Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za kosatci na Pálavu

Pravidelní návštěvníci našich stránek už ví, že se na Pálavu několikrát ročně vracíme. Máte-li zájem, můžete se podívat na naše dřívější fotogolarie do předchozích let: 2010, 2009 a 2008. Tentokrát bylo naším cílem si ověřit naše tušení, že už zde budou kosatce v plném květu (a byly). Původně jsme zvažovali sem vyrazit druhý dubnový víkend, ale protože nám bylo jasné, že zde budou davy lidí, nechali jsme výlet na druhé dubnové pondělí odpoledne. A byl to dobrý tah, protože jsme za celé odpoledne narazili jen jednou na turisty.

Trasy Pálavou jsme už na našich stránkách popisovali několikrát, takže se tentokrát omezíme jen na stručný výčet našich záchytných bodů: Pavlov – Děvičky (zřícenina Dívčí hrady)– turistický rozcestník Nad schody – jižní svahy pod Děvínem – Soutěska – vyhlídka Nad Soutěskou – Pod Děvínem – Děvín – turistický rozcestník Dívčí hrady sedlo – Pavlov. Celá trasa (s občasnou odbočkou) měřila 10,5km a zvládli jsme vystoupat 431m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pálava

(Jirka, 20. 4. 2011 10:13)

Ahoj,
myslím, že tady máte skutečné perly. Moc se mi líbí fotka osamělého stromu (to bude asi stejný, jako je v logu správy CHKO Pálava), fotka drvodělky s neskutečným odleskem, potěšila světluška, křivatec nejmenší i některé fotky kosatců. U té dlouhososky si myslím, že je to spíš dlouhososka velká (Bombylius major). Hnědoskvrnná má na křídlech tmavé tečky a ty tady nevidím.
Ještě se zastavím u těch konikleců - možná se pletu, ale koniklec luční český má podle mě kvítek menší, tmavší a nasměrovaný k zemi. Měl by to být spíše opožděný velkokvětý, který zde uvádí i server BOTANY.cz http://botany.cz/cs/pavlovske-vrchy/
Jirka V.
PS: Už se taky moc těším, měli bychom jet na Pálavu teď o velikonocích. :-)

Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 20. 4. 2011 21:59)

Ahoj Jirko,
my jsme z Pálavy vždy nadšení. Akorát se nám tam nechce moc chodit o víkendech, kdy tam bývají docela davy (máme v přírodě raději klídek a lidé vše vyplaší). Z drvodělky jsme také měli radost, protože se nám v minulých letech tak dobře nafotit nepovedla, navíc ten odlesk se fakt vydařil. Jestliže jsi byl tak unešen z osamoceného stromu (dub šípák), tak ti možná uniklo, že už se v našich fotogaleriích objevil i několikrát dříve. Určitě je to ten z loga, které zmiňuješ.
Pokud se jedná o dlouhososku, máš pravdu, už jsme to opravili. Dívali jsme se i na další fotky a bude to d.velká, protože ty skvrnky skutečně nemá. Nás trochu zmátla její velikost. Dočetli jsme se, že d.velká mívá velikost kolem 1cm i více, to tahle neměla (tipujeme 0,5-0,7cm), proto jsme velkou zamítli. Třeba ještě doroste. :-)
Pokud jde o koniklece, tak jsme přesvědčeni, že velkokvětý to určitě nebude, ten máme už za ty roky v oku a skutečně vypadá trochu jinak. Jednak jsme přesně tyto koniklece zde na úplně stejném místě fotili i v dřívějších letech (i v loňském roce byly trochu tmavší, letos se drobek jinak vybarvily, mrkni na loňskou fotogalerii: https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2010-pavlovske-vrchy---palava/jaro-na-palave-3/). Na odkazu botany.cz, který jsi uvedl, jsou moc typické obrázky. Jak jsme se dočetli, a nakonec i viděli jinde, je trochu variabilnější. Koukni např. na http://www.biolib.cz/cz/image/id48907/ , nebo http://hobby.idnes.cz/foto.aspx?r=herbar&c=A080722_102846_herbar_lud
Tak co, přesvědčili jsme tě trochu? :-)))
I+J
PS: Na svátky bude prima počasí, takže Pálava bude bomba. Jen musíte počítat s davy. :-( Určitě se také někam vydáme.

Re: Re: Pálava

(Jirka, 21. 4. 2011 8:18)

Ahoj,
ještě k tomu osamělému stromu - na stránkách správy CHKO mají popisek, že je to javor babyka, ale to vážně neumím podle siluety posoudit. :-)
U těch konikleců - je mi líto, ale nepřesvědčili. V popisu květu koniklece lučního českého je napsáno toto: "Kvet hnedasto tmavofialový, valcovitý až zvonkovitý". (Zdroj nahuby.sk) Anebo: "Květ je většinou nerozevřený, válcovitě uzavřený, pouze při dokvětu se může zvonkovitě rozevírat." (Zdroj botany.cz). A to tyhle obrázky zkrátka nesplňují.
No nic, už musím utíkat, protože za chvilku vyrážím na služební cestu do Hostěnic. :-)
Jirka V.

Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 22. 4. 2011 0:38)

:-D Ahoj, tak dobrá, takže určitý kompromis: :-) nechceme za každou cenu tvrdit, že se musí jednat o k. luční, možná je to vážně k. velkokvětý, ale trochu jiný, neobvyklý, zvláštní… ;-) to je hezké diplomatické... :-D
Pokud jde o samostatný strom nad Soutěskou, tak jsme si také nějakou dobu mysleli, že se jedná o babyku. Není to tak dávno, co jsme ale viděli listy a bylo jasné, že to babyka být nemůže. Přiklonili jsme se tak k šípáku. Zajímavé fotky stejného šípáku najdeš např. na:
http://itras.cz/palava/galerie/2065/, http://www.panoramio.com/photo/8808484, http://www.photoextract.com/cs/foto/149890.html, http://www.dfklub.cz/zdenek-musil/palavsky-dub-sipak/25401/fotografie.html, http://vkolacek.cz/index.php/2011/category/53-1030palava, http://picasaweb.google.com/Vit.Rusnak/PLava#5068805798027268626

Re: Re: Re: Pálava

(Jirka, 22. 4. 2011 7:37)

Jo, tak nějak bych to viděl taky - u těch velkokvětých jsem ochotný připustit velké barevné odchylky a aberace.
Jinak s tím stromem jsem to asi spletl, na stránkách správy CHKO mají fotku v zimě a takhle košatou bílou korunu by babyka určitě neměla, je jasné, že si strom drží suché listy i přes zimu. :-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 23. 4. 2011 1:16)

;-)))

Re: Re: Re: Re: Pálava

(Jirka, 26. 4. 2011 9:29)

Zdravím,
už jsem si taky vyfotil ten šípák pod Děvínem. Procházeli jsme tu v neděli ráno k vyhlídce s písečnicí velkokvětou (už kvete velmi hezky). Nafotili jsme si na jiných místech Pálavy taky kosatce skalní písečné, ovsíř stepní a spoustu jiných rostlinek. Začínají kvést už i katrány na Dunajovických kopcích a česnek medvědí na Kolbách. Byly to pro mě velmi příjemné velikonoce.:-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Re:Pálava

(Ivča + Jirka, 26. 4. 2011 22:08)

Ahoj Jirko, ten šípák milujeme, a to v každém ročním období. My jsme si ho pojmenovali jako bonsai a jinak mu už ani neřekneme. Že už kvete písečnice nás až tak nepřekvapuje. Docela ale zíráme, že už začínají kvést katrány na Dunajovických kopcích. Když jsme tam byli před týdnem, tak jeden už začínal být slušný, ale ten zjevně někdo přejel motorovým vozidlem (docela nás překvapilo, že se v rámci NPP provozují čtyřkolky, off-roady…To by nás zajímalo, jestli tam měli co dělat). :-( Na fotogalerii z NPP DK se nyní pracuje a brzy ji zde objevíš. A česnek medvědí si na Kolbách také pěkně pospíšil.
Svátky byly fajn, akorát nás v neděli zastihlo několik bouřek a krupobití. A protože jsme zrovna chodili po skalách, tak to bylo o život. Klouzalo to jako na náledí ;-)
I+J

Re: Re: Re: Re: Re:Pálava

(Jirka, 7. 5. 2011 18:22)

Ahoj,
už jsem si zveřejnil na NAHUBY.sk docela hodně nových fotek právě z Pálavy a okolí a u mandloně jsem dal do popisku mimo jiné odkaz na vaši stránku o Dunajovických kopcích. Snad se na mě nebudete kvůli tomu zlobit. :-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Re: Re:Pálava

(Ivča + Jirka, 7. 5. 2011 23:10)

Ahoj, mrkli jsme na fotky. Hodně zajímavá fotka je porovnání velikosti kosatce písečného a rozrazilu rozprostřeného, písečnici velmi dobře poznáváme a víme, který je to trs ;-). Pokud jde o mandloň, míjeli jsme se tam přesně o týden. A těch 7 dní způsobilo, že jsi našel vše už odkvetlé. Měli jsme docela štěstí. Za odkaz se samozřejmě nezlobíme. ;-) Dnes jsme si dali slušnou trasu po Chřibech. Byla spousta motýlů, krásně se nám podařilo zdokumentovat otakárka fenyklového. Časem, až přijde na tuto fotogalerii řada, se zde vše objeví.
I+J

šípák

(Petr, 30. 4. 2011 7:03)

Ahoj děcka, vůbec netuším, kde ten šípák je a to jsem byl na Pálavě mockrát. To je teda pěkná mezera ve vzdělání. Jináč z L-V areálu se mi líbí tento strom (druh nevím) -http://www.fotomen.net/?c=galerie&user=fokker100&id=9&photo=4. Trošku to připomíná Afriku. (ne že bych tedy v Africe byl o) )

Re: šípák

(Ivča + Jirka, 30. 4. 2011 9:04)

Ahoj, ten šípák si jen nemůžeš vybavit, ale určitě ho znáš. Pokud stoupáš po červené od Soutěsky směrem na Děvín, tak hned po počátečním prudkém stoupání je skalní vyhlídka (do soutěsky). A ten šípák při stoupání míjíš po levé straně, cca 15m od cesty. A pokud se budeš dívat od skalní vyhlídky směrem na cestu, po které jsi stoupal, tak ho nemůžeš přehlédnout. Strom v L-V areálu by mohl být dub, ale takhle z fotky si jistí nejsme. V tomto areálu je spousta zajímavých stromů. ;-)

Za kosatci na Pálavu

(Krtek, 25. 4. 2011 20:38)

Ahoj Ivčo a Jirko. Až "bolí oči" z těch nádhernýcjh louk, posetých kosatci a jinými kytkami. A to si vemte, že patříte k pouhé milipromile z obyvatel republiky, kteří vědí, že podobná četnost kytek se nemusí vidět jenom v záhrádkách, ale jsou k mání volně v přírodě, pro každého, jen trošku pohnout kostrou.:-))). Ale to by zas bylo na stezkách přílíš husto, to a raději zůstanou doma, viďte?
Jirko, máš hezké všechny motýlky, violky i kosatce, moc se povedl chrobák 873,světluška 016, chroust 021 atd..atd.:-)
Na nedávném výletě u Donovalů se mi taky podařilo vyfotit sasanku přyskyřníkovou, takže už věřím, že existuje i žlutá "sněženka".:-))..Jirko, oprav si popisek 940, možná by se ti tam hodilo "u". Zdraví Krtek

Re: Za kosatci na Pálavu

(Ivča + Jirka, 25. 4. 2011 23:14)

Ahoj, určitě máš pravdu, že moc lidí to ani netuší… Možná to bude více, než nějaké milipromile, ale těžko odhadovat. ;-) Hlavně bych měl obavy z těch, kteří by si chtěli tyto exempláře přesazovat do svých zahrádek.
Díky za pochvalu fotek, pár se jich docela povedlo.
Oprava u 940 je provedena, takže také dík. ;-) Pokud nějaké „překlepy“ objevíš, dej určitě vědět. Člověk to po sobě většinou čte, ale „profesní“ slepota je ta nejhorší.
I+J
PS: Pozdravuj doma a vyřiď, že foťák slavil o víkendu úspěch, byl to skvělý tip. :-)