Jdi na obsah Jdi na menu

 


Jaro na Pálavě 4

Poslední dubnový čtvrtek (29.4.) byla krásné jarní slunečné počasí (o tom si teď v květnu můžeme nechat zdát). Urvali jsme se od běžných pracovních i jiných starostí, a vyrazili opětovně na Pálavu. Chtěli jsme se podívat, jestli už náhodou nevykvetly áróny východní (nevykvetly, ještě jim pár dnů chybělo) a také jsme věřili, že sluníčko vyláká některé živočichy „na vzduch“. Na Pálavu (do Pavlova) jsme dorazili těsně po 13. hodině. Protože byl všední den, potkali jsme během celého našeho putování pouze asi tak párů turistů. Tímto zdravíme ty páry, které jsme upozornili na námluvy ještěrek i stepníka rudého, a se kterými jsme se dali díky tomu do řeči. Zdravíme také Mirka, se kterým jsme se sice nepotkali, ale dnes díky našim webovkám víme, že se ve stejný den pohyboval na stejných místech (neskutečná náhoda). Tentokrát nebudeme psát detailní informace o navštívených místech, které jste si mohli přečíst v našich dřívějších fotogaleriích, zejména v rubrikách 2009 Pavlovské vrchy – Pálava a 2010 Pavlovské vrchy – Pálava. V textu k této fotogalerii se ale zmíníme o Kalendáři věků, který jsme na závěr čtvrtečního putování navštívili, a o kterém jsme doposud na našich stránkách nepsali.  

Udělali jsme si takovou naši klasickou trasu. Z Pavlova jsme po zelené vystoupali na Děvičky kolem zkamenělých tří pan. Díky olistěným stromům přestávají být tyto skály zase od turistické cesty vidět. Na Děvičkách jsme měli přímo otakárkový zážitek. Létalo zde početné hejno otakárků ovocných i otakárků fenyklových. Nikdy jsme nic takového na vlastní oči neviděli. Nepočítali jsme je, ani se to nedalo, ale jednalo se o desítky těchto ohrožených jedinců. Od Děviček jsme pokračovali po zeleném značení po jihovýchodních svazích Děvína. Zde jsme objevili nejen spoustu ještěrek zelených, ale i stepníka rudého, na kterého jsme měli pořád smůlu. Zelená nás dovedla až ke studánce pod Soutěskou. Oproti minule jsme vypustili prudké stoupání po červené nad Soutěsku směrem k Děvínu a pokračovali po zeleném značení Soutěskou. Zde jsme prošli také hájem jedlých kaštanů. Jakmile nás zelené značení dovedlo k turistickému rozcestníku, vyměnili jsme zelené značení za modré a pokračovali po modré severozápadním svahem Děvína. Vystoupali jsme zpět k Děvičkám a slezli do Pavlova.

Protože jsme měli ještě trochu času, pokračovali jsme k Dolní Novomlýnské nádrži a navštívili Kalendář věků. Kalendář věků je velmi zajímavé místo. Původně zde byla sprašová cihelna, která byla díky nálezům označena jako spodní část loveckého sídliště Dolní Věstonice II. Jednalo se o zbytky osídlení ze starší doby kamenné (29.000-25.000 let staré), které byly objeveny ve hloubce 6-7m. V 80. letech minulého století se zde těžil spraš, který se využíval pro zpevnění hrází vodních nádrží Nové Mlýny. V rámci těžby také probíhal archeologický výzkum, který přinesl objev celosvětového měřítka. Byly zde objeveny kosterní pozůstatky Homo sapiens sapiens datované přes 26.000 let př.n.l., které patří mezi nejstarší nálezy tohoto druhu na světě. Dnes se už ví, že na svazích mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi byla vybudována sídliště, která byla ve své době významným centrem tehdejšího světa. Zpět ale ke sprašové cihelně, kde bylo odkryto souvrství sedimentů o výšce 10-16m. Zde byly odhaleny jednotlivé vrstvy:  asi 100.000 let – poslední meziledová doba, 70 – 80.000 let - teplá období na počátku doby ledové, doba ledová, teplotní výkyv, 28 – 29.000 let kultura lovců mamutů, doba ledová a stávající černozem. Od tohoto profilu ve sprašové stěně byl také odvozen název Kalendář věků.

Náš odpolední výlet nebyl nijak náročný. V pohodě jsme zvládli asi 12km, přičemž bylo třeba celkově vystoupat 348m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Večernice smutná

(Fokker100, 21. 11. 2010 10:57)

Ahoj děcka, večernice smutná roste prej i na Santonu, včíl to říkali v rádiu. Je velmi vzácná. Kvete v noci a opilují ju můry.

Re: Večernice smutná

(Ivča + Jirka, 21. 11. 2010 14:07)

Ahoj, akorát si nesmíš poplést Přírodní památku Santon u Tvarožné se Santonem u Prýglu… :-))) To ale neber osobně. :-) O Santonu víme, ale pořád jsme se tam nedostali. Upozorňoval nás na tuto lokalitu už Jirka, který chodí často také na tyto stránky. Snad nám to vyjde příští rok. Večernice tam prý roste téměř 1000 jedinců! Rostou tam prý i jiné vzácnosti. Pálava to sice není, ale za pokochání to určitě stojí.

Re: Re: Večernice smutná

(Fokker100, 22. 11. 2010 17:45)

Ahoj děcka, tak Santon na Prýglu je asi hospoda, ale netuším, kde. Jinak jestli se vypravíte na Santon u Tvarožné, nezapomeňte se mrknout i do kapličky (je volně přístupná). Uvnitř je původní kůl, u kterého měl Napoleon uvázaného koně.

Re: Re: Re: Večernice smutná

(Ivča + Jirka, 22. 11. 2010 23:31)

Santon u Prýglu je hned nad přístavištěm…, bývalý ROH hotel. Jestli se příští rok vydáme na Santon u Tvarožné, určitě kapličku nevynecháme, neboj. Mohli bychom si naplánovat výlet po stopách Napoleona… :-)

Re: Re: Re: Re: Večernice smutná

(Fokker100, 23. 11. 2010 7:52)

Jasně, je tu hodně památníčků na bitvu.
Možná budete mít štěstí a najdete třeba kulku z bitvy (já jsem u Santonu 1 našel a 1 na Starých vinohradech). Možná najdete i ten zlatej poklad ruské armády.
Podle pověsti je zakopán v místě, ze kterého jsou vidět věže 3 kostelů.

Re: Re: Re: Re: Re: Večernice smutná

(Kulky z bitvy, 23. 11. 2010 7:54)

Kulky z bitvy u Slavkova, co jsem našel
http://www.fotomen.net/?c=galerie&user=fokker100&id=36&photo=36

Re: Re: Re: Re: Večernice smutná

(Ivča + Jirka, 23. 11. 2010 21:35)

Pěkné kulky máš ( teď to zní asi dvojsmyslně…), hezká památka na bitvu :)) Samozřejmě jsme mrkli nejen na Tvé kulky (a tím jsme to tedy nezachránili) :-),ale i celé zákulisí rekonstrukce bitvy z r. 2008. Pokud jde o poklad, tak víme, o co se jedná. Zakopání ruské carské pokladny při ústupu v bitvě u Slavkova zůstává dodnes opředeno tajemstvím, i když se jím zabývali odborníci i hledači pokladů. Nicméně se odborníci shodují, že legenda bude pravdivá a poklad tam stále leží. Otázkou ale je, která verze legendy, protože jich je několik (zmíněné 3 věže kostelů je jedna z nich). A jestli se skutečně jedná o 12 sudů se zlatými a stříbrnými mincemi, to je další otázka…

RE: fotogalerie

(Ivča + Jirka, 9. 6. 2010 17:03)

To máš pravdu, ale tento týden je to s námi v pytli. Snad to vyjde příští týden. Hlavně ať počasí chvíli vydrží (alespoň do příštího týdne). :-))))

Fotogalerie

(Krtek, 9. 6. 2010 15:57)

Ahoj. Tak myslím, že lepší počasí jako máme teď letos ještě nebylo, takže zapomeňte na PC a honem do lesů, polí a luk, nebo vám to všechno odkvete :-)))

RE: Zima

(Ivča + Jirka, 9. 6. 2010 1:22)

Jestli se ten čas trochu nevylepší, tak se ještě docela načekáš (a ostatní také). Ale jak píšeš, je tu toho požehnaně, takže si alespoň uděláš „fóra“. Pravdou ale je, že Ty už jsi většinu stihnul.

Zima

(Krtek, 8. 6. 2010 15:18)

No to je právě to, že jisté věci člověku prostě z hlavy vyšumí a nejlepší je dát hned na papír, ale zase to těšení na to, až si v klidu usednete a začnete dávat svým výletům obrazový i textový tvar, jistě stojí za to. Doufám, že v meziobdobí postíhám obhlídnout to, co jste již stihli dát na světlo světa :-)))

RE: Pálava

(Ivča + Jirka, 7. 6. 2010 23:02)

Díky Krtku za pomyslný metál. Tahle fotogalerie se docela povedla. Máme i další v rukávu (teď jsou na řadě Beskydy), ale s tím časem na zpracování jsme hrozně na štíru. :-( Nám to zpracování snad zase vyjde až na zimu, kdy si zase z toho člověk bude pamatovat polovinu. :-) Ale Ty zase můžeš být napnutý, ne? :-)

Pálava

(Krtek, 7. 6. 2010 16:03)

Ivčo a Jirko, vy by jste měli dostat metál, za to, co všechno objevíte a jak to dáváte i s výkladem na vědomí těm, kdo má o to zájem. Já potkat pavouka stepníka, tak plné gatě strachu, že mně otráví a on přitom "jenom "kouše". Ale prvotní dojem by byl, že jsem na něj natrefil náhodou, že někomu utekl z akvária, nebo jak se ta místnůstka pro pavouky nazývá :-)) A on tam je doma !!! (na Pálavě). Líbily se mi moc i ještěrky i jako jste jim decentně nechali soukromí na "milostní hrátky", otakárky jsou parádní, prostě i spousta dalších fotek jak "cumel", jistě víš Jirko, co tím "básník" chtěl říct . :-)))

RE: zvonek

(Ivča + Jirka, 6. 6. 2010 22:02)

Ahoj, tak to na raritku nevypadá. Jedná se o zvonek broskvolistý, který není nijak vzácný. :-( Tak nějaká raritka příště. :-)

zvonek

(Fokker100, 6. 6. 2010 18:10)

Ahoj děcka, hele jakej jsem na Pálvě vyfotil zvoneček, není to nějaká raritka?? http://fotomen.net/index.php?c=galerie&user=fokker100&id=43
Petr

RE: Stromy ve vodě

(Ivča + Jirka, 29. 5. 2010 23:10)

Fáma, fáma... :-), nevěř tomu. Jsou pravé. Uvidíme, jak dlouho ještě vydrží. Určitě ta torza nezůstanou nad hladinou na věky věků.

stromy ve vodě

(fokker100, 29. 5. 2010 12:28)

Ahoj děcka, 1 člověk mi tvrdí, že ty stromy, co čouhají z vody Novomlýnské nádrže jsou umělé -že jsou z betonu. Slyšeli jste o tom někdy?
P.

RE: To teda hej!!

(Ivča + Jirka, 29. 5. 2010 1:20)

S tím plaváním jsme to pochopili. Jen jsme to využili jako takový „oslí můstek“ pro přeběhnutí k dešti. :-) Ledové kry už však roztály, tak to musela být pohoda. :-) Tak hodně štěstí při dalším boji s vlnami.
Ono se to všechno zvládne, neboj. Jenom je to někdy trochu náročné…, díky za přání, hned bude odsýpat lépe. :-)

to teda hej!!

(renča, 28. 5. 2010 0:24)

O dešti by se letos dalo teda i napsat. Já jsem přesto několikrát vyrazila i do deště - cíleně - protože to mám moc ráda, ale uznávám, nemusí toho být zas až tak moc :-)) Ale tou vodou jsem myslela, že jsem se už na Pálavě koupala, teda spíš plavala. Byla to ještě trochu ledovka, ale na rychlé zaplavání úplná nádhera a ten pocit pak!!
Moc vám přeju, abyste rychle a bez nepříjemností vyřídili to bydlení a v práci ať je to bez problémů. My jsme teď v práci měli taky hodně hektické období a ještě to trochu doznívá, ale snad už to bude lepší a lepší. Chce to hodně optimismu. Mějte se moc fajn

RE: :-)))

(Ivča + Jirka, 27. 5. 2010 19:31)

Renčo, letošní vodu zkoušíme pořád. :-) A asi nejenom my. Padá to pořád a všude. :-( V květnu jsme vyrazili do Beskyd a lilo a lilo. Snažili jsme se chodit ven, ale byl to docela problém. Z turistických cest byly potoky a hromady bláta. Jakmile jsme se vrátili do Brna, steklo to z kopců a začaly povodně. Teď o víkendu jsme chtěli vyrazit na Pálavu na kvetoucí áróny, ale bylo to vážně náročné. V sobotu i v neděli na Pálavě lilo a lilo. Nakonec jsme z Pálavy utekli do přírodního parku Výhon u Židlochovic. Tam sice nepršelo, ale na naučné stezce se nám boty obalily blátem tak, že jsme tahali další kila navíc a boty se díky tomu zcela vyzouvaly. Zásoby na fotogalerie máme, ale času moc teď také není (pracovní vytíženost, privatizace domu…). Tak uvidíme, jak to zde začneme zase „sázet“.