Jdi na obsah Jdi na menu

 


Vranovské skály

Během našeho pobytu na Českolipsku jsme jeden den původně měli v úmyslu vyrazit na vrch Ralsko. Protože ale bylo ryze letní počasí s teplotou výrazně nad 30 C, rozhodli jsme se drápání do kopce ponechat na příště a vzali jsme zavděk procházku lipovou alejí mezi Vranovem a Mimoní a Vranovské skály.

Přírodní památka Vranovské skály byla vyhlášena až v r. 1991, neboť se zde původně nacházel vojenský výcvikový prostor a území nebylo ve správě CHKO. Jedná se o skupinu skal v nadmořské výšce 350-420 m n.m. z velmi měkkého žlutého a červeného pískovce s jílovitým tmelem na jižní straně kopce Ralsko nad osadou Vranov. Tyto skály jsou často zarostlé bujnou vegetací. Od vrcholu Ralsko jsou skály odděleny malým údolím. Nejznámější skálou je Juliina vyhlídka (výšina), jejíž název je odvozen od německého názvu Julienshöhe. Někdy se vyhlídce říká zkráceně Julinka. Podle pověsti měla odsud skočit ze skály dcera strážného. V r. 1822 nechal na této skále vybudovat vyhlídkovou plošinu s dřevěným glorietem (kruhový altán) hrabě Franz Harting na počest své manželky hraběnky Juliany. K vyhlídce vedly, a stále vedou, vytesané skalní schody. Dnes zde Gloriet nenajdete, ale nelze přehlédnout základový kruh vytesaný do skály. Z vyhlídky jsou hezké výhledy do okolí. Najdete zde ale i další skály: Velký a Malý liščí kámen, Džbán, Kočičí kámen, Kazatelnu, Luční kámen, Luční věž, Skluzavku… Tyto skály byly využívané k lezení už ve 20. letech 20. stol., ale jakmile se stala tato oblast součástí vojenského prostoru, který byl využíván zejména tehdejší Sovětskou armádou, skály se staly veřejnosti nepřístupné a díky tomu upadly v zapomnění. Dnes je zde na 12 skalách evidováno 17 lezeckých cest. K těmto skalám se váže také jedna zajímavost. Znalci Rychlých šípů možná netuší, že těmito skálami se nechal inspirovat Jaroslav Foglar při psaní příběhu „Rychlé šípy v pískových skalách“.

Měli jsme trochu nutkání pokračovat na Ralsko, ale s ohledem na stoupající teplotu jsme se vrátili do osady Vranov a prošli si dvouřadou lipovou alej propojující Vranov a Mimoň. Alej je dlouhá asi 2 km a byla vysázena v r. 1898 na počest 50. výročí vlády císaře Franze Josefa. Proto se ji někdy říká Císařská alej. Původně alej začínala u Zámeckého mostu v Mimoni a pokračovala až ke kapličce Nejsvětější Trojice ve Vranově. Koncem 70. let 20. stol. byla v Mimoni nedaleko koupaliště alej narušena stavbou dvou paneláků. Alej prošla rekultivací v r. 2009 a byly zde umístěny nové lavičky. Alej je jako na dlani ze zmíněné Julininy vyhlídky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář