Jdi na obsah Jdi na menu

 


Ovčárna, Sedlové rašeliniště, Malý Děd a Švýcárna

Třetí den našeho pobytu jsme se rozhodli vyrazit na hřebeny Jeseníků. Volba to moc dobrá nebyla, protože všechny vrcholy byly celý den v mracích. Chodili jsme tak často v mlze a tentokrát to muselo být bez výhledů. Pohybovali jsme se v okolí Ovčárny, Praděda, Švýcárny a Malého Děda. O této hřebenovce a lokalitách jsme už toho napsali na našich stránkách v předchozích letech hodně, takže zájemce o informace odkazujeme např. do loňského roku na Okolí Ovčárny nebo výšlap z Červenohorského sedla na Praděd. Tam najdete i výhledy.

Horší počasí nám až tak nevadilo, protože jsme se chtěli věnovat hlavně místní flóře a najít některé ze zdejších botanických pokladů, které lze zde v první dekádě června vidět. Zejména jsme chtěli objevit naši nejmenší a kriticky ohroženou orchidej bradáček srdčitý. Tato orchidej se u nás vyskytuje jen v některých částech pohraničních hor v Čechách a na Moravě výjimečně na Kralickém Sněžníku a v Hrubém Jeseníku. Tato orchidej, která upřednostňuje silně kyselé zamokřené půdy, vymizela zejména likvidací původních horských smrčin a obměnou lesních kultur. Díky tomu jsme navštívili Sedlové rašeliniště v NPR Praděd. K tomuto rašeliništi se vlastně nesmí, protože leží mimo značené cesty a žádná cesta k němu ani nevede. Leží v nadmořské výšce cca 1300 m n.m. a jeho rozloha činí jen asi 0,5 ha. Rašeliniště je typově otevřeným vlhkým horským vrchovištěm s rašelinným pokryvem vysokým maximálně 1 m a vyšší hladinou podzemních vod. Přes rašeliniště prochází rozvodnice mezi úmořím Baltského a Černého moře. Někde se dočtete, že se nachází u chaty Barborka, jinde se uvádí, že je nedaleko Petráků a dokonce jsme se dočetli, že je u Ovčárny nebo Vysoké hole. My samozřejmě souřadnice známe, ale protože je zájem, aby toto místo nebylo navštěvováno, budeme to respektovat.  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

suchopyr

(zbynous, 17. 8. 2015 8:47)

Hoj, mám pocit, že všechny suchopýry jsou suchopýry pochvaté, lehce za zenitem. Znám v oblasti ještě širolisté z Kotle.

Re: suchopyr

(Ivča + Jirka, 17. 8. 2015 21:28)

Ahoj Zbyňo, zřejmě myslíš snímek č.0273. My si fakt jistí nejsme, ale když jsme ho určovali, tak jsme vycházeli z následujícího:
- netvořil trsy,
- ač snímek klame, tak to vypadalo, že má více klásků na konci lodyhy, ne jeden,
- a byl na malém rašeliništi,
což vše značí na úzkolistý. Ale už jsme zažili, že jsme na jedné lokalitě objevili úzkolistý i pochvatý. U tohoto snímku fakt váháme. ;-))
J.

Re: Re: suchopyr

(zbynous, 18. 8. 2015 13:20)

Ale jo, proč né, v Jeseníkách jsou všechny tři druhy, jen mě to připomíná jednu koulí, květy nejsou na několika stopkách, a taky lodyha je více pruhovaná... Mějte se a pěkné výlety. Z.

Re: Re: Re: suchopyr

(Ivča + Jirka, 18. 8. 2015 20:36)

Ahoj,
tak po zvážení všech pro a proti jsme se nechali ukecat a dospěli k tvému závěru. ;-) Hned to upravíme. Pokud bys ještě na něco narazil, dej vědět.
Díky, měj se hezky a pěkný zbytek léta.