Jdi na obsah Jdi na menu

 


Ignis Brunensis 2012 - soutěžní přehlídka ohňostrojů s hudbou

Pravidelně již 15. rokem na přelomu měsíců května a června probíhá v Brně tradiční festival „BRNO – MĚSTO UPROSTŘED EVROPY…festival zábavy pod hrady Špilberk a Veveří“. V rámci festivalu probíhá také mezinárodní soutěžní přehlídka ohňostrojů s hudbou, tzv. soutěžní přehlídka pyromuzikálová show IGNIS BRUNENSIS. I letos probíhala hlavní soutěžní část (4 ohňostroje) na hladině Brněnské přehrady (Prýglu) a další dva ohňostroje na Kraví hoře (Kraváku), kam se ohňostroj vrátil po 15 letech, a Špilberku (Špilasu), přičemž o přízeň diváků usilovala ohňostrojová špička nejen od nás (společnost Flash Barrandov SFX s ohňostrojem „Lidská hra“, čtyřnásobný vítěz Ignis Brunensis a držitel řady ocenění za projekty realizované nejen v Evropě, ale i Severní Americe a na Arabském poloostrově + společenství Teatrum Pyroboli s ohňostrojem „Poznání příroda a člověka“), ale i z Austrálie (firma Foti International Fireworks s ohňostrojem „Come Together“, která zajišťovala zahajovací ohňostroj na LOH v Sydney r. 2004 a každoročně realizuje novoroční ohňostroj u Opery v Sydney), Číny (společnost Panda Fireworks, která zajišťovala zahajovací a závěrečný ohňostroj na LOH v Pekingu v 2008), Rakouska (firma Pyrovision, která se vrátila do Brna po 3 letech) a Španělska (firma Pirotecnia Ricardo Caballer s ohňostrojem „Španělské vize“, která se pravidelně podílí na ohňostrojích při Panamerických hrách).

Ohňostroje na Prýglu (Brněnské přehradě) začínají tradičně ve 22.30 hod. a sjíždí se sem statisíce lidí nejen z Brna. Břehy a kopcovité okolí Prýglu (Brněnské přehrady) vytváří pro diváky přírodní amfiteátr s krásnými výhledy na jednotlivé ohňostroje. Hudební doprovod k ohňostrojům je v přímém přenosu vysílán rozhlasovou stanicí KISS HÁDY 88,3FM. Každý soutěžní ohňostroj trvá cca 21 minut, přičemž v letošním olympijském roce byla pro první 2 minuty stanoven povinný hudební úvod – část skladby Johna Williamse „The Olympic Spirit“.

Protože jsme na ohňostroje pravidelně jen koukali (jinak to ani nejde, když to odstřelují téměř pod našimi okny), letos jsme se rozhodli „pár“ snímky zprostředkovat částečnou podívanou (bez hudebního doprovodu to není ono) i těm, kteří neměli tu příležitost se zúčastnit. Chceme upozornit, že ohňostroj jsme fotili poprvé a navíc jen bez stativu „z ruky“…, a stativ by snímky určitě zkvalitnil. ;-) Snímky jsou nakombinovány ze 3 ohňostrojů: společností Flash Barrandov SFX, Poritecnia Ricardo Caballer a Foti International Fireworks.

Závěrem zbývá dodat, že celého festivalu se zúčastnilo téměř 1,3 mil. diváků, přičemž na ohňostroje dorazilo celkem téměř 1 mil. Pokud jde o vítěze soutěžní přehlídky ohňostrojů, tak letos vyhrála australská společnost FOTI INTERNATIONAL FIREWORKS, a to jak u odborné poroty, tak i v diváckém hlasování.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ohňostroj

(Krtek, 17. 7. 2012 21:27)

Ahoj Ivčo a Jirko. Moc krásné obrazy, jeden hezčí než druhý. Já mám zpravidla ohňostroj spojený se jménem Silvester, což spojuje focení podobných fotek s výrazně chladnou nocí. Ve vašem případě jste jistě měli hezky teplo a neméně zajímavé a hezké fotky, o to lépe. Pro mne by možná mohl být Silvestr v létě a klidně i Vánoce :-)

Re: Ohňostroj

(Ivča + Jirka, 18. 7. 2012 0:00)

Ahoj, dalo by se to nafotit určitě lépe, ale i tak díky za pochvalu… ;-) My také určitě patříme mezi teplomilce, nicméně Silvestr s Vánocemi bude mít své větší kouzlo na sněhu s mrazem. Každopádně na focení ohňostrojů je určitě lepší zmiňované teplo. :-)
Měj se,
I+J