Jdi na obsah Jdi na menu

 


Červenohorské sedlo a Velký Klínovec

Další den pobytu v Jeseníkách jsme si po 6 letech chtěli zopakovat hřebenovku z Červenohorského sedla na Praděd. Hned v úvodu můžeme konstatovat, že zůstalo jen u chtění a realizace proběhla až další den. Příčinou bylo bouřkové počasí a přívalový déšť, který nás od záměru odradil. Fakticky jsme zvládli jen malý okruh z Červenohorského sedla k turistickému rozcestníku Klínovec a vrátili se zpět. Protože jsme o zmíněných lokalitách na stránkách doposud podrobněji nepsali, uvádíme pár informací:

Červenohorské sedlo se nachází v nadmořské výšce 1013 m n.m. a odděluje Keprnickou hornatinu od Pradědské hornatiny. Sedlem prochází hlavní silnice z Jeseníku do Šumperka. V polovině 19. stol. zde stál zájezdní hostinec využívaný poštou a formany. Na počátku 20. stol. zakoupil hostinec Německý turistický spolek, který zde vybudoval i novou chatu s 3 noclehárnami a 21 hostinskými pokoji. O 6 let později byl přistavěn dům Maxe Schreibra, který byl tehdejším majitelem rapotínských skláren. Obě budovy se propojily. V r. 1987 byly obě budovy strženy a došlo k zahájení výstavby nového hotelu. Stavba Hotelu Červenohorské sedlo se díky klimatickým podmínkám protáhla až do r. 1993. Čeští turisté vybudovali na Červenohorském sedle chatu až v r. 1935. Dodnes stojí přímo naproti zmíněného hotelu a funguje i jako bufet. Dnes je celý areál jedním z nejoblíbenějších lyžařských středisek na Moravě. Několik zdejších sjezdovek (cvičné louky, žlutá, modrá, červená i černá) je umístěno v nadmořské výšce od 870 do 1160 m n.m., což je dobrým předpokladem pro kvalitní zimní lyžování minimálně od prosince do března. Dopravu lyžařů zajišťuje 8 vleků s kapacitou 7000 osob za hodinu. Navíc se zde pravidelně udržuje několik kvalitních běžkařských tratí rozbíhajících se na obě strany Hrubého Jeseníku. My máme ale Červenohorské sedlo nejraději v červnu, protože se zde nachází velmi bohatá orchidejová lokalita (prstnatec Fuchsův, a to stovky exemplářů). Lokalita se nachází hned u turistické cesty, ale opět jsme byli z procházejících turistů jediní, koho lokalita zajímala (což je vlastně dobře). Prstnatců jsme zde letos viděli mnohem více než před 6 lety.

Klínovec v Krušných horách bude znát asi každý. Určitě méně lidí tuší, že Klínovec existuje i v Jeseníkách, a dokonce se jmenuje Velký Klínovec. I přes svoji výšku 1164 m n.m. je ale trochu zapomenutým vrchem, přestože od jihu střeží Červenohorské sedlo a vedou na něj všechny vleky z Červenohorského sedla. Velký Klínovec je zalesněn a nápadně protažen ve směru východ-západ. Červená turistická značka obchází horu ze severu a modrá z jihu, ale na vrchol je možné se dostat po některé ze sjezdovek nebo neznačenou pěšinou od turistického rozcestníku Klínovec (cca 400m), kde se nachází i zastřešená útulna. My jsme to u rozcestníku s útulnou právě otočili díky ženoucí se bouři zpět na Červenohorské sedlo, takže cestu na samotný vrchol si necháme na někdy příště. Ale od jiných víme, že jsou z Velkého Klínovce docela hezké výhledy do okolí, a to zatím na všechny strany, což se díky vzrůstu stromů může brzy změnit.

Na závěr jen doplníme, že jsme měli ohledně úprku před bouří velké dilema. Ale dobře jsme tentokrát udělali, protože přívalový déšť byl skutečně vydatný a bouřek se vystřídalo několik.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář