Jdi na obsah Jdi na menu

 


Údolím Chlébského potoka 3 až na Maria Laube

Fotogalerie z Údolí Chlébského potoka jste na těchto stránkách již našli 2x. Do předloňska můžete nahlédnout  zde. V roce 2010 jsme sem zavítali 20.3. a fotogalerii najdete zde. Loňské fotky měly své kouzlo v tom, že bledule se teprve draly skrz hromady sněhu. Letos jsme vyrazili do údolí o 4 dny později, tj. 24.3.2011, a natrefili jsme už jen na občasné sněhové zbytky. Zato bláta a vody bylo dostatek.

Naše putování jsme tradičně zahájili v obci Chlébské. Protože jsme o obci a památkách detailněji psali minule, odkážeme zájemce na text k fotogalerii v loňském roce. Tak jak jsme vloni uvedli, že příroda se opozdila, letos můžeme s jistotou konstatovat,  že je tomu naopak. V Přírodní rezervaci Údolí Chlébského potoka už byly nekonečné koberce bledule jarní, objevili jsme další kvetoucí rostliny (prvosenky, podběly, devětsily, plicníky, podléšky, křivatce…, ale samozřejmě hlavně bledule a také ještě pár sněženek), dokonce létaly první letošní babočky, objevili se čmeláci… Oproti předchozím rokům jsme prošli údolím a vystoupali po neznačené cestě skrz Přírodní památky Habrová a Kačiny. Zde jsme narazili na červené značení, které nás dovedlo až k turistickému rozcestníku Kačiny, kde se Chlébský potok začne propadat do údolí. My jsme se tentokrát rozhodli vracet po zelené kolem Přírodní rezervace Hrádky. Asi po 700m jsme zelené značení směřující zpět k Chlébskému potoku opustili a pokračovali neznačenou silničkou. Nechtělo se nám už zpět brodit blátem kolem Chlébského potoka. Neznačená cesta stejně asi po 2km sestoupila zpět k Chlébskému potoku. Ještě chceme na tomto místě pozdravit místní hasiče a vzkázat jim, že udělali hroznou chybu, že občerstvení neotevřeli i ve čtvrtek. Bylo nádherně, údolím procházelaspousta turistů, kteří se chtěli občerstvit… :-D

A protože tradice je tradice, tak jsme pokračovali do Nedvědice a k Pernštejnu. Možná si vzpomínáte, že jsme v loňském roce z časových důvodů nestíhali výstup ke krásné vyhlídce Maria Laube, které se česky říká Mařenčino (Mariino) loubí. Tak letos jsme to napravili. Altán prý zde nechal postavit hrabě Vladimír Mitrovský na přelomu 19. a 20. stol. Pojmenoval ho po své druhé manželce (Maria Pia hraběnka Baworowská z Baworowa). Chodívali sem turisté, výletníci, návštěvníci Pernštejna a různí tuláci. Altán postupně chátral a koncem 20. stol. zde byly jen zbytky původní konstrukce. V r. 2000 tak zde firma České lesy nechala postavit nový altán. Z altánu (vyhlídky) je opravdu krásný pohled na Pernštejn, zejména odpoledne, kdy zde slunce svítí do zad. Také lze slézt o pár desítek metrů níže pod altán na skálu, což jsme také učinili, odkud uvidíte celé údolí pod Pernštejnem. Od vyhlídky jsme to vzali kolem hradu zpět do Nedvědice.

Výlet to nebyl náročný. Nachodili jsme celkem necelých 12km, přičemž jsme vystoupali 284m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Údolím Chlébského potoka...

(Krtek, 1. 4. 2011 0:14)

Ahoj Ivčo a Jirko, tak v této oblasti jsem už někdy byl. (před více jak 30.ti lety) Bylo to v Nedvědicích, v nějakém rekreačním středisku nebo hotelu, byl to dost velký komlex a bylo to někde dál od obce, po pravé straně proti toku řeky.
Gratuluji k prvnímu motýlu, u nás zatím strouhám mrkvičku, neboť květů je poskrovnu a chudáci si nemají kam "sednout" a tak i těch pár jedinců, co už se vydalo "do světa", jenom jakoby bezcílně lítá sem a tam.
U těch vašich bledulí mně zaujalo to hezké prostředí, ve kterém rostou, já co mám vyfocené, tak je plocha rozmělněna spoutou stomů, ale vy je máte hezky pokupě, jako opravdový koberec. Líbí se mi i další jejich fragmenty, zejména ty od potoka, to pozadí snímek hodně oživuje. 630 je trošku netypická - to je fáze u odkvětunebo tak narostla?
Jirko s tou vodou 661 sis musel hodně pohrát, vzhledem k tomu, že ti tam hodně svítilo slunce - palec nahoru. Hezký les 766, podběl 846, bledule 871,2, i Pernštejn 924. Ahoj.

Re: Údolím Chlébského potoka...

(Ivča + Jirka, 1. 4. 2011 22:55)

Ahoj, tak jsme přemýšleli, kde jsi to před těmi 30 lety byl. Napadá nás v té souvislosti dnešní hotel Myslivna, který tu v té době stál, i když asi jinak vypadal. Můžeš mrknout sem: http://web.quick.cz/Hotel.Myslivna/ Nic jiného nás nenapadá. :-)
Pokud jde o motýlky, tak už létali o106. Akorát se nám podařilo zachytit jen tohoto jedince.
Pokud se jedná o bledule, je to vyhlášená lokalita, kde najdeš moc hezká zákoutí. Akorát je to také dost profláklá rezervace, takže o víkendu je to zde přelidněné. Proto bychom sem nikdy o víkendu nešli. U 630 jsme také přemýšleli, čím je netypičnost způsobena. Ale na odkvět to zatím nevypadalo.
Voda na 661 je spíše náhoda. Určitě jsem si s tím nehrál. Stativ jsem neměl, tak jsem přístroj zapřel o konec balvanu. Slunce tam nasvítilo jen takový proužek. Zbývající část byla docela ve stínu a proto to tak docela vyšlo. Každopádně díky za palec. ;-) 871 a 872 se nám také moc líbila. To pozadí zdivočelé vody má své kouzlo.
Měj se,
I+J

Re: Re: Údolím Chlébského potoka...

(Krtek, 1. 4. 2011 23:06)

Ahoj , myslím, že z tebe Jirko bude Sherlock Holmes. Je to zřejmě opravdu ta budova i když tehda se jistě jmenovala jinak, možná s nějakým přídomkem ROH. Já tam byl na rekreaci z učiliště, asi ve druhém ročníku, to je fakt dávno, tem čas tak letí...Vím ještě, že se mi líbila návštěva Pernštejna (byť jen procházka po nádvoří) a cesta vlakem z Tišnova do Nedvědic kolem řeky

Re: Re: Údolím Chlébského potoka...

(Ivča + Jirka, 2. 4. 2011 1:12)

:-)) Nebylo to tak složité, neboť těch možností až tolik nebylo. Ten čas letí, to je pravda.

Re: Re: Re: Údolím Chlébského potoka...

(Lea, 9. 5. 2011 23:10)

Nádhera, hned bych vyrazila...

Re: Re: Re: Údolím Chlébského potoka...

(Ivča + Jirka, 10. 5. 2011 7:08)

Ahoj, na konci zimy, když se začne probouzet jaro, je to zde vždy nádhera. A je úplně jedno, jestli se ještě drží sníh (jak se nám to stalo v loňském roce). Sníh tomu i dává zajímavější atmosféru. :-) I+J

Re: Re: Re: Re: Údolím Chlébského potoka...

(Lea, 10. 5. 2011 9:02)

To s tím sněhem je pravda, taky mám pocit, že dodává horám a kopečkům na fotkách určitou malebnost...

Re: Re: Re: Re: Údolím Chlébského potoka...

(Ivča + Jirka, 10. 5. 2011 22:08)

Nejenom horám a kopečkům. Mrkni do 2010 Svratecká hornatina na Chlébské. Tam dal sníh kouzlo i těm bledulím. ;-)

Re: Re: Re: Re: Re: Údolím Chlébského potoka...

(Lea, 11. 5. 2011 23:12)

Třeba bychom mohli pak ve čtveřici na nějaký ten výlet spolu vyrazit, zvlášť, když to k sobě máme tak blízko :-) Pokud tedy nevadí, že chodíme pomalu a hodně se kocháme a fotíme :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Údolím Chlébského potoka...

(Ivča + Jirka, 12. 5. 2011 23:21)

Je to možné, dolaďování navrhujeme skrz maily. :-)

Bledule a prvosenky

(Jirka, 28. 3. 2011 16:02)

Ahoj,
bledule jsou fajn a těší mě, že jejich proslulá lokalita u Chlébského potoka je stále stejně bohatá, i když jsem tam osobně už delší dobu nebyl.:-)
U té prvosenky máte ovšem chybné určení - jde o prvosenku vyšší (Primula elatior), nikoli jarní (Primula veris). Rozdíly jsou dobře vidět na zveřejněných fotkách, že kalich je přitisklý ke korunní trubce a koruna květů je bleděžlutá, nikoli sytě žlutá až skoro do oranžova.
Ale nic si z toho nedělejte, já si tyhle dva druhy pletu taky dost často. ;-)
Mějte se krásně.
Jirka V.

Re: Bledule a prvosenky

(Ivča + Jirka, 28. 3. 2011 22:28)

Ahoj Jirko,
bledulí je tam pořád dostatek. Kvůli množství návštěvníků tam ale chodíme raději ve všední den. Z tohoto pohledu máme bledule raději v Rakoveckém údolí na Vyškovsku, ale to už asi také víš z našich stránek z minulých let.
S prvosenkou díky, upravíme to. Tato fotogalerie byla ve spěchu a nějak jsme druh prvosenky neřešili. A kdybychom řešili, tak bychom s tím asi také bojovali. V dřívějších fotogaleriích bys určitě u nás někde našel i prvosenku vyšší. Otázkou je, jestli bys s naším určením souhlasil… :-))) A neboj, my si z toho nic neděláme. ;-)
I+J

Tišnovsko

(Petr, 26. 3. 2011 10:46)

Hezkej kraj, taky se tam chyšču, hlavně na tu vyhlídku. Doufám, že ji najdu, i když tam nevede značka. Mrkněte se někdy i na Květnici, to je kopec v Tišnově, je tam hezká skalní vyhlídka...trošku to připomíná Českej ráj...a kytiček tam bude asi taky dost, soudím podle názvu...
Petr

Re: Tišnovsko

(Ivča + Jirka, 27. 3. 2011 0:58)

Pokud jde o vyhlídku, budeš stejně překvapen jako my. Od hradu Pernštejn k ní vede žlutá turistická trasa. Musí se jednat o nedávnou záležitost, protože v mapě to nikde nenajdeš a žlutá zde vede jinudy.
Pokud se jedná o Květnici, tak ji známe velmi dobře. Dokonce bys našel fotky např. ve fotogalerii na linku: www.ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2009-okoli-brna/po-naucnych-stezkach-okolo-tisnova/, a to včetně vyhlídky. Svého času jsme na Květnici chodívali pravidelně každý rok.