Jdi na obsah Jdi na menu

 


PP Medlánecké kopce na konci dubna

Pokud bychom měli použít nějaké přirovnání, tak co je Pálava pro jižní Moravu, to jsou Medlánecké kopce pro Brno. Nemyslíme tím, že byste snad zde našli vinice, ale je zde spousta zajímavých a vzácných zástupců rostlinné i živočišné říše, ale také několik zajímavých zákoutí. S postupem času máme Medlánecké kopce čím dál radši a s oblibou se sem vracíme. Už jste se na našich stránkách mohli dočíst o Syslí rezervaci, o Přírodní památce Netopýrky, o samotných Medláneckých kopcích, Medlánecké skalce..., takže text tentokrát velmi zestručníme a omezíme se na konstatování, že jsme se sem vypravili odpoledne na konci dubna za hezkého jarního počasí. Pobyli jsme tady jen asi hodinku nebo hodinku a půl, a nestačili jsme se divit, co vše jsme viděli. A protože se jednalo o všední den, bylo zde i minimum lidí... Prostě relax, jak má být. Máte-li zájem, pokochejte se v následující fotogalerii.   

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Medlánecké kopce

(Jirka V., 9. 6. 2014 9:05)

Ahoj,
zdá se, že jste vystihli správnou dobu na ty nejzajímavější motýly, já jsem na Medlaňáku letos ještě nebyl, ale teď už pestrokřídlecové určitě nebudou.
Krasec uherský by byl pěkný nález, ale tohle určitě není on. Krasec uherský má velikost přes 10 mm, takže v rodu Anthaxia patří mezi ty větší. Tenhle zelený by mohl mít tak 7 mm, takže to tipuju na Anthaxia nitidula (krasec lesklý). Ten bývá na Medlaňáku vidět docela běžně.
P1050820 ježatka kuří noha není. Na obrázku je vidět, že nové rostlinky klíčí přímo na klásku, což by měl být jasný znak "živorodosti" ukazující na lipnici cibulkatou - viz http://botany.cz/cs/poa-bulbosa/
Jirka
PS: Na Tribuně už jsou zárazy pěkně vykvetlé, byl jsem se tam kouknout v pátek. :-)

Re: Medlánecké kopce

(Ivča + Jirka, 14. 6. 2014 16:05)

Ahoj Jirko,
reagujeme tentokrát trochu zpožděně, protože jsme byli v Jeseníkách. Každopádně děkujeme za komentář i vychytání chybiček. Už jsme to opravili. Lipnici cibulkatou jsme zatím neznali, tak budeme vědět pro příště.
Samotné nás překvapilo, jak ideálně jsme to vychytali. Pestrokřídlec, do toho oba druhy otakárka..., zadařilo se. A to jsme tam byli jen skutečně na „chvilku“, jak píšeme v textu.
Díky za info o Tribuně. Jestli nám to vyjde, zastavíme se tam. Snad ještě nebude pozdě.
Tak zatím,
I+J