Jdi na obsah Jdi na menu

 


Bledule v PR Údolí Chlébského potoka 7

Pravidelně na přelomu zimy a jara vyrážíme do Přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka. Středem naší pozorností jsou zde samozřejmě plantáže bledulí, ale i další poslové jara. A protože na těchto stránkách již posedmé zveřejňujeme fotogalerii z této lokality, objevuje se i „7“ v nadpisu. Jak to zde vypadalo v minulých letech, se můžete podívat do loňské a předloňské fotogalerie (předloni zde řádila na konci března tuhá zima a bledule se urputně snažily prodrat sněhem a poprat s mrazy). Na rok 2012 se můžete podívat sem.  Dřívější fotogalerie z těchto míst najdete zde: rok 2011, rok 2010 a na rok 2009 můžete nakouknout  zde.

Letos jsme sem zavítali 19. března a pár novinek nešlo přehlédnout. Proběhla rekonstrukce parkoviště před rezervací, takže kdo nerad chodí pěšky, může si zkrátit cestu. To šlo i dříve, ale museli jste parkovat v blátě. My ale parkoviště využívat nebudeme, protože se rádi projdeme obcí Chlébské, pokocháme rozkvetlými krokusy v předzahrádkách a rádi absolvujeme procházkou celým údolím. Dalším překvapením bylo vybudování nové naučné stezky s 5 informačními tabulemi:

  1. Krajina v okolí obce Chlébské, PR Chlébské (u nově zrekonstruovaného parkoviště)
  2. Olšové luhy (na okraji rezervace)
  3. Co najdeme v potoce (před novým povalovým chodníkem)
  4. Louky a lada (v místě přechodu Chlébského potoka)
  5. Bývalé suché pastviny a louky na jihovýchodních svazích (při zpáteční cestě nad údolím)

Další novinkou pro nás byly i povalové (haťové) chodníky na dvou místech. Blátu se sice stejně nevyhnete, protože údolí je na něj touto dobou velmi bohaté, ale bylo zjevné, že lidé místo brodění v blátě nový chodník rádi využijí a zabrání se tak zbytečnému pošlapu bledulí. Také jsme s potěšením konstatovali, že za posledních 7-8 let se bledule rozšířily i na další nová místa. Je pravda, že někde zmizely, ale nových lokalit je určitě více. My jsme si výlet protáhli až na Kačiny a prošli jsme se i lesem cestou necestou proti proudu Chlébského (dle některých map Černovického) potoku. Máme tuto romantickou část toku se skalkami a kameny v oblibě.    

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Údolí Bledulí

(Jirka V., 23. 3. 2015 13:50)

Ahoj,
dobře jste udělali, že jste tam jeli ve všední den, o víkendech tam bývá pěkně narváno. Bledulové koberce jsou fajn, líbí se mi i devětsil a křivatec. :-)
V centru Brna už od minulého týdne kvete plevel okoličnatý, rozrazil trojklanný, osívky jarní a pukají všechny pupeny, už jsem viděl i první obrázky konikleců z Kameňáku, takže jaro už k nám definitivně dorazilo, i když dneska ráno to na to moc nevypadalo. ;-)
My se asi dostaneme někam ven až na velikonoce. O víkendu byla mezinárodní soutěž Brno Open, v sobotu bude zase seniorská liga na Olomoucku, tak zatím vůbec nemáme čas na procházky v přírodě.
Pěkný den přeje
Jirka V.

Re: Údolí Bledulí

(Ivča + Jirka, 23. 3. 2015 23:00)

Ahoj,
my už bychom tam o víkendu nešli. To jsme někdy před „x“ lety udělali poprvé a naposled. Stejně tak o víkendu zásadně neplánujeme Pálavu a jiné profláklé lokality. Když někam vyrážíme, chceme si to v klidu užít a navíc by nám stále někdo plašil objekty našeho zájmu. ;-)
To je dobře, že se ti fotogalerie líbila, nám se tam líbilo také. Příroda opravdu pádí, už se vrátily i vlaštovky.
Velikonoce máš za chvíli, tak to už vydržíš.;-) My jsme vyrazili o víkendu do Mikulčického luhu. Znáš to tam? Bylo tam hezky i na co koukat. Fotogalerie už se zpracovává. Určitě tě něco zaujme.
Tak si pěkně zatancujte, zasoutěžte a když z toho nebude bedna, tak si z toho nic nedělejte. Nakonec 68 b. je pěkné číslo, i Jarda si ho dal přece na dres. ;-)
I+J

Re: Re: Údolí Bledulí

(Jirka V., 25. 3. 2015 9:43)

Mikulčický luh zatím neznám, ale už jsem o něm slyšel. Na jaře tam musí být hezky. :-)
Na Openu jsem na zádech měl růžové číslo třicet, což teda Jarda na dresu nenosí. Body do rank listu WDSF potěšily, momentálně jsme díky nim na 433. místě tohoto světového žebříčku v kategorii Senior I., ale podstatnější pro nás bylo zatančit si na jednom parketu s evropskou špičkou. Myslím, že to stálo za to. Rádi bychom vyrazili i na nějaký zahraniční WDSF Open, např. v dubnu se koná ve slovinské Lublani, což vlastně není tak extrémně daleko. :-)
Jirka

Re: Re: Re: Údolí Bledulí

(Ivča + Jirka, 25. 3. 2015 22:10)

To víš, že tam bylo hezky. A kde na jaře není… Mimochodem, také jsme stihli Medník nad řekou Sázavou, kde právě kvete kandík psí zub. I tam bylo krásně. ;-) Jak zpracujeme, vše se zde objeví.
To máš pravdu, růžovou „30“ Jarda nenosí, ale těch 30 by určitě bral. Ale to my taky. ;-)
Udělat si vlastní zkušenost s evropskou špičkou je určitě parádní. Nepochybujeme, že to za to stálo. A pokud možnost je, určitě do zahraničí vyrazte. Nejen kvůli zkušenosti a bodíkům do žebříčku, ale když to neuděláte, budete pak toho jednou litovat. A Lublaň je skoro za rohem. Můžete si to spojit i s menším pobytem, ve Slovinsku je také hezky. ;-)