Jdi na obsah Jdi na menu

 


Začátek března na Pálavě - 2015

Jakmile se blíží konec zimy, vyrážíme každoročně na Pálavu, abychom se na vlastní oči přesvědčili, jak to vypadá s příchodem jara. Někde jsme se kdysi dočetli, že jakmile rozkvetou na Pálavě dříny, je jaro tady. Můžeme předeslat, že v den naší návštěvy už k plnému květu chybělo jen pár hodin, ale jaro se na pálavských vápencích už letos usídlilo.

Letos jsme sem zavítali odpoledne 10. března s naší kamarádkou Ivkou a vzali jsme to naši tradiční předjarní cestou po modrém značení, které začíná za Klentnicí. Rozcestník je zde pojmenován Perná, protože zřejmě území spadá do katastru této obce, takže se nenechte zmást. Po modré turistické značce jsme procházeli kolem bývalého lomu pod vrchem Pálava, kaple sv. Antonína a vystoupali ke skalnímu městu se skálami Vzývající, Maturita, Abeceda, Rafičkův rypák, Ploutev, Trůn se 3 věžemi…, odkud jsme pokračovali kolem Martinky s Obřím kamenem a Špuntem sněženkovými lesy až nad Soutěsku. Zde jsme si kousek odskočili po červeném značení směrem k Děvičkám, ale z časových důvodů jsme se vrátili zpět a prošli jsme Soutěsku až k turistickému rozcestníku, odkud jsme se vrátili po červeném značení do Klentnice.

Na našich stránkách jsme už napsali informací o Pálavě hodně, a to včetně pověstí, takže případné zájemce odkážeme do našich dřívějších fotogalerií. V nich najdete i jarní snímky z dřívějších let. Na začátek jara 2012 můžete nakouknout sem, jak to v březnu (ale o něco později) na Pálavě vypadalo v r. 2011, si můžete porovnat zde a fotogalerie z dřívějších let najdete v rubrice 2010 Pavlovské vrchy – Pálava (8 fotogalerií) a další i v předchozích letech 2008 a 2009. A porovnání s rokem 2014, kdy jsme zde byli o 9 dní dříve, si můžete udělat zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pálava

(Jirka V., 16. 3. 2015 9:39)

Ahoj,
jaro pokračuje mílovými kroky vpřed, aspoň na Pálavě. Dymnivka nízká, kyčelnice devítilistá, koniklec i svižník polní jsou moc dobré úlovky a bílé skály s modrou oblohou nemůžou zklamat. :-)
Opravte si na začátku mochnu husí - ta roste na dusíkatých místech a listy má z rubu výrazně stříbřité, tohle je asi z vápencového lomu, kde bych spíš než tuto mochnu čekal krvavec menší (Sanguisorba minor).
Já ještě nic z nové sezóny nemám a čeká mě ještě zpracování fotek z loňského října. Už toho ale moc nepřibude, to hlavní už v mé galerii visí. :-)
Příjemné jaro přeje
Jirka

Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 16. 3. 2015 10:39)

Ahoj,
někde jaro opravdu docela valí. Ale počasí je zatím stále nestabilní, teď se má oteplit, na víkend zase ochladit... Pár úlovků se docela zadařilo, ani jsme toho tolik nečekali.
S krvavcem máš určitě pravdu. Jeho listy jsme neměli v hlavě zafixované a mochně jsou dost podobné. Teď už krvavce poznáme, i když nekvete.;-) Dík.
U tebe jsme si všimli, že se ti v loňské fotogalerii navíc objevil jen tmavoskvrnáč lipový. Nám ještě pár loňských fotogalerií chybí, tak uvidíme, co stihneme.
Užij si jarního sluníčka, až se ukáže, a najdi si čas někam vyrazit.
I+J

Re: Re: Pálava

(Jirka V., 17. 3. 2015 8:15)

Ahoj,
Včera jsem zveřejnil pár dalších fotek z Kohoutovických lesů, ale ty jsou ještě podzimní. Zásoba z loňska je tím prakticky vyčerpána, tak asi budeme muset něco nového nafotit. :-) Ovšem vzhledem k nastávajícím soutěžním víkendům to nevypadá, že bychom ještě v březnu stihli vyrazit někam ven, tak snad nám jarní počasí vydrží i po aprílu.
Jirka

Re: Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 17. 3. 2015 18:27)

Potkali jste i v říjnu hodně hub, hlavně holubinek. Snímek choroše poloplástvového je super. Překvapilo nás místo nálezu muchomůrky červené... A jak to dopadlo s liškami, když jich bylo takové množství? Zůstalo jen u focení, nebo se konal i gurmánský zážitek? ;-)

Re: Re: Re: Re: Pálava

(Jirka V., 18. 3. 2015 8:51)

Vlastně už těch jedlých hub ani tolik nebylo, jen ty lišky nálevkovité, poslední růžovky, pár holubinek a několik hříbků, takže větší lišky jsme si domů brali na polévkovou směs. Ty vyfocené byly ovšem malinké, takže nakonec zůstaly v lese. :-)

Re: Re: Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 18. 3. 2015 20:53)

Třeba už dorostly... ;-D