Jdi na obsah Jdi na menu

 


PP Rakovecké údolí - PR Rakovecké stráně a údolí bledulí

Přírodní park (PP) Rakovecké údolí z našich stránek už dobře znáte. Nejen, že jsme jej několikrát navštívili, a to zejména na jaře, ale také o tomto hezkém místě několikrát psali. Na konci první březnové dekády jsme si za počátek naší cesty zvolili okraj obce Račice, odkud jsme vyráželi i v roce 2009 a 2013. Fotogalerii z roku 2009 najdete zde a z loňského roku 2013 tady. Z Rakoveckého údolí je určitě zajímavá i fotogalerie z r. 2010, kdy jsme do těchto míst zavítali z Bukovinky nebo se můžete pokochat fotogalerií z r. 2011, kdy jsme se sem vypravili pro změnu z Ruprechtova. V úvodních textech k těmto fotogaleriím najdete i veškeré potřebné informace.

K lokalitě máme ještě pár poznámek:

-          Před dvěma lety (22.3.2012) byla zřízena Přírodní rezervace Rakovecké stráně a údolí bledulí. Do údolí bledulí jsme tentokrát směřovali také, ale musíme konstatovat, že bledulí bylo oproti předchozím rokům méně. Nevíme, zda to přičítat letošní suché zimě, nebo zda se bude jejich populace snižovat i v budoucnu.

-          Překvapily nás po trase nové naučné tabule, které sem instalovalo občanské sdružení Barvínek. Došlo tak k obnově původní naučné stezky. Další detailnější informace najdete na webových stránkách http://www.rakoveckeudoli.cz/. Původní naučné tabule zůstaly zachovány, neboť obsahují odlišné informace.

-          Potěšila nás rozšiřující se galerie keramických postaviček u slepencových útvarů nad říčkou Rakovec. K miniBeltému, kterého jsme si všimli v loňském roce, přibyl i anděl (viz fotogalerie níže) v dalším skalním okně.

-          I když si jaro letos pospíšilo, na skokany hnědé bylo ještě brzo. Jejich tůň v údolí bledulí byla zatím prázdná. Stejně tak bylo zatím brzo i na ropuchy obecné u Pístovického rybníku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rakovecké údolí

(Jirka V., 24. 3. 2014 11:12)

Ahoj,
bledule jsou fajn, zajímavá je fotka housenky přástevníka a líbí se mi i zapalice. Jen si opravte popis u dvou fotek "zvonohlíka". Je to samice strnada obecného. Zvonohlík je menší (velikost modřinky), má mnohem kratší zobáček a hlavně přilétá z jihu až během dubna. Strnadi u nás přezimují, takže jsou tu celý rok.
Pro porovnání zvonohlík - http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=154747
Strnad - http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=252220
Taky jsem si pár nových obrázků z jarní přírody zveřejnil a chystám se zpracovat ještě dvě čerstvé víkendovové vycházky v Brně.
Mějte se pěkně.
Jirka

Re: Rakovecké údolí

(Ivča + Jirka, 24. 3. 2014 22:05)

Ahoj,
díky za opravu „zvonohlíka“. Máš pravdu a určitě byla samice větší než modřinka. Ptáci nejsou naše silná stránka. ;-) Hned to napravíme.
Na huby jsme nakoukli, pár snímků ti tam přibylo. Rozrazil trojklaný je hezký a jednoho by ani nenapadlo, co vše lze nalézt u šaliny na Zvonařce. ;-))
Nás čekají na zpracování další 4 výlety (a loňské jsme přitom ještě nedodělali). Ale když je venku hezky, člověka to láká a říká si, že u komplu může sedět, až bude škaredě a bude čas... :-D
Měj se a neklesej na mysli, od víkendu se to má zase vybrat.
I+J