba druhy vemeníků (dvoulistý a zelenavý). Potkali jsme i několik vzrostlých kruštíků, kteří ale samozřejmě na kvetení mají ještě čas. Při troše snažení můžete nalézt i rozkvetlé střevíčníky pantoflíčky. Moc jich zde ale není. Na naše fotoúlovky se můžete podívat do fotogalerie níže.

Závěrem chceme upozornit, že snímky nebyly nafoceny v jeden den. Protože se ale jednalo o rozpětí v rámci jednoho týdne, spojili jsme fotomateriál do jednoho celku. Nachodili jsme 19,5 km a postačilo vystoupat 222m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Popůvky a okolí

(Jirka, 6. 6. 2011 9:23)

Ahoj,
jsem moc rád, že jste našli ty prstnatce u Aušperského potoka. Já jsem je tam loni hledal marně a letos jsem se tam ještě vůbec nedostal. Už jsem měl trochu strach, že tam žádné nerostou.:-)
Že je Bosonožský hájek plný hlístníků, toho si vážně nelze nevšimnout. Každý rok jich tam rostou stovky. Jen bych k této rostlině doplnil, že podle nových výzkumů je to naše jediná orchidej, která se živí převážně parazitickým způsobem.

Já jsem si minulý týden zveřejnil pár nových fotek z Bílovic nad Svitavou a z Hádecké planinky, Kavek a lomu. Ještě jsem byl 2.6. v Sivickém lese a musím říct, že jsem návštěvu načasoval správně - kvetly desítky vemeníků, dokvétaly okrotice bílé a medovníky a hlavně už tam začaly kvést hromadně okrotice červené. Jestli je chcete vidět, Sivický les určitě navštivte v nejbližším možném termínu. Je to snad nejbohatší lokalita tohoto druhu na jižní Moravě. :-)
Jirka V.

Re: Popůvky a okolí

(Ivča + Jirka, 6. 6. 2011 23:51)

Ahoj,
pokud se jedná o prstnatce, vypadalo to bledě a nebýt kamarádky, tak jsme asi dopadli jako ty v loňském roce. Problém byl v tom, že tráva prstnatce převyšovala minimálně 4-5x, možná i více. Bylo to takové hledání jehly v kupce sena.
Mrkli jsme i k tobě. Tromín jsme snad asi ještě nepotkali, nebo o tom nevíme. Červenku jsi pískáním pěkně nalákal. Na zárazy jsme letos ještě nenarazili, gratulujeme.
Pokud jde o Sivický les a okrotice červené, tak máme mezery. Musíme to napravit.
I+J
PS: Už jsi delší dobu neměl připomínky k našemu určování. Máme to tak snad chápat tak,že to máme správně? To se nám až věřit nechce.;-) Nebo ses rozhodl nás „šetřit“? Jen do nás… :-)))

Re: Re: Popůvky a okolí

(Jirka, 7. 6. 2011 16:03)

Nebojte se, když byste měli nějakou krpu v popisu, určitě bych svůj názor napsal. :-)
Děkuji za zkouknutí fotek - snad budou brzy zveřejněné i další pěkné věci právě ze Sivického lesa. :-)
Jirka V.

Re: Re: Popůvky a okolí

(Ivča + Jirka, 7. 6. 2011 21:08)

Tak to je dobře, už jsme měli obavy, jestli nás zbytečně nešetříš. :-)
Na tvé fotky koukáme rádi. Občas tam máš něco, co jsme ještě nejen nenafotili, ale ani neviděli. Jakmile se tam objeví Sivický les, tak dej určitě vědět. My tam možná vyrazíme v sobotu, ale jisté to není. Pokud se tam nedostaneme, tak už máme obavy, aby nebylo po červených okroticích. :-( V nejhorším případě to jistí příští rok.

Re: Re: Re: Popůvky a okolí

(Jirka, 9. 6. 2011 22:36)

Ahoj,
tak už můžete nakouknout na první část fotek ze Sivického lesa. Další přidám asi v průběhu zítřka. :-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Popůvky a okolí

(Ivča + Jirka, 9. 6. 2011 23:27)

Ahoj, samozřejmě jsme hned mrkli. :-) Okrotice se Ti móóc povedla, vážně. Docela nás překvapila její výška. Čekali jsme, že bude o něco nižší. A ten detail květu také prima. Jestli se tam rychle nedostaneme, můžeme litovat. :-( Pěkné plantáže jestřábníků zedních (lesních). V bledě modrém jsme na ně narazili, když jsme byli o víkendu v Kohoutovickém lese. Původně jsme chtěli v Šárce také najít okrotice červené, ale ještě nebyly. Pokud neplatí varianta, že pro oči nevidíme. Našli jsme kvetoucí jen okrotice bílé, také vemeníky dvoulisté... Teď jsou orchidejové žně…

Re: Re: Re: Re: Popůvky a okolí

(Jirka, 10. 6. 2011 7:49)

Ahoj,
ta okrotice červená obvykle není příliš vysoká (max. 20 cm), ale je fakt, že většinou bývá o něco vyšší než bílá. Některé trochu trčí z trávy, u některých zase musí člověk hledat mezi konvalinkovými listy a dávat pozor, aby je nezašlápl, zvlášť ty jedince, co ještě plně nerozkvetly. Každopádně v lese nejsou tak nápadné, jak by se mohlo zdát z fotek. :-)
Tak přeji hodně zdaru při hledání, do půlky června ještě určitě většina z nich vydrží. :-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Re:Popůvky a okolí

(Ivča + Jirka, 11. 6. 2011 1:07)

Pokud nám to vyjde, tak v sobotu, vlastněuž dnes, zkusíme Sivický les. pak dáme vědět. ;-)