Jdi na obsah Jdi na menu

 


Okolo Bystrce

Letošní počasí v září se vydařilo. A i když bylo někdy pod mrakem, bylo na výlety ideální počasí. Jedno odpoledne po návratu z práce jsme vyrazili na neplánovanou vycházku okolo Bystrce. Bystrc je jednou z městských částí Brna a rozkládá se při jeho severozápadním okraji u Brněnské přehrady. Bystrc byla původně samostatná obec u bystrého toku (odtud i název této části) řeky Svratky. Dnes se tato původní zástavba rodinných domů nazývá Stará Bystrc. Přilehlá paneláková výstavba tvoří tzv. Bystrc I. Ta je na západě ohraničena Starou (Hitlerovou) dálnicí, za kterou pokračuje novější sídliště Bystrc II. Na severu je Bystrc ohraničena Mniší horou a areálem ZOO, řekou Svratkou a Brněnskou přehradou, na západě Podkomorskými lesy. Na jihozápadě sousedí s další městskou částí Žebetín se Žebětínským rybníkem. Na jižní a jihovýchodní straně se nachází chráněné území Pekárna a Údolí oddechu s potokem Vrbovec.

My jsme se rozhodli tentokrát spíše pro jakýsi půlkruh, kdy jsme Bystrc obešli od jihu přes východ na sever. U benzinové pumpy a sportovního areálu SportMax jsme sešli ke Staré dálnici. Této dálnici místní neřeknou jinak než Hitlerova. Není to z důvodu propagace Adolfa Hitlera, má to své logické zdůvodnění. Hitler chtěl propojit svoji říši ze severu na jih dálnicí. Ta měla měřit cca 320km a byla plánována z polského města Wrocław do Vídně. Stavba byla zahájena 11.4.1939 a zpočátku probíhala velmi rychle. Po začátku 2. sv. války se ale tempo začalo zpomalovat a válečné neúspěchy v dubnu r. 1942 stavbu dočasně zastavují. Staveniště byla dělníky opuštěna a rozestavěné stavby byly pouze střeženy, aby nedošlo k rozkrádání. V r. 1945 byla i tato staveniště po kapitulaci Německa zcela opuštěna. O dálnici tehdy nikdo nestál, a tak ohromné množství mostů, náspů, terénních zářezů a dalších staveb, bylo odsouzeno k zániku. Jen jediný úsek byl tehdy využit pro vedení silnice od Brněnské přehrady do Troubska, dnešní Stará dálnice. Myšlenky na tuto dálnici (rychlostní silnici) ale ožily, tentokrát však pod názvem R43.

Sešli jsme tedy pod tuto dálnici k potoku Vrbovec. Tentokrát jsme ale neodbočili doprava k chráněnému území Pekárna. Doleva jsme Hitlerovu dálnici podešli tunelem a podél Vrbovce přišli až k Údolí oddechu. Vrbovec protéká tímto údolím a na horním konci, kde je stará zástavba – ulice Pod Horkou, ústí do řeky Svratky. Údolí oddechu odděluje Bystrc od Kohoutovických lesů s Oborou Holedná. Toto údolí, i obora, jsou častým cílem vycházek nejen místních. My ale pokračovali po proudu Vrbovce až k řece Svratce.

Řeku Svratku jsme přešli u Restaurace U Klimeše po mostě pro pěší a cyklisty a pokračovali přes silnici na Kopec Chocholu. Tento kopec (307 m n.m.) je vlastně dvojče. Menší kopec (284 m n.m.) je vytvořen nad lomem při údolí Svratky. Údolí Svratky, kterým vede silnice pro motorová vozidla i tramvajové koleje, odděluje Chocholu od vrcholu Holedná (391 m n.m.) na protější straně údolí a od Městské části Bystrc. Chochola je na západě porostlá smíšeným lesem, na východě a jihu jsou zahrady s chatkami. Právě majitelé těchto pozemků protkali Chocholu sítí různých pěšinek a cest. Po západním úbočí Chocholy prochází také zelená turistická značka, která se dotkne sídliště Komín a pokračuje k Medláneckým kopcům. My jsme ale ze značené cesty sešli a procházeli neznačenými cestami. Intuitivně jsme se vraceli zpět směrem k Bystrci.

V Bystrci jsme došli k řece Svratce a pokračovali proti jejímu proudu až k přehradní hrázi. Vystoupali jsme 108 schodů a před námi se rozprostíral zbytek nevypuštěné Brněnské přehrady. Část přehrady jsme obešli a začali se vracet zpět do Bystrce. Za část odpoledne jsme nachodili 9,3km a vystoupali 149m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Okolo Bystrce

(Ivča + Jirka, 1. 5. 2010 23:12)

Asi to jsou informace, o kterých se moc nemluví, ani nepíše. A s reputací máš pravdu, zcela souhlasíme. Rodový název štětka je docela trefný, podoba se nezapře. Pokud by v tom ale člověk hledal jiný ženský rod, je to už těžší… :-))) A ten nápad s abstrakcí je zajímavý. :-))

Okolo Bystrce

(Krtek, 1. 5. 2010 14:56)

Ahoj Ivčo a Jirko, kdo se ptá, ten se doví :-))). Už teď vím, co jsem netušil a chtěl vědět u vedlejšího výletu o Hitlerově dálnici, tohle nás opravdu ve škole neučili, že by ten ničema nebyl až takový kazisvět? U mne mu to reputaci stejně nenapraví:-((.
Pěkná fotky štětky -383 (teda ten název, kde na to ty lidi chodí...:-)), 413 bude moc zajímavá při jiném, vhodnějším světle (možná v podvečer a sluníčko), ten odraz je krásný. Voda 422 by mohla být dobrou abstraktní fotkou, dalo by se při absenci popisku skoro i hádat o co jde :-)))

RE: jojo

(Ivča + Jirka, 30. 1. 2010 1:25)

Baví, baví, jinak bysme tomu tolik času nevěnovali. :-) A když nás ještě někteří za to chválí, to je aspoň motivace... :-)) Právě chystáme další díl z Prýglu a hradu Veveří. Během víkendu by se to mělo zde objevit.

jojo

(renča, 29. 1. 2010 23:55)

Však to je taky krásnýho materiálu, co jste sem postupně dali. Úplně vás obdivuju, jak na tom systematicky pracujete. Je vidět, že vás to fakt baví a to je i pro nás fajn :-)))

RE: ahoj děcka

(Ivča +Jirka, 29. 1. 2010 0:17)

Ahoj Renčo, my jsme v pohodě a také se těšíme na jaro, které za chvíli začne klepat na dveře (i když to tak zatím ani trochu nevypadá). Skluz ve zpracování fotogalerií z loňského roku už jsme docela stáhli, už nám chybí jen posledních 5. :-)

ahoj děcka :-))

(renča, 28. 1. 2010 17:56)

To je tak fajn projít se někudy, kde to člověk zná! Tak jsem si to užila a jdu zateplit a nakrmit venkovní kočeny.
Doufám, že se máte jinak dobře a společně se mnou se těšíte na jaro?