Jdi na obsah Jdi na menu

 


Po Vlasaté cestě kvildskými lesy

Poslední den našeho červencového pobytu na Šumavě bylo vyloženě aprílové počasí, tj. chvilku sluníčko, za okamžik slejvák.., a tak pořád dokola. Rozhodli jsme se před odjezdem jen pro malý výlet do lesů v okolí Kvildy. O šumavské obci Kvilda jsme psali podrobně v rámci prvního našeho letošního červencového šumavského výletu, a proto zájemce o další informace o Kvildě odkazujeme sem.

Kvildou jsme prošli po modrém značení a pokračovali asfaltkou směrem na Bučinu, tzv. Zlatou stezkou. Cca po 1km, kdy končí poslední domy, jsme odbočili před pravotočivou zatáčkou směrem doleva na lesní cestu. Jedná se o cyklostezku, která se nazývá „Vlasatá“. Nikde jsme nenašli zdůvodnění tohoto názvu, ale nakonec jsme vydedukovali, že bude název odvozen od lidského vlasu, který se vlní dost podobně jako tato cesta. Pokud se pleteme a někdo znáte jiné zdůvodnění, dejte vědět. Tady chceme upozornit, že Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta životního prostředí, a to konkrétně Katedra vodního hospodářství a enviromentálního modelování s Katedrou biotechnických úprav krajiny, zde vybudovala pod Vlasatou cestou tzv. Modravské povodí č.3 (č. 1 a 2 leží západnějším směrem), kde se zkoumala obnova biodiverzity a stabilita lesních ekosystémů v pásmu přirozeného rozšíření smrku na území NP Šumava. Tato lokalita ještě nebyla zasažena lýkožroutem (kůrovcem) a převládá zde smrkový porost stáří 150 let s příměsí buku, který je omlazen smrkem, jedlí, bukem a jeřábem.

Nejdříve asfaltka začala klesat, a to až k potoku Bučina, který je pravostranným přítokem Teplé Vltavy. Od potoku jsme začali opět mírně stoupat, neboť jsme postupně obcházeli Stanovou horu (1159m n.m.). Když jsme byli asi 500m za potokem Bučina, spustil se opět slejvák, který nás vydržel trápit asi 45 minut. Asi na půl hodiny jsme se schovali pod husté stromy, ale jakmile začal déšť slábnout, pokračovali jsme v cestě. V lese se objevila díky dešti řada nečekaných potůčků, ale z některých cest se také stalo blátivé kluziště. Protože se ten den také oteplilo, tak jakmile vylezlo sluníčko, začala stoupat bílá mlha a les se začal pařit, což milují houbaři. Kolem nás se najednou objevila mlha a my nabývali dojmu že jsme se ocitli v prádelně. Dokonce se vlhkost začala projevovat i na objektivu foťáku. Nedaleko Stanové hory se nachází i bývalá Tomášova skelná huť, která byla pojmenována podle sklářského mistra Tomáše. Právě kolem této huti vznikla někdy v polovině 17. stol. osada Havranka, která ale zanikla.

Původně jsme chtěli po Vlasaté cestě dojít až na Pláňskou cestu, ale vzhledem k časové  ztrátě díky dešti, jsme to po chvíli otočili zpět směrem na Kvildu. Navíc nás čekala v ten den ještě cesta domů. Naše trasa kvildskými lesy byla dlouhá 13km a bylo potřeba vystoupat celkem 179m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vlasatá cesta

(Krtek, 10. 10. 2011 16:47)

Ahoj Ivčo a Jirko. Hezky se na to album koukalo, zejména ty lesní pasáže nemají chybu (323-4,6, 339, 343-6,8), asi by se to nemělo nahlas říkat, ale někdy nezaškodí trošku zmoknout za vidinou moc pěkných fotek :-)
Pěkná babočka 569, kostel 586-8, Šumava 279, voda 337 i bělásek 400. Tak vida, pomalu se nám rozrůstáte, to je dobře, drží palce :-). Zdraví Krtek

Re: Vlasatá cesta

(Ivča + Jirka, 11. 10. 2011 0:10)

Ahoj Krtku, když jsme byli v tom lese, a lilo jako z konve, tak se nám to až tak moc nelíbilo. Ve chvíli, kdy začalo vylézat sluníčko, voda se začalo odpařovat, to už bylo jiné kafe. Asi těch „pár“ kapek za to opravdu stálo, i když letos na Šumavě toho deště bylo docela dost. Na to, jak to byla menší fotogalerie, tak tě toho zaujalo docela dost. :-) To máme radost. Voda 337 se nám také líbí. Jednak to prostředí, ale hlavně je potřeba si uvědomit, že kdyby nepršelo, tak na tomto snímku žádná voda nebyla. ;-)

Šumava (opět v dešti)

(Jirka, 29. 9. 2011 9:14)

Ahoj,
obdivuju hlavně fotku střevlíka - tohoto jsem ještě nenašel, pěkné jsou i fotky motýlků a tekoucí vody, i když té vody jste nejspíš měli už dost. ;-)
Já jsem si teď chvilku žádné vlastní fotky nezveřejňoval, protože funkce botanika na serveru nahuby mě docela zaměstnává - každý den něco hledám, abych určil někomu neznámou rostlinu, a když ji najdu, obvykle zjistím, že je třeba tento taxon založit a doplnit do atlasu, nebo přinejmenším editovat text. Navíc jsem psal pro ždánický Motýlí ráj text na tabuli připravované naučné stezky a pak ještě pro server botany popis jedné zárazy ze Ždánic. Rozhodně jsem se nenudil.
A jak to teď vypadá u vás, užíváte si pěkného babího léta venku? Předpokládám, že jste se zase někde toulali.
Jirka V.

Re: Šumava (opět v dešti)

(Ivča + Jirka, 29. 9. 2011 19:01)

Ahoj,
střevlík je prima. Ani se nedivíme, že ti chybí ve tvé fotosbírce. Žije na horách a my jsme ho zatím objevili jen několikrát v Krkonoších (najdeš v dřívějších fotogaleriích) a letos na Šumavě. A vody jsme si letos na Šumavě skutečně docela užili, což je z jednotlivých fotogalerií zřejmé. :-)))
Díky funkci botanika „nahubách“ si rozšiřuješ obzory, ale chápeme, že ti to bere čas. Až bude na Šraňkách naučná stezka, tak dej vědět. A text můžeš poslat jako bonus předem, rádi si počteme dopředu. :-) Věříme, že se nenudíš, ale to my také ne a stále nic nestíháme.
Samozřejmě, že se v rámci možností snažíme vyrážet a užívat babího léta. Hlavně vyrážíme na jih Moravy. Na Pálavě jsme opět nafotili nějaké raritky (vzácného stepníka rudého, kriticky ohroženého střevlíka panonského,…ale ty už jsme ve fotogaleriích měli, také se asi zadařil kriticky ohrožený zvonek hadincovitý, ale určení si ještě musíme ověřit) a minulý víkend jsme u Dyjákoviček poprvé v životě objevili silně ohroženého krajníka zlatotečnýho, který se povedl i dobře nafotit. Také nás o víkendu potěšila na remízkách mezi vinicemi spousta ohniváčků černokřídlých… Postupně se to tady bude všechno objevovat, tak to chce jen trpělivost. ;-)
I+J

Re: Re: Šumava (opět v dešti)

(Jirka, 30. 9. 2011 8:31)

Ta naučná stezka je teprve ve stádiu příprav, můj text má teď k připomínkám entomolog a vybírají se k němu obrázky. Až to bude obsahově a graficky doladěné, pošlu vám to určitě mailem.:-)
Předpokládám, že by to mohlo být už někdy příští týden, protože od 7.10. do 9.10. má být ve Ždánicích dobrovolnický víkend nazvaný "Burčákové sečení" a tam už by mohla být naučná stezka realizována přímo v terénu.
Nebojte, trpělivosti mám dost. Taky mám ještě hromadu fotek ze září ke zveřejnění, ale čekám na vhodnější chvíli.
Jirka

Re: Re: Šumava (opět v dešti)

(Ivča + Jirka, 1. 10. 2011 20:58)

To nevadí, až to bude, tak to bude. Vydržíme… ;-) Pokud se bude realizovat naučná stezka při Burčákovém sečení, tak to může být trochu rizikové, ne? Možná i to sečení… :-)))

Re: Re: Re: Šumava (opět v dešti)

(Jirka , 2. 10. 2011 8:55)

:-) Kdepak, žádné riziko nehrozí. Napřed se bude kosit a sázet stromky a až pak bude ten burčák ve sklípku. :-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Šumava (opět v dešti)

(Ivča + Jirka, 2. 10. 2011 10:26)

Nikdy neříkej žádné riziko…, nebo něco přivoláš. :-)) Ale zdá se, že časový plán je promakaný. ;-) A nezapomeň, že burčáku je potřeba vypít alespoň tolik, kolik máš krve v organizmu…:-)))