Jdi na obsah Jdi na menu

 


NPP Pouzdřanská step - Kolby 6

Jestliže nejste u nás poprvé, tak jste si určitě všimli, že Národní přírodní rezervace Pouzdřanská step - Kolby patří mezi naše oblíbené lokality, kam zavítáme skoro každý rok. Proto je i „6“ v nadpisu, neboť z této lokality zveřejňujeme již 6 fotogalerii. Tentokrát jsme vypustili lesní část Kolby a věnovali se stepi. A nelitovali jsme, protože jsme opět objevili rostlinné a živočišné druhy, které jsme zde ještě předtím nepotkali.

Pokud máte zájem o dřívější fotogalerie, ať už kvůli snímkům z předchozích let, nebo kvůli informacím, které jsme zde uváděli v předchozích letech (hlavně do r. 2013), můžete nahlédnout do loňské fotogalerie nebo do předloňské sem. Naši dřívější fotogalerii z roku 2009 najdete zde, na fotogalerii z r.2010 se můžete podívat tady a k dispozici máte i fotogalerii z  r. 2011.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Když jsme procházeli stepí, všimli jsme si nových tabulek označující tuto lokalitu jako „Národní přírodní památku (NPP) Pouzdřanská step – Kolby“. Zaujalo nás to proto, že jsme si už dávno zvykli, že se jedná o „Národní přírodní rezervaci (NPR)“, která byla vyhlášena už v r. 1956. A najednou je místo NPR uvedeno NPP. Pátrali jsme po této změně a zjistili jsme, že v loňském roce byla vyhláškou MŽP ČR č. 151/2014 Sb. vyhlášena NPP. Touto vyhláškou došlo nejen ke změně kategorie z NPR na NPP, ale i k rozšíření původního chráněného území z 50 ha na cca trojnásobek (157 ha). Rozšíření vzniklo začleněním ploch EVL (systém NATURA 2000). Proto i v nadpisu oproti dřívějším rokům používáme NPP místo NPR. ;-)   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pouzdřanská step

(Jirka V., 9. 6. 2015 11:35)

Ahoj,
katrány, kozinec bezlodyžný, mák bělokvětý, silenka ušnice, to jsou samé botanické skvosty, kvůli nimž se vyplatí Pouzdřanskou step navštívit. Já ale samozřejmě nejvíc oceňuji zárazy. Zbarvení mívají velmi proměnlivé, což může někdy laika zmást - záraza bílá je převážně červená a někdy žlutohnědá, záraza žlutá nejčastěji světle hnědá, ale může mít i fialově zbarvené formy, záraza hřebíčková bývá často bílá nebo jen slabě narůžovělá atd.
Tady ovšem není pochybnost žádná, máte to správně. Jen pro doplnění - právě záraza žlutá a hřebíčková vykvétají často taky už v květnu, těžko pak jednoznačně říct, která z nich kvete první.
Já jsem v letošní sezóně zatím nafotil kromě těchto tří relativně častějších druhů ještě zárazu nachovou, alsaskou, sivou a zardělou, tak mohu být docela spokojený. :-)
Jirka

Re: Pouzdřanská step

(Ivča + Jirka, 9. 6. 2015 20:39)

Ahoj,
Pouzdřanská step je zárukou, že si tam člověk botanické skvosty najde. A někdy nejen botanické... Děkujeme za doplňující informace ohledně záraz. A na tvé fotoúlovky se budeme těšit, až je budeš postupně zveřejňovat. Za letošní rok ti tam toho zatím moc nepřibylo, což se asi brzy mění. ;-)
Tak hezké léto,
I+J

Re: Re: Pouzdřanská step

(Jirka, 10. 6. 2015 11:14)

No nevím, jak brzy se dostanu k zveřejňování fotek. Zatím je pro mě jednoznačnou prioritou chodit ven a shromažďovat materiál, dokud je co fotit. Možná přibudou nové obrázky o letních vedrech nebo až po podzimním ochlazení. ;-)
Díky za přání. :-)
Jirka

Re: Re: Re: Pouzdřanská step

(Ivča + Jirka, 10. 6. 2015 20:12)

Tak tomu velmi dobře rozumíme. My už máme skluz 7 fotogalerií a hned tak to nedoženeme. Příroda má přednost, takže fotogalerie čekající na zpracování hned tak neubudou. Na druhou stranu si myslíme, že je na co se těšit. Určitě zde "brzy" najdeš přírůstky, které potěší. ;-)
I+J