Jdi na obsah Jdi na menu

 


Jaro na Pálavě 4

Poslední dubnový čtvrtek (29.4.) byla krásné jarní slunečné počasí (o tom si teď v květnu můžeme nechat zdát). Urvali jsme se od běžných pracovních i jiných starostí, a vyrazili opětovně na Pálavu. Chtěli jsme se podívat, jestli už náhodou nevykvetly áróny východní (nevykvetly, ještě jim pár dnů chybělo) a také jsme věřili, že sluníčko vyláká některé živočichy „na vzduch“. Na Pálavu (do Pavlova) jsme dorazili těsně po 13. hodině. Protože byl všední den, potkali jsme během celého našeho putování pouze asi tak párů turistů. Tímto zdravíme ty páry, které jsme upozornili na námluvy ještěrek i stepníka rudého, a se kterými jsme se dali díky tomu do řeči. Zdravíme také Mirka, se kterým jsme se sice nepotkali, ale dnes díky našim webovkám víme, že se ve stejný den pohyboval na stejných místech (neskutečná náhoda). Tentokrát nebudeme psát detailní informace o navštívených místech, které jste si mohli přečíst v našich dřívějších fotogaleriích, zejména v rubrikách 2009 Pavlovské vrchy – Pálava a 2010 Pavlovské vrchy – Pálava. V textu k této fotogalerii se ale zmíníme o Kalendáři věků, který jsme na závěr čtvrtečního putování navštívili, a o kterém jsme doposud na našich stránkách nepsali.  

Udělali jsme si takovou naši klasickou trasu. Z Pavlova jsme po zelené vystoupali na Děvičky kolem zkamenělých tří pan. Díky olistěným stromům přestávají být tyto skály zase od turistické cesty vidět. Na Děvičkách jsme měli přímo otakárkový zážitek. Létalo zde početné hejno otakárků ovocných i otakárků fenyklových. Nikdy jsme nic takového na vlastní oči neviděli. Nepočítali jsme je, ani se to nedalo, ale jednalo se o desítky těchto ohrožených jedinců. Od Děviček jsme pokračovali po zeleném značení po jihovýchodních svazích Děvína. Zde jsme objevili nejen spoustu ještěrek zelených, ale i stepníka rudého, na kterého jsme měli pořád smůlu. Zelená nás dovedla až ke studánce pod Soutěskou. Oproti minule jsme vypustili prudké stoupání po červené nad Soutěsku směrem k Děvínu a pokračovali po zeleném značení Soutěskou. Zde jsme prošli také hájem jedlých kaštanů. Jakmile nás zelené značení dovedlo k turistickému rozcestníku, vyměnili jsme zelené značení za modré a pokračovali po modré severozápadním svahem Děvína. Vystoupali jsme zpět k Děvičkám a slezli do Pavlova.

Protože jsme měli ještě trochu času, pokračovali jsme k Dolní Novomlýnské nádrži a navštívili Kalendář věků. Kalendář věků je velmi zajímavé místo. Původně zde byla sprašová cihelna, která byla díky nálezům označena jako spodní část loveckého sídliště Dolní Věstonice II. Jednalo se o zbytky osídlení ze starší doby kamenné (29.000-25.000 let staré), které byly objeveny ve hloubce 6-7m. V 80. letech minulého století se zde těžil spraš, který se využíval pro zpevnění hrází vodních nádrží Nové Mlýny. V rámci těžby také probíhal archeologický výzkum, který přinesl objev celosvětového měřítka. Byly zde objeveny kosterní pozůstatky Homo sapiens sapiens datované přes 26.000 let př.n.l., které patří mezi nejstarší nálezy tohoto druhu na světě. Dnes se už ví, že na svazích mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi byla vybudována sídliště, která byla ve své době významným centrem tehdejšího světa. Zpět ale ke sprašové cihelně, kde bylo odkryto souvrství sedimentů o výšce 10-16m. Zde byly odhaleny jednotlivé vrstvy:  asi 100.000 let – poslední meziledová doba, 70 – 80.000 let - teplá období na počátku doby ledové, doba ledová, teplotní výkyv, 28 – 29.000 let kultura lovců mamutů, doba ledová a stávající černozem. Od tohoto profilu ve sprašové stěně byl také odvozen název Kalendář věků.

Náš odpolední výlet nebyl nijak náročný. V pohodě jsme zvládli asi 12km, přičemž bylo třeba celkově vystoupat 348m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-))))

(renča, 26. 5. 2010 23:24)

Jo jo, jsem teď taky doma za chlapa, tak jsem musela udělat nějaké úpravy v lodžii a drobné práce jsou na programu pořád. No a do toho, jak správně píšete, přišlo to jaro. Kradu kousky času, kde se dá, ale pak vyrážím ven a ta krása se nedá popsat, to byste museli vidět :-))))) No jo no, někdy vám třeba povykládám, jak bylo na Pálavě :-))) A už jsem vyzkoušela letošní novomlýnskou vodu - prostě paráda!!
Ale na vašich stránkách jsem pořád i když nepíšu, nakukuju, hledám vaše fotky bylinek a broučků a moc mi to pomáhá a většinou nacházím.
Tak papa, jdu zase študovat naši flóru :-))

RE: Bylinky

(Ivča + Jirka, 26. 5. 2010 0:36)

Renčo, Ty jsi měla nějakou vetší pauzu ve svých příspěvcích, ne? :-) To bude tím jarem… :-))
Nás boryt nejvíce potrápil ještě u „Jara na Pálavě 3“, kdy byl takový zakuklený. To byl pro nás opravdový oříšek. Teď už to byla s určením pohoda. Jinak, jak píšeš, ještěrky a spol. docela ujdou.

Bylinky

(renča, 25. 5. 2010 15:10)

A já, i když se za to trochu stydím, musím moc poděkovat za krásnou fotku Borytu barvířského. Minulý víkend jsem ho viděla spousty nahoře v Obřanech a nemohla jsem si vůbec vybavit o jakou rostlinu jde. Vy jste mi to vyřešili, díky díky :-))
Ty ještěřičky - bez komentáře, koneckonců ta poštolka taky nádhera :-))

RE: Jaro na Pálavě

(Ivča + Jirka, 21. 5. 2010 23:13)

Tak pro tentokrát Ti to budeme věřit... :-)))

Re: Jaro na Pálavě

(Mirek, 21. 5. 2010 9:44)

Náhodou vím, že majka je na rozdíl od užovky jedovatá, tak na ni nesahám ... :-))

RE: Jaro na Pálavě

(Ivča + Jirka, 20. 5. 2010 22:06)

Ahoj Mirku,
Kalendář věků jsme měli pěkně nasvícený, to je pravda. Stepník, to bylo velké štěstí a náhoda. Vlastně ho potkat v dubnu je naprostá rarita. Bývá to obvyklé za letních slunečních teplých dnů. Asi chudák vytušil, že je to nejteplejší den na hodně dlouhou, možná nám i naznačil, že to byl letos jeden z mála letních dní… :-)))
Ještěrek jsme ten den potkali skutečně mraky. Ale ten páreček se fakt povedl. Pozorovali jsme ho 5-10 minut. Kdybychom možná chvíli ještě vydrželi, tak jsme se dočkali…, kdo ví čeho. Takhle to byla jen předehra, ale hezká. :-)
No a pokud jde o majku, nám teda přišla chudák nějaká vystresovaná. Tak teď už to zpětně chápeme… My jsme si říkali, jestli ji někdo zase nevytahal za „ocásek“ jako hada… :-)))

Jaro na Pálavě

(Mirek, 20. 5. 2010 20:51)

Ahoj oba,
jsem rád, že vidím fotky ze stejného dne z Pálavy, jako jsem tam byl já, dokonce i z některých stejných míst. Já jsem začínal ráno v Dolních Věstonicích, taky jsem si zašel ke kalendáři věků, jenže ráno byl proti slunci, takže fotky nic moc, ty vaše z odpoledne jsou parádní.
Stepníka rudého vám upřímně závidím, ale třeba na něj taky někdy kápnu.
Ale nejvíc se mi líbí ty ještěrky, zdá se, že vám vyloženě pózovaly. A vyfotit si společně párek, to už je opravdu unikát. Fakt smekám. No ata majka ... určitě je to ta stejná, kterou jsem pod Děvičkama ráno fotil já :-)
Mirek

RE: Motýli a housenky střední Evropy

(Ivča + Jirka, 19. 5. 2010 22:20)

Tak už je objednáno. :-)))

Re: Motýli a housenky střední Evropy

(Jirka, 19. 5. 2010 11:39)

Ahoj,
tento atlas (první dva díly) je k dostání stále ve většině knihkupectví. Doporučuji ho všem zájemcům. Dá se taky se slevou objednat přímo v e-shopu vydavatele a vyzvednout osobně na prodejně poblíž náměstí Svobody (Literární kavárna), viz http://www.academiaknihy.cz/zoologie.html
Jirka
PS: Jestli je to reklama, tak se za ni omlouvám. ;-)

RE: housenky apod.

(Ivča + Jirka, 18. 5. 2010 22:57)

Ahoj Jirko,
knihy „Motýli a housenky…“ jsme zatím nepořídili. Za úvahu to stojí, snad ještě budou k dostání. Odkaz http://ukmoths.org.uk vypadá skutečně dobře. Začneme používat, už jsme si ho dali do oblíbených. Pokud jde o Biolib, máme ho docela rádi. Pokud aspoň trochu víš, „kam s úlovkem“, tak přes Galerii v horní liště se už dá určení dohledat. Právě dneska jsme tak určovali střevlíčky z Beskyd. http://www.whatsthatcaterpillar.co.uk jsme objevili snad před pár dny, naprosto náhodou jsme si tento link vygooglovali. Obrazové tabule jsou opravdu výborné.
Odkaz http://www.naturabohemica.cz máme také v oblibě, ohledně stepníků jsou tam skutečně skvělé informace, a nejen o nich. O stepníkovi moravském víme už asi rok, když to proběhlo médii. Zatím jsme na něj štěstí neměli, i když do lokalit jeho výskytu občas chodíme. Určitě je to otázka času, kdy se nám poštěstí. :-)
Další fotky budou, neboj, je to jenom o boji s časem. :-))

Housenky apod.

(Jirka, 18. 5. 2010 9:06)

Ahoj,
já nejčastěji hledám housenky v knize Motýli a housenky střední Evropy. Zatím vyšly dva díly (Noční motýli I. a Noční motýli II. - můrovití), vyjdou ještě další dva. Dospělé můry, píďalky a drobné motýlky určuji nejlépe podle tohoto odkazu http://ukmoths.org.uk/index.php
Pro denní motýly je toho na internetu hodně. Kromě známého biolibu, kde se mi dost špatně hledá, je pěkná stránka v angličtině zde http://www.ukleps.org/morphology.html a nebo http://www.whatsthatcaterpillar.co.uk/ Z druhého odkazu jsem loni stáhnul a vytisknul obrazové tabule, což je i teď perfektní pomůcka pro orientaci v housenkách základních druhů všech evropských motýlů.
Těším se na další fotky. :-)
Jirka
PS: Ten stepník bude dost pravděpodobně nedávno popsaný nový druh (Eresus moravicus). Mrkněte se sem :-) http://www.naturabohemica.cz/eresus-moravicus/

RE: Pálava - upřesnění

(Ivča + Jirka, 17. 5. 2010 23:14)

Ahoj Jirko, my jsme na stepníka narazili také poprvé a hlavně nás překvapilo, že v dubnu. Z literatury víme, že v dubnu je ta pravděpodobnost téměř nulová. Spíše až o prázdninách, když je teplo.
Díky za upřesnění soumračníka, hned to napravíme ve fotogalerii. O Anatomu jsme opravdu neměli ani Tušení, ani jsme tam nebyli, takže díky i za tip. Tu housenku jsme riskli, a jak je vidět, ne dobře. Také napravíme. Mimochodem, nevíš o nějakých webovkách, podle kterých by se dala většina housenek určit? S housenkami dost bojujeme. :-)
I+J
PS: Jinak s bezákama jsme se teď docela namlsali. Byli jsme v Beskydech (počasí nic moc, nakonec následky dešťů už se projevují), tak jsme si neodpustili Galovské lúky. Kromě bezáků (i jejich kříženců) jsme objevili i mužského znamenaného. Máme i zdokumentováno, takže časem zde fotogalerii také objevíš.

Pálava - upřesnění

(Jirka, 17. 5. 2010 9:13)

Ahoj,
hned zkraje Vám musím poblahopřát za krásné fotky ješterky zelené a stepníka rudého. Závidím obzvlášť toho pavoučka, zatím jsem ho nikdy na vlastní oči neviděl, i když pavouky sleduju a fotím na každé lokalitě.
Ještě pár připomínek a upřesnění. Ten soumračník na fotkách 1230839 a 1230840 není skořicový, ale jahodníkový. Skořicový musí mít na horních křídlech 4 bílé skvrnky, viz http://www.lepidoptera.cz/klic/sertorius.pdf
V popisu fotky večernice smutné 1230876 Vám chybí zmínka o blízkém okolí Brna. Večernice roste totiž i u Tvarožné na Santonu a na Velatické slepencové stráni, jenom se o tom málo ví. Santon je vůbec velmi zajímavý z pohledu botanika - kromě zmíněné večernice tu roste také divizna brunátná, pryskyřník illyrský, mák zvrhlý a chrpa chlumní, a to mluvím jen o květnovém aspektu. Pokud Santon neznáte, určitě na výlet doporučuju. :-)
A poslední připomínka - housenka na fotce 1230997 není hnědásek kostkovaný, ale běloskvrnáč pampeliškový, lesní motýlek z čeledi přástevníkovitých.
Jirka
PS: V sobotu 15.5. jsem byl na skok v Bosonožském hájku a už kvetly...však Vy víte co. :-)