Jdi na obsah Jdi na menu

 


Loučná pod Klínovcem

Poslední týden v červenci 2014 jsme si naplánovali návštěvu Krušných hor. První den jsme většinu času strávili na cestě. Jakmile jsme se ubytovali v obci Loučná pod Klínovcem, vyrazili jsme alespoň na chvíli do okolní přírody. V den našeho příjezdu bylo hezké letní počasí, které ale následovaly odpolední bouřky. My jsme ale měli štěstí, protože blesky lítaly a hromy hřměly kousek od nás, my ale nezmokli. A během malé vycházky jsme i něco viděli…

Protože na internetu není moc informací k obci Loučná, chceme ještě uvést pár poznámek a zajímavostí, které jsme během našeho pobytu zjistili:

  • Obec leží v nadmořské výšce 865 až 970 m n.m. v údolí, jež je sevřeno příkrými svahy dvou nejvyšších vrcholků Krušných hor: Klínovce (1244 m n.m.) a saského Fichtelbergu (1214 m n.m.). Od r. 1949 je k obci připojena i ves Háj, čímž se obci Loučná zvýšila nadmořská výška až na 1000 m n.m.
  • Klimatické podmínky jsou v Loučné opravdu drsné a není výjimkou, že zde v květnu a v červnu sněží. Teplejší počasí zde vládne maximálně 3 měsíce v roce a sněhová pokrývka zde někdy vydrží i 200 dni v roce.
  • Ves Loučná, původní název Wiesenthal (=Luční údolí), byla zřejmě založena už ve 14 stol., ale první písemná zmínka pochází z r.1431. Ves pak na kratší dobu zanikla zřejmě během husitských válek, ale v r. 1528 už byla opět osídlena. Velký rozvoj v obci nastal díky rozvíjejícímu se hornictví od 2. pol. 16. stol. Naproti obci stával na saské straně Unterwiesenthal a od r. 1526 i Oberwiesenthal, který se rychle rozrůstal a obě obce v rozvoji předběhl.
  • V r. 1527 byla Loučná krátce povýšena na město, pak se ale stala lenním závazkem. V r. 1601 byla opět Loučná povýšena na královské horní město, ale privilegium od císaře obdržela až v r. 1612.
  • Během 30-tileté války byla obec vydrancována švédským vojskem, což téměř vedlo k jejímu zániku. K dalšímu rozvoji Loučné pak došlo až v 18. stol.
  • V r. 1880 byla v obci vybudována a otevřena pražská pobočka na výrobu rukavic. V r. 1890 bylo v této továrně zavedeno elektrické osvětlení a parní stroj k pohonu šicích strojů, což bylo prvenstvím v celém Rakousku-Uhersku.
  • Kolem r. 1930 zde žilo 1355 obyvatel (z toho jen 19 Čechů). Po 2. sv. válce došlo k vysídlení Němců, a protože po komunistickém převratu padlo rozhodnutí vybudovat hraniční pásmo, došlo ke zbourání řady továren a honosných domů. Do Loučné se během totality dalo dostat jen na základě zvláštního povolení. Dnes žije v Loučné jen kolem 120 obyvatel. Je zde však řada rekreačních objektů.
  • Dne 1.1.1995 byl slavnostně otevřen turistický přechod mezi Loučnou a Oberwiesenthalem.
  • Dne 1.6.1996 byla v Loučné, a to přímo na obecním úřadě, slavnostně otevřena galerie krušnohorského malíře Gustava Zindela, který maloval krajiny a zachycoval život ve zdejším kraji. Gustav Zindel zemřel v Loučné v r. 1959.
  • V Loučné se prý před 8 lety stala zvláštní a mimořádná událost. Na konci listopadu ve středu obce během dne sáňkoval asi 5-letý chlapec, jehož matka pracovala v jednom zdejším rekreačním zařízení. Chlapec beze stopy zmizel. Pátralo se po něm docela dlouho a do pátrání se na české i saské straně zapojila spousta lidí i vrtulníky s termovizí, ale chlapec se nenašel. Jeho zmizení je tak dodnes záhadou.
  • Zájemci o architekturu najdou v Loučné zajímavou barokní radnici z r. 1784 a hrázděné stavby.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

K jestřábníku oranžovému

(vrbamiroslav, 2. 1. 2015 15:27)

Na Botany-cz je hlášen výskyt jestřábníku oranžového z r. 2011 na jižním okraji Jihlavy. V posledních několika letech pozoruji jeho výskyt v trávnících okolo obchvatů a dálničních přivaděčů přímo v Jihlavě. Není zde udržován golfový sestřih, ale jsou sečeny 2x až 3x za sezonu. Jestřábník je zřejmě schopen rychle vytvořit semena a podobně jako sedmikráska zaplevelit trávník. Navíc zřejmě bude zplanělý, neboť ve volné přírodě na Jihlavsku téměř není vidět. Našel jsem jej ve složení různých lučních směsí prodávaných k založení trávníků.
Jinak na rajče jsem přidal překvapivě rozkvetlé Havranické vřesoviště v říjnu - ve volné chvilce můžete nakouknout.

Zdravím z Jihlavy
Miroslav Vrba

Re: K jestřábníku oranžovému

(Ivča + Jirka, 3. 1. 2015 12:07)

Brno zdraví Jihlavu! Pokud jde o jestřábník oranžový, máme velmi podobnou zkušenost s řadou míst, kde určitě zplaněl a jeho výskyt nás překvapil (např. u Novomlýnských nádrží pod Pálavou).
Na rajče jsme koukali. Docela jsme zírali, co se dalo v říjnu 2014 objevit. Skutečně druhé jaro a doslova jarní botanická zahrádka. Škoda jen toho počasí, které nevyšlo, a že se tak neukázal pabourovec jestřábníkový. My jsme ho naživo ještě neviděli. Před pár lety jsme (také asi v říjnu) pouze narazili v Bílých Karpatech na jeho vajíčka, která mohou někomu připomínat malé ulity.
I+J