Jdi na obsah Jdi na menu

 


Podzimní Přírodní rezervace Jelení žlíbek

O Brněnské přehradě (Prýglu) jste se už na našich stránkách v dřívějších fotogaleriích dozvěděli dostatek informací. Její okolí skýtá velké možnosti výletování do míst, kde málokdy někoho potkáte. Pokud si chcete odpočinout od lidí a kousek od Brna vyrazit do přírody, doporučujeme vaše kroky nasměrovat např. do okolí Jeleního žlíbku.

Přírodní rezervace Jelení žlíbek se nachází na pravém břehu Brněnské přehrady na úbočí výrazného vrchu Chochola (411m n.m.), který je zároveň nejvyšším bodem na pravém břehu Prýglu (na levým je nejvyšší  vrch Trnůvka). Rezervace byla vyhlášena za účelem ochrany bukových a dubových porostů, které mají svým složením velmi blízko k původním zdejším lesům. Rostou zde buky lesní staré kolem 200 let. V rezervaci bylo zmapováno 16 druhů mechorostů, 11 druhů dřevokazných hub a přes 160 druhů vyšších rostlin, z nichž 12 druhů figuruje v Červeném seznamu ohrožených druhů. Na internetu jsme se dočetli, že nejjednodušší přístup do rezervace je po lesní cestě podél potoka ústícího do přehrady západně od přístaviště lodí Rokle. Tomu ale nevěřte. Tento přístup je určitě nejkratší a nejrychlejší, ale ne nejjednodušší. Když jsme byli v Jelením žlíbku, chtěli jsme si tuto cestu trochu zmapovat, ale byla velmi zarostlá a místy je potřeba se prodírat křovisky. My jsme do Jeleního žlíbku vyrazili trochu komplikovaněji, ale úmyslně. Nejdříve jsme se kousek prošli kolem přehrady, na Rakovci jsme vystoupali nad Rakoveckou hájovnu na počátek Kočičího žlebu a pokračovali kolem studánky Betelná vasrůvka po proudu potoka Rakovec, přičemž jsme v závěru odbočili ke Kozí horce. Prošli jsme chatovou částí Kozí horka a pokračovali stoupající lesní cestou severozápadním směrem až k naučné stezce. Naučná stezka Jelení žlíbek má celkem 6 zastavení. Naučné tabule zde byly umístěny v r. 2009 a věnují se nejen samotné rezervaci, ale i lesnímu hospodaření, fauně a flóře.

Během cesty do Jeleního žlíbku jsme žádného jelena nepotkali (2x se mihla jen srnka). Místo toho jsme měli co do činění s eskadrami neodbytných klošů jeleních. Možná by se mohl časem žlíbek přejmenovat na Kloší žlíbek. Jedná se o asi půl cm velký okřídlený zploštělý hmyz, kterému se lidově říká létající klíště. Není to ale přesné, protože s klíštětem má společné jen to, že ho zajímá krev živočichů. Jinak se ale jedná o dvoukřídlý hmyz, tj. zvláštní mouchu „special“ s úžasným talentem rejdit ve vlasech, zalézt pod tričko… Kloš jelení by o člověka neměl mít až tak zájem, protože jeho hostitelem jsou jeleni, srny, divočáci, mufloni apod., ale praxe funguje jinak. Literatura uvádí, že pro člověka je neškodný, neboť neprokousne lidskou kůži, ale tomu zase nesmíte věřit, protože realita může být zcela jiná a věřte, že prokousnout kůži dovede.... Citlivé osoby mohou mít jako následek bolestivé zarudlé bodnutí, které se ale neprojeví hned. Pozitivní je snad jen to, že kloš nemůže na člověka přenášet žádné choroby (nebo se o tom zatím neví). Kloše jsme pro vás zachytili a objevíte ho tedy i v níže vložené fotogalerii. Až ho na snímku uvidíte, určitě si jej vybavíte i z vaší zkušenosti. Kloš je ještě zajímavý tím, že samice neklade vajíčka, nýbrž rodí dospělé larvy, které se hned kuklí. Larvy se pak vyvíjí ve zvláštní k tomu přizpůsobené pseudoděloze, kde se živí výměšky z přídatných žláz. Jedná se o zvláštní hmyzí živorodost, která umožňuje klošům rozmnožování bez ohledu na počasí. Jejich množství se dá omezit leda regulací počtu zvěře, která je pro ně hostitelem. Zkušení tvrdí, že na kloše repelenty z drogerie nepůsobí. Nejlepší je prý si pořídit výluh z 40-50% alkoholu (nejlépe slivovice), do kterého se vloží cca 20 ks koření hřebíčku, a nechá se 1 týden vyluhovat. Za úvahu prý stojí i velmi silná voňavka, ale musíte jí prý na sebe naplácat opravdu hodně a skutečně musí být silná. Otázkou ale je, jestli pak s vámi půjde někdo na výlet do lesa... :-)))

Po projití (obejití) Jeleního žlíbku jsme se vydali po neznačené cestě směrem na jih. Zpočátku byla lesní cesta v pohodě, ale když jsme měli asi 1/3 za sebou, změnila se v bahniště, které zde vytvořila těžká mechanizace svážející dřevo k silnici do Kočičího žlebu. Do Kočičího žlebu jsme směřovali i my, takže jsme se museli s blátivými nástrahami vyrovnat.  Na závěr jsme ještě probrouzdali podzimní Kočičí žleb a občas i odbočili na různé lesní cesty, abychom se nakonec do žlebu vrátili a směrovali naše kroky zpět k přehradě a domů.

Mapa prošlé trasy:

mapa.jpg

 

Výškový profil:

profil.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Podzimní Přírodní rezervace Jelení žlíbek

(Krtek, 2. 12. 2012 20:40)

Ahoj Ivčo a Jirko. Vzhledem k tomu, že se u nás za okny právě začal snášet první prosincový sníh, tak na mne působí pohled na Vaši galerii hodně nostalgicky. Asi už nám ten podzim definitivně odešel "do kytek", což o to naježděno na kole mám dost, ale přeci jen bych si raději tu bílou peřinu nechal na čas blíže vánoční. Stejně to co chvíli roztaje a zas po troškách napadne. Ale dost rozjímání, pojďme k fotkám jako obvykle, když už se jednou za čas dostanu k Vašinm fotkám. Líbily se mi: list 270, les a stromy 279, 322, 339, 388, 393, 398, 476,489 - 93, knotovka 346, ptačí zob 379, pcháč 4426, zlatobýl 435, chrobák 460 i šikovné zachycení padající vody 575.
Zdravím, mějte se prima. Krtek :-)

Re: Podzimní Přírodní rezervace Jelení žlíbek

(Ivča + Jirka, 4. 12. 2012 1:41)

Ahoj Milane,
tím že žijeme na jižní Moravě, tak u nás to není se sněhovými vločkami až tak žhavé. Pár jich poletovalo,ale na zemi ani nic nebylo, což nám zatím až tak nevadí. Máme ještě v zásobě např. podzimní fotogalerii z Pálavy, ale musíme ji nejdříve zpracovat. A pro pracovní vytížení na to není v současné době čas. Třeba ale do Vánoc na ni také přijde řada. ;-)
Potěšil jsi nás, že tě zaujalo z naší poslední fotogalerie z Jeleního žlíbku cca 20 fotek. To je pěkné číslo. :-) Snímky 489-93 se nám také moc líbily a můžeme konstatovat, že to nezkresluje a v reálu příroda vypadala stejně barevně.
Měj se krásně a zase brzy na „viděnou“,
I+J

Jelení žlíbek

(Jirka V., 12. 11. 2012 8:49)

Ahoj,
myslím, že cesty kolem Jeleního žlíbku byly už značně zarostlé před cca sedmi lety, když jsem tudy šel já. Už jsem skoro nedoufal, že tam trefím, ale nakonec se zadařilo. :-)
Vzpomínám si, že jsem tam slyšel houkat holuba doupňáka a bubnovat datla černého, jinak jsem tam nic pozoruhodného neviděl. Faktem ale je, že je tam naprosté ticho a (prakticky) žádní turisté, což není tak málo. ;-)
Velmi pěkná podzimní galerie.
Zdraví vás Jirka

Re: Jelení žlíbek

(Ivča + Jirka, 13. 11. 2012 19:14)

Ahoj, cesty zarostlé jsou, to je pravda. Není až tak jednoduché do těchto míst trefit, pokud nejdeš po naučné stezce. Že tam touto dobou něco potkáme, jsme ani moc neočekávali. Že tam žije doupňák, víme, ale nepotkali jsme ho. A nebo potkali, ale ani jsme si nevšimli přes ta hejna klošů. :-)
Nakoukli jsme i k tobě a rozkvetlý katrán na konci srpna překvapil, zajímavý a pěkný fotoúlovek. Třeba je to předzvěst, že letos zima nebude..., možná nás po podzimu čeká jen jaro... :-D
I+J