Jdi na obsah Jdi na menu

 


Končící zima v NPR Krumlovsko-rokytenské slepence

Druhou březnovou sobotu 2012 jsme se potřebovali zastavit u rodičů, tak jsme si nemohli nechat ujít možnost nekouknout do Národní přírodní rezervace Krumlovsko-rokytenské slepence. Pokud někoho zajímají další informace o této rezervaci nebo o obci Rokytná, můžete se dočíst podrobnosti v naší dřívější fotogalerii zde. Nás tentokrát zajímalo, jestli už roztál ledopád (neroztál), který se pravidelně vytvoří na místní dvoustupňovém vodopádu na Mariánském potoce, ale hlavně jsme se chtěli podívat, jestli už se začínají objevovat podléšky. Můžeme prozradit, že poupat jsme objevili desítky, ne-li stovky, ale pár dnů do rozkvetení ještě chybělo.

Na naši malou vycházku jsme vyrazili z obce Rokytná, která je vzdálena severním až severovýchodním směrem asi 2km od Moravského Krumlova. Z Rokytné jsme pokračovali po modré turistické značce do údolí. Nejdříve jsme odbočili k vodopádu-ledopádu a pak pokračovali po pravém břehu po proudu řeky Rokytné směrem k Budkovicím. Pokud se chcete více dočíst o Rokytné, Mariánské kapličce nad vodopádem nebo o hradišti Rokyten, můžete nahlédnout do naši další starší fotogalerie. Po cestě nás překvapily nejen podléšky, ale i všechny zamrzlé přítoky Rokytné a také zamrzlá studánka u Rokytné, kterou využívají místní chataři. Nepříjemným zjištěním byly i nadmíru rozbahněné cesty, takže jsme měli obalené boty blátem…, jako kdybychom se vrátili z pole.

Protože jsme neměli moc času, otočili jsme to u brodu nedaleko turistického rozcestníku Pod Budkovicemi. Účel našeho průzkumu byl každopádně naplněn a jako bonus ještě Jirka v první polovině cesty zahučel do strže u jednoho ze zamrzlých přítoků Rokytné, když chtěl fotit zamrzlý přítok z vrchní části strže. Naštěstí se to obešlo jen naraženou rukou a pár šrámy… :-) Heslo turistikou ke zdraví tak nevzalo za své… :-D

Pro orientaci trasa naší malé vycházky:

mapa.jpg

Výškový profil naši malé vycházky:profil.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rokytná

(Jirka V., 15. 3. 2012 12:33)

Ahoj,
je super, že podléšky už raší a březňačky zakládají hnízda. Takhle je jasné, že jaro už neodvolatelně začalo. :-)
Ostatně, i v Brně pomalounku vystrkuje růžky - viděl jsem dnes ve městě první rozkvetlou pumpavu a rozrazil laločnatý.
Jirka V.

Re: Rokytná

(Ivča + Jirka, 16. 3. 2012 0:37)

Je to tak Jirko, námi očekávané jaro je tady! ;-) A jestli bude o víkendu tak, jak meteorologové předpovídají, tak to začne „valit“. To by se mělo využít… ;-)
Měj se,
I+J