Jdi na obsah Jdi na menu

 


Pálava začátkem července

Ten, kdo občas zavítá na naše stránky, tak tuší, že Pálava je naše srdeční záležitost. Jenom v letošním roce jsme Pavlovské kopce navštívili několikrát (zájemci mohou nahlédnout sem), samozřejmě jsme sem zavítali i vloni nebo předloni, a už nyní můžeme konstatovat, že tato fotogalerie nebude poslední, která se z této oblasti u nás za letošní rok objeví. :-)

Na Pálavu jsme se vydali ve státní svátek na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Jen tak mimochodem, do dneška jsme nepochopili, proč se připomíná tento svátek 5.7., když se od 14. stol. slavil u slovanských národů na jaře. Přitom až v r. 1863 Vatikán rozhodl o přeložení svátku na 5. červenec, který nemá se životem těchto apoštolů absolutně žádnou souvislost. Přitom památka nějakého světce bývá připomínána v den jeho úmrtí, v den jeho svatořečení, v den, kdy se udál nějaký velký zázrak v jeho životě, nebo v den, kdy nějaký zázrak vykonal světec po zesnutí. Možná to byla politika Vatikánu, která chtěla přesunem zastínit upálení Mistra Jana Husa, možná je v tom ještě něco jiného… Ale vraťme se k Pálavě.

Na Pálavu jsme se začátkem července vypravili, abychom prověřili několik věcí. Jednak jsme chtěli zjistit, co zde kvete začátkem července, pak nás také zajímalo jestli už kvete oměj vlčí mor (a kvetl)…, a to jsme netušili, že zde objevíme i zajímavé raritky (ještě kvetla písečnice velkokvětá, narazili jsme na tři druhy vzácných záraz, objevili ohroženou kuřičku štětinkatou, silně ohrožený drnavec, kriticky ohroženou šalvěj etiopskou s velmi zajímavými květy, silně ohroženou sápu hlíznatou…). Protože jsme na našich stránkách již různé trasy Pálavou popisovali, uvedeme pouze to, že jsme vyráželi z Pavlova a pokračovali po trase: Děvičky – Děvín – Soutěska – bývala Lovecká chata – Nad Soutěskou – severní svahy Děvína – přes Děvičky zpět do Pavlova. Docela nás i překvapilo, jak na začátku července byla Pálava zarostlá vegetací. Cesty, které jsme si z jara pamatovali, a tehdy byly široké, se změnily v pěšinky v zeleném tunelu. Naopak v lesích, kde byly koruny stromů velmi hustě olistěné a propouštěli minimum světla, vegetace téměř vymizela.

Trasa to nebyla dlouhá, ušli jsme pouze 11km (tentokrát zase šlo více o kochání). Bylo potřeba ale vystoupat 372m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: mandelinka + houby

(Ivča a Jirka, 6. 11. 2010 22:47)

Ahoj,
pokud se jedná o Petrovu houbu, tak se nám pýchavka hruškovitá moc nezdá. I povrch této houby má být pokryt drobnými „zrníčky“, i když časem ubývají. A z fotky i toho, co Petr píše, mají povrch hladký. Ale odborníci na houby nejsme ani omylem… :-)
To Petr (Fokker): Bedle jsme ještě teď potkali také, ve slušném množství, a ve výborném stavu. Pokud Tě překvapily hadovky, tak ty bývají v listopadu relativně běžně. Pokud je potkáš i v prosinci, tak to už bude větší překvapení. :-)
To Jirka: Pokud jde o mandelinku, tak bingo. Máš určitě pravdu, mandelinka bude tolitová. Opravíme to. My jsme se s určením v tomto případě trochu trápili a ve skrytu duše na Tebe spoléhali. :-) Tak na druhý pokus… Tenhle druh nám nějak unikl a zkušenosti s ním jsme neměli. Tak to vidíš, Tvé fotky jsme probrouzdali, ale asi špatně, když nás to netrklo. :-( Pokud se jedná o ochranu zárazy bílé, opravíme to. Díky za doplnění. My jsme potěšeni, že jsme zárazy snad určili dobře, protože to s jejich určením až tak jednoduché není. Bývaly doby, a není to tak dávno, že to pro nás byla jen záraza. Druh jsme neřešili. V rámci snahy o osvětu jsme se to pokusili časem napravit a k nějakému posunu snad i u nás došlo. :-)))

Mandelinka

(Jirka, 6. 11. 2010 13:07)

Ještě mám dvě drobnosti k této galerii:
1) Mandelinka na fotce P1290054 bude pravděpodobně Eumolpus asclepiadeus, která žije v teplých oblastech na tolitě lékařské. Kolem Brna a na jižní Moravě je docela hojná - viz http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=214798&rnd=1289043964 .
2) Malá výhrada k popisu fotky P1290083 - záraza bílá u nás není chráněná zákonem. Chráněná je záraza síťnatá (Orobanche reticulata) jako jediný druh z této čeledi. Bohužel, u parazitických rostlin, které jsou sice vzácné nebo ohrožené všechny, ale bezmála nikdo je neumí určovat, se asi ochrana nepovažovala za potřebnou. Snad to změní chystaná novela vyhlášky č. 395/1992 Sb., která stanoví mj. seznamy zvláště chráněných druhů rostlin, hub a živočichů. Naštěstí, často rostou na zvláště chráněných lokalitách, jako je třeba CHKO Pálava, kde jim zničení biotopu tolik nehrozí.
Jirka

houby

(Fokker100, 6. 11. 2010 13:04)

Ahoj děcka, myslel jsem, že pýchavka má na sobě takovou krupičku, tohle bylo úplně hladké. Možná je to nějakej jinej druh. Jinak minulej týden jsem ještě viděl v lese bedle a taky hadovky smrduté.
Petr

RE: houby

(Jirka, 6. 11. 2010 12:27)

Ahoj, já bych si tipnul, že je to pýchavka hruškovitá (Lycoperdon pyriforme). Roste také na trouchnivém dřevě podobně jako ty třepenitky.
Jirka

RE: houby

(Ivča + Jirka, 6. 11. 2010 9:35)

Ahoj, i my občas neodoláme, a houby fotíme. Nejsme ale žádní velcí znalci. Pokud jsi v našich fotogaleriích už zběhlý, a Ty docela pravidelný návštěvník jsi, tak jsi zde mohl narazit na smrže, ohnivce, helmovky, penízovky, strmělky, opěnky, čepičatky…, ale najdeš u nás roztroušeně v jednotlivých galeriích i klasiku (růžovky, hřiby, bedle, pečárky, ryzce, klouzky, kozáky…). Zrovna dnes začínáme chystat fotogalerii z Vírské přehrady, kde jsme se potrápili s určením slzečníku žloutkového. Ani tuhle houbu jsme neznali. Pokud jde o Tvé foto, tak by to chtělo ještě záběr od spodu (z druhé strany), nebo alespoň více fotek... Vzdáleně to připomíná třepenitku svazčitou, ale vůbec to být nemusí. :-)

houby

(Fokker100, 5. 11. 2010 11:30)

Ahoj děcka, taky občas nějaké houby vyfotím, naposledy tyhle.
Ani nevím, co to je.
http://www.fotomen.net/?c=galerie&user=fokker100&id=50&photo=6

RE:

(Ivča + Jirka, 3. 11. 2010 0:34)

:-) Známe, známe… Budeme se těšit. :-)

RE:

(Jirka, 2. 11. 2010 7:56)

Ahoj,
taky děkuji za pochvalu. S tou muškou je to asi na 90%, ale ještě čekám, zda se ozve jeden odborník - specialista na dvoukřídlé a určení mi potvrdí.
Lišejníkovec je větší oříšek, otazník u něj asi zůstane, ale kloním se k druhu Eilema palliatella.
Houby fotím taky docela často, teda pokud rostou. :-) Rádi je totiž sbíráme a jíme, pokud jde o jedlé druhy. Do galerie NAHUBY si ale dávám jenom ty nejzajímavější úlovky nebo neurčené druhy. Nemá smysl zveřejňovat tam každou bedlu, hřib nebo holubinku do smaženice. Určitě ale ještě nějaké fotky hub z letošní sezóny budou, jenom je problém najít si na ně čas - selektovat a upravit. Však to znáte. ;-)
Jirka

RE: Pálava

(Ivča + Jirka, 1. 11. 2010 21:45)

Ahoj dnes ještě jednou,
pěkně děkujeme za slova chvály. :-)) Ten den se docela zadařilo. Ale na Pálavě je to tak vždy. Ještě jedna fotogalerie se zde z letošní Pálavy objeví, ale nejdříve musíme zpracovat mraky předchozích výletů.
Pokud jde o babočku kopřivovou versus okáč voňavkový, zase váháme. Můžeš mít pravdu. Chtělo by to ten snímek z trošku jiného úhlu. Je to vážně špatně určitelné.
Mrkli jsme i k tobě. Máš tam opět hezké úlovky. Hbitěnka se moc povedla a jsme si jistí, že je to hbitěnka plochá. Moc pěkná jsou i mláďata vlaštovky, hezké foto. Také nás překvapil začínající kuřinec. Houby moc nefotíváš. My jsme letos kuřinec také na konci léta nafotili, snad ho časem u nás také objevíš. Trochu pochybností máme u lišejníkovce okrového. Teoreticky by to mohl být on, ale chce to trochu fantazie. Porovnej si ho s fotkami zde:
http://www.pyrgus.de/Eilema_palliatella.html
http://www.lepidoptera.pl/show.php?ID=199&country=PL
Nicméně s určením jeho druhu máme problém, protože vždy něco postrádáme nebo zase nesedí něco jiného. Tak to jsme ti moc nepomohli. :-)))

Pálava

(Jirka, 1. 11. 2010 8:32)

Ahoj,
tak tady jsou skutečně moc pěkné úlovky. Šalvěj etiopskou jsem na Pálavě loni taky fotil, ale bohužel ještě nekvetla (bylo to v květnu), takže kvůli ní tam budu muset asi jet příští rok znova. ;-)
Oceňuju taky pěkné fotky záraz a sápy hlíznaté, ty se každý rok nezadaří. Letos hodně pršelo i v létě, takže stepi byly nezvykle zarostlé a dlouho rozkvetlé. Bylo to stejné i na Pouzdřanech i na Kurdějově.
U fotky P1290115 si myslím, že spíš než babočka kopřivová by to mohl být okáč voňavkový (Brintesia circe), ale možná se pletu.
Díky za pěkné pokoukání!
Jirka
PS: Mám zase pár nových fotek zveřejněných v galerii NAHUBY, můžete se taky podívat.