Jdi na obsah Jdi na menu

 


Probouzející se jaro na Pálavě

Určitě se těšíte na jaro, kdy se příroda začíná probouzet. Minule jsme vám zprostředkovali výlet za prvními posly jara do Přírodní rezervace Karlov. V sobotu, tj. 12.3.2011, jsme se rozhodli navštívit opět Pavlovské vrchy – Pálavu, neboť nás zajímalo, jestli se příroda probouzí i tady. Pokud se jedná o tuto pokladnici naši přírody, tak jste se s tímto koutem dostatečně seznámili u nás v rubrice 2010 Pavlovské vrchy – Pálava. kde se už nachází 8 fotogalerií, a to ještě jedna z podzimu 2010, jak čas dovolí, přibude. Další můžete najít i v předchozích letech 2008 a 2009.

Protože jsme všechny jednotlivé trasy po kopečkách Pálavy už v minulosti popsali, a to i v různých souvislostech, omezíme se tentokrát jen na popis naší trasy a těch míst, kterým jsme se v minulosti nevěnovali. Vyrazili jsme z naší oblíbené destinace, z obce Pavlov. Tentokrát jsme ale udělali jednu výjimku. Místo po zelené na Děvičky, jsme tentokrát nejdříve odbočili do svahu ke skalnímu útvaru Tři panny. Někde se skalní útvar uvádí i pod názvem Tři dívky. Nikdy jsme sem nešli a nevede sem ani žádná oficiální cesta. Proto jsme si dávali hodně pozor, abychom nepošlapali vylézající sněženky. Nicméně k tomuto místu se váže několik pověstí. Dle první pověsti je místo spojené s tatarskou princeznou, kterou hradní pán (i s jejími 2 družkami) oloupil a nechal shodit z Děviček dolů. Všechny 3 mladé dívky prý do rána zkameněly. Majitel hradu se pak pod tíhou výčitek vrhl za nimi (ten ale už nezkameněl). Dle jiné pověsti se jedná o 3 dcery hradního pána, které raději zvolily cestu zkamenění, než by podlehly ďábelskému Trabbacovi. Třetí pověst hovoří o 3 neposlušných dcerách, které zaklela jejich vlastní matka kvůli jejich lenosti. Existují ale i jiné pověsti, které hovoří o 3 vědmách nebo 3 sudičkách. I dnes potkáte v Pavlově místní, kteří vám potvrdí, že je od skalního útvaru občas slyšet nářek. Možná ale slyší nářek těch bláznů, kteří se chtějí k tomuto skalnímu útvaru podívat. Svah je to velmi prudký, a pokud je půda vlhká (navíc je pokrytá drobnými kamínky), jak jsme měli my, není až tak jednoduché se bez újmy na zdraví ke skalnímu útvaru dostat. Nicméně se jedná o zajímavé místo pod Děvičkami, kde objevíte ve skalách různé průrvy. Možná právě zde se nachází pověstmi opředený ukrytý zlatý poklad, který nebyl nikdy nalezen. Každopádně bylo toto místo dlouho místními obyvateli uctíváno.

Od skalního útvaru jsme pokračovali směrem k Děvičkám. Na Dívčí hrad jsme ale nešli, protože jsme toto místo důkladně prozkoumali už několikrát a navíc vadily davy lidí, které se táhly ke zřícenině. Informace o Děvičkách najdete u výše uvedených odkazů. My jsme pokračovali po zeleném značení po jižním úbočí Děvína směrem na jihozápad. Po zelené jsme dorazili až k bývalé vyhořelé lovecké chatě. Podívali jsme se ke studánce pod Soutěskou a pokračovali po červené ke Klentnici. Do obce jsme ale ani nedošli, protože jsme odbočili doprava po modrém značení pod vrch Pálava, na jehož jižním úbočí se nachází bývalý lom. My ale pokračovali stále po modré, jen jsme si „pár“ metrů odskočili k bývalé zřícené kapli sv. Antonína, která byla postavena v r. 1652. K jejímu zániku došlo v r. 1786, kdy byla prodána v dražbě na stavební materiál. I když byla v troskách, bývala hodně dlouho navštěvována poutníky. Dnes jsou odtud hezké výhledy do okolí. Nás ale tentokrát zajímalo konkrétní místo kousek od bývalé kaple, kde vždy na jaře najdeme kvetoucí koniklece velkokvěté. Šli jsme to sem tentokrát vyloženě zkusit, protože existovala pravděpodobnost maximálně 50:50, že by už tyto rostliny mohly touto dobou kvést. A ejhle, k našemu velkému překvapení už kvetly! Je vidět, že letošní jaro je oproti předchozím rokům o pár dní uspíšené. Od kaple jsme se vrátili a pokračovali po modrém značení k vápencovým skalám Maturita, Vzývající, Trůn, Maličká..., a dále až k té největší Martince (podrobnější informace o Martince a skalách najdete opět v našich dřívějších fotogaleriích viz. výše). I odtud jsme pokračovali dále po modrém značení nad Soutěsku a dále po vrstevnici po severním úbočí Děvína, kde byly lesy plné sněženek. Začínaly také jaterníky podléšky, ze země vylézala kyčelnice, vlaštovičníky… a rostla zde spousta ohnivců. Po modře značené cestě jsme vystoupali až pod Děvičky. Pak už nás čekal jen sešup do Pavlova, kde jsme nemohli nenavštívit místní obecní vinotéku (podrobnější informace o vinotéce naleznete zde). Pokud máte rádi víno, určitě odtud neodejdete s prázdnou.

Sobotní výlet nebyl na kilometry nijak náročný (13,5km), ale bylo potřeba vystoupat celkem 502m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pěkné fotky.

(Štefan Friča, 19. 3. 2011 9:36)

A hlavně původní. Budu, s dovolením, na Vaše stránky rád odkazovat.

Re: Pěkné fotky.

(Ivča + Jirka, 19. 3. 2011 11:30)

Štefane, díky za pochvalu, s odkazováním samozřejmě souhlasíme. Zdravíme Troubsko a „e-vylet“. :-)))

Re: Re: Pěkné fotky.

(Štefan Friča, 28. 3. 2011 22:17)

Díky

Probouzející se jaro

(Jirka, 15. 3. 2011 8:00)

Ahoj,
vypadá to, že jaro na Pálavě začalo asi o týden dříve než v Brně. Na Stránské skále se první květy konikleců teprve začínají otvírat a mochny písečné tvoří zatím jen listy. Ale určitě se taky dočkáme. :-)
Ten pryšec P1380491 bude asi chvojka, když raší mnohobarvý, vypadá to trochu jinak. Navíc začíná rašit mnohem později než pryšec chvojka.
Těch ohnivců byla docela slušná úroda, nevěděl jsem, že na Děvíně rostou v tak velkém počtu.
Tak zatím. :-)
Jirka V.

Re: Probouzející se jaro

(Ivča + Jirka, 15. 3. 2011 22:45)

Pálava nás jarem docela překvapila. Protože sem jezdíme pravidelně, tak můžeme porovnávat s jinými roky a oproti předloňsku se příroda urychlila o 1-2 týdny. Za úpravu určení pryšce dík, už jsme to napravili. :-)
O ohnivcích kolem Děvína jsme věděli z minulých let, ale takové množství jsme tady nikdy předtím nezažili. Některé exempláře byly ukázkové.
Až budeš mít první letošní jarní fotoúlovky na huby.sk, tak dej vědět. Koukali jsme, že z letošního jara se zatím nic „neurodilo“.
Měj se, my už zase začínáme pracovat na další podzimní fotogalerii.
I+J

Re: Probouzející se jaro

(Jirka, 16. 3. 2011 7:38)

Ahoj,
zatím nemám žádné letošní fotky, protože v neděli na Stránské skále všechno fotila Verunka (přítelkyně). Ono toho v tu dobu stejně moc nebylo, jen ty koniklece. Příští týden už snad něco nafotím. Chystám se totiž vyrazit o víkendu na Santon u Tvarožné, viz např. http://www2.slapanice.cz/mambo/dmdocuments/priroda/bo_santon_rostliny.pdf
Jirka V.

Re: Probouzející se jaro

(Ivča + Jirka, 16. 3. 2011 23:38)

Ahoj Jirko, a zdravíme i Verunku. O přítelkyni ses už zmiňoval, ale jméno, a že fotí, je pro nás novinka. ;-) To nevadí, že jsi nefotil, však nic neuteče.
Pokud se jedná o Santon, tak ho máme letos také v plánu. Snad to vyjde. Díky za odkaz, ale zrovna asi před týdnem jsme na netu našli zajímavé publikace ve formátu .pdf, které napsali Josef a Karla Martiškovi. A bylo tam i tohle. Kdybys měl zájem, najdeš to na portálu Jihomoravského kraje, a to nejen Santon, ale i další lokality. Link: http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=145198&TypeID=2 Ale asi to znáš, protože dost je toho i na www2.slapanice.cz. ;-) Objevili jsme to náhodou a pro nás to byla vítaná novinka. Takových informací není nikdy dost. :-) Dokonce jsme někde na netu našli i plán péče Santonu, tak ten už jsme si ho také stáhli. Když zmiňujeme plán péče, nevíš, existuje nějaká databáze, kde by se dal najít plán péče od jakékoliv lokality, případně stáhnout? Bývá docela problém to najít.
Pokud o víkendu na Santon vyrazíš(-te), má být počasí nic moc, tak dej vědět, co už rostlo.
Měj se,
I+J

Re: Probouzející se jaro

(Jirka, 17. 3. 2011 7:44)

Ahoj,
musím to uvést na pravou míru - Verunka umí fotit líp než já, já si od ní vlastně jen půjčuju foťák na výlety, kam se mnou nejede. Nebo se o něj přetahujeme, kdo bude fotit. :-)
Stránku Jihomoravského kraje sleduju pravidelně a stahuju vše, co se dá - je to asi jediná možnost, kde se dají stáhnout projednávané plány péče o PP a PR na jižní Moravě. Ty schválené, bohužel, asi nikde na netu nejsou, aspoň já o žádné takové databázi nevím. :-(
S počasím to teď moc hezky nevypadá, ale já už tu páteční služební cestu do Tvarožné přesunout nemůžu, takže na Santon se rozhodně aspoň na chvilku mrknu, i kdyby pršelo celý den. Holt, větru a dešti poručit neumíme. ;-)
Mějte se taky pěkně.
Jirka V.

Re: Probouzející se jaro

(Ivča + Jirka, 17. 3. 2011 19:47)

Ahoj, a Verunka fotí „jen pro sebe“, nebo má někde něco na netu? Rádi koukneme. :-) O foťák se nepřetahujte, když fotí líp. ;-)
S těmi plány péče je to tedy mizérie. :-( Ty by měly být někde přístupné veřejnosti, třeba na stránkách MŽP, nebo jednotlivých krajů…
To počasí se skutečně trochu pokazilo. Ten pátek ti asi kdoví jak nevyjde. Vezmi si gumovky. :-) Každopádně máš zajímavé služebky, ne každému se to tak poštěstí. Tak přejeme, ať se to do pátku trochu protrhá (když tak aspoň nad Santonem).
I+J

Re: Probouzející se jaro

(Jirka, 18. 3. 2011 8:04)

Ahoj,
Verunka fotí hlavně pro sebe (a pro nejjbližší rodinu), fotky si dřív dávala na rajče a v poslední době si občas něco připíchne na facebook. Jednu její fotku motýlka jsem zneužil já - http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=201865&poradie=321&form_hash=gallery
Ale jinak důsledně dodržuju autorství - i když má lepší záběr, zveřejním ten svůj, abych nemohl být nařčen z porušování pravidel stránky.
Na společných výletech má foťák v ruce ona a já jí ho neberu, pokud mi ho sama nedá, že už fotit nechce. Jen výjimečně si o něj řeknu, když najdeme něco hodně zajímavého a já to chci mít i ve své galerii. To ale samozřejmě nebyl případ konikleců z minulého víkendu.

Ty plány péče o zvláště chráněná území se zveřejňují jen při jejich projednávání. Jde li o NPP, NPR nebo CHKO zveřejňují se na "úřední desce" na webu MŽP, jde li o méně významné maloplošky (PP a PR) zveřejňují se na stránkách jednotlivých krajských úřadů. Je potřeba to bedlivě sledovat, protože po schválení je z úřední desky smažou a běžný člověk by musel asi žádat o informace, aby se k nim dostal.
Tak zatím, já už za chvilku budu muset vyrazit do Tvarožné.:-)
Jirka V.

Re: Probouzející se jaro

(Ivča + Jirka, 18. 3. 2011 23:59)

Ahoj, fotka soumračníka je skutečně vydařená a zajímavá. Na Švařec budeme muset zase někdy vyrazit. S foťákem to máme jednodušší. Ivča fotit nechce, Jirka fotit chce… :-) Na tvém místě by asi stálo za úvahu pořídit ještě jeden přístroj, a nebo být hodně hodný a napsat Ježíškovi… :-)
U těch plánů péče to je právě ten kámen úrazu… :-(
A co Santon? Byl jsi? A neutopil ses v blátě? Pěkně zima ještě zaťala drápek. Večer jsme se dnes vraceli přes Kohoutovice a tam byly stromy i keře v bílém hávu, pár čísel napadlo a chumelilo o106. Ráno by mohly být zajímavé fotky konikleců na „Kameňáku“. :-)

Re: Probouzející se jaro

(Jirka, 19. 3. 2011 17:03)

Ahoj,
když se vám líbil ten soumračník, můžete ještě kouknout na další Verunčiny fotky:
http://berenike.rajce.idnes.cz/Karpaty_vyber/
A taky v této galerii najdete něco ode mě i od Verunky http://berenike.rajce.idnes.cz/Vyber_2008/
Na Santonu jsem včera byl. Pršelo, foukalo a byla zima, ale pár zajímavých objektů k focení se našlo - např. bílé violky už kvetly, bažanka vytrvalá, dříny a orsej blatoucholistý už byly nachystané na kvetení. Našel jsem tam i zajímavé houby - outkovku pestrou, ohnivec rakouský, rážovku rumělkovou a hvězdovku kvítkovitou (loňskou). Něco si asi dám v příštím týdnu do galerie NAHUBY, ale určitě to tam bude mnohem zajímavější v dubnu, až toho pokvete víc. Doporučuju zajít si tam na večernici smutnou, pryskyřník illyrský a diviznu fialovou.
Jirka V.

Re: Probouzející se jaro

(Ivča + Jirka, 20. 3. 2011 1:26)

Na fotky jsme nakoukli, některé jsou skutečně vydařené. A některé nám ve fotosbírce stále chybí (např. hnědenec a tořiče). Pokud jde o hnědenec, kde jste ho nafotili? Na Pálavě? Nebo někde jinde? U sousedů? Víme že má být na Pálavě kousek od bývalé lovecké chaty. V loňském roce jsme ho zkoušeli najít, ale bezúspěšně. Nikdy jsme ho tak v přírodě stále neviděli. :-(
Pokud jde o Santon, tak hvězdovku kvítkovitou jsme také ještě nepotkali. Na hvězdovky máme nějakou smůlu. Ale není všem dnům konec. :-)
I+J

Re: Re: Probouzející se jaro

(Ivča + Jirka, 20. 3. 2011 23:42)

Ahoj, vidíme, že máme vážné mezery v našem rozhledu. :-) O Kuntínově víme, ale nikdy jsme tam nebyli. Tušili jsme, že tam snad roste v omezeném množství včelník rakouský (ten jsme také ještě neviděli), střevíčník pantoflíček nebo hadinec nachový…, že tam ale je i hnědenec, to je tedy pro nás vážně bomba a skvělá zpráva. Přesnější pokyny určitě dej do mailu. Budeme mít snahu se tam letos určitě podívat, už teď se nemůžeme dočkat. :-D Jak málo stačí k lidské radosti. ;-)

Re: Probouzející se jaro

(Jirka, 21. 3. 2011 15:34)

Informace o hnědenci jsem poslal mailem a ve zbytku času jsem si dneska zveřejnil pár fotek ze Santonu. Můžete se podívat. :-)
Jirka V.

Re: Probouzející se jaro

(Jirka, 22. 3. 2011 7:55)

Ahoj,
dělal jsem, co se dalo. :-)
S těmi názvy to řeším obvykle tak, že první spolehlivě určená fotka druhu musí mít slovenský i český název, další přidávané obrázky mají název podle momentální nálady (nejčastěji pouze slovenský). Výjimku dělám u názvů (téměř) stejných, které každý pochopí, takže není třeba dvojjazyčného označení (např. ohnivec, drieň). :-)
Jirka V.
PS: Pokud jde o foťák, myslím, že časem to dopadne tak, že si Verunka vybere nějaký novější a lepší a já po ní zdědím ten současný. Zatím to ale neřešíme. :-)

Re: Probouzející se jaro

(Jirka, 20. 3. 2011 14:41)

Ahoj, ten hnědenec je z jižní Moravy, ale ne z Pálavy. Fotil jsem ho 8.6.2008 nedaleko obce Němčičky v EVL Kuntínov. Přesnější pokyny, kde ho hledat, můžu poslat e-mailem. Byla to docela náhoda, že zrovna krásně kvetla celá skupinka nedaleko cesty.:-)
Jirka V.

Re: Probouzející se jaro

(Ivča + Jirka, 21. 3. 2011 23:15)

Ahoj, na hnědenec jsme už zareagovali, díky. Na 9 posledních přírůstků jsme také koukli. Hezké úlovky. Vzhledem k počasí, které bylo, jsi byl velmi úspěšný. Jen jsme přemýšleli o důvodu, proč někde jsou názvy uvedené dvojjazyčně a jinde ne. Nejdříve jsme si mysleli, že je dáno tím, jestli si jsi jistý určením, ale vzhledem k dřínu a orseji jsme hned záhy pochopili, že tím to není. ;-)

Re: Re: Probouzející se jaro

(Ivča + Jirka, 22. 3. 2011 23:28)

Tím je vše vysvětleno. :-) Člověk pak v tom zbytečně složitě hledá nějakou logiku, a ono je to přitom tak jednoduché. :-)
K PS: To zní docela racionálně, a možná to tak i dopadne. :-)